Πώς θα γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια


Έως το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB και εντός Σεπτεμβρίου το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Αυτό προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στο εργοτάξιο του IGB στην Κομοτηνή.

Η δυναμικότητα του μήκους 182 χλμ. αγωγού που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας ανέρχεται σε 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a) ετησίως, με δυνατότητα να αυξηθεί σε 5 bcm/a, με την εγκατάσταση ενός πρόσθετου σταθμού συμπίεσης. Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να προμηθεύεται την πλήρη ποσότητα αζέρικου αερίου -που ρέει στην Ευρώπη μέσω του TAPγια την οποία έχει υπογράψει σύμβαση (1 δισ. κυβικά μέτρα/ έτος), ενώ αυτή τη στιγμή προμηθεύεται περί το ένα τρίτο της ποσότητας αυτής.

Οι διασυνδέσεις του αγωγού

Ο αγωγός IGB αφενός θα συνδέσει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου (TAP, TANAP) , αφετέρου θα της δώσει πρόσβαση στα φορτία LNG που θα καταφθάνουν στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, μετά την ολοκλήρωση του Τερματικού Σταθμού το 2024.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε: «Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB θεμελιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας νέες εξαγωγικές προοπτικές και αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή.

Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών (Μαρίτσα-Νέα Σάντα), το έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή ενισχυμένης και πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας».

Ο κ. Πέτκοφ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Βουλγαρία, καθώς η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου σημαίνει χαμηλότερες τιμές και μικρότερη πίεση στις τιμές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που διακοπούν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η χώρα θα έχει περισσότερες επιλογές με τη θέση σε λειτουργία του IGB, ιδίως υπό το πρίσμα των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom, καθώς η δεκαετής σύμβαση προμήθειας ρωσικού αερίου στη Βουλγαρία εκπνέει στο τέλος του έτους. «Δεν έχουμε πρόθεση να κόψουμε γενικά την Gazprom, το θέμα είναι όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες να έχουμε πάνω από ένα χαρτί στα χέρια μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Πυρηνική συνεργασία»

Η σύσφιγξη των ενεργειακών δεσμών Ελλάδας-Βουλγαρίας φαίνεται να περιλαμβάνει και την «πυρηνική συνεργασία».

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η ιδέα αφορά την επιθυμία της Βουλγαρίας να προχωρήσει σε επέκταση του υφιστάμενου πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι και τη δυνατότητα να συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία (διμερή συμβόλαια) σε ανταγωνιστικές τιμές προκειμένου να διοχετεύει την πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υποψήφιοι προορισμοί

Μεταξύ των υποψήφιων «προορισμών» είναι και η Ελλάδα, με τη βουλγαρική πλευρά να αναφέρει -διά στόματος του κ. Πέτκοφ- ότι θα καταθέσει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση εντός δωδεκαμήνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη σκοπιμότητας, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν τη βιωσιμότητα ή όχι του σεναρίου.

Naftemporiki.gr

Σχόλια