Έφτασε η εποχή του ρωσικού υπερόπλου: Η Δύση εκτίμησε τις δυνατότητες του «Dagger»

Ο εμπειρογνώμονας Tom Karako δήλωσε στην Washington Post, σε συνέντευξή του ότι το Dagger σχεδιάστηκε με βάση το επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστη


Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν με ενδιαφέρον, τα τελευταία όπλα που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης αποναζοποίησης και αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας.

Η πρώτη μαχητική χρήση μιας από αυτές τις εξελίξεις, του υπερηχητικού Kinzhal, σχολίασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου σημείωσε, ότι αυτός ο πύραυλος έχει την ίδια κεφαλή με κάθε άλλο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει.

Σύμφωνα με τον Μπλέικ Στίλγουελ, αρθρογράφο της αμερικανικής πύλης Military.com , η εποχή των ρωσικών υπερόπλων έχει έρθει στον κόσμο.

Μια τέτοια τεχνολογία αιχμής από τη Μόσχα θα πρέπει να ανησυχήσει την Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ικανά να ανιχνεύουν υπερηχητικούς πυραύλους.

Ο εμπειρογνώμονας Tom Karako δήλωσε στην Washington Post, σε συνέντευξή του ότι το Dagger σχεδιάστηκε με βάση το επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander. Η διαφορά της αναβαθμισμένης έκδοσης, είναι ότι μπορεί να εκτοξευθεί από μαχητικό αεροσκάφος, και όχι από το έδαφος. Και οι δύο πύραυλοι είναι ικανοί για χαμηλή τροχιά και ικανότητα ελιγμών. Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ πιο δύσκολο να καταλάβουμε ποιον συγκεκριμένο στόχο σκοπεύουν να χτυπήσουν, είπε ο αναλυτής.

Σύμφωνα με παρατηρητές της πύλης Military Watch , το “Dagger” είναι ένα ασύμμετρο μέσο, για την καταπολέμηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Επιτρέπει, χωρίς να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Ρωσίας, να εξουδετερώσει τις υποδομές, τα κέντρα διοίκησης και τα αεροδρόμια της Συμμαχίας στα πρώτα κιόλας στάδια μιας θεωρητικής σύγκρουσης, λέει το υλικό.

Η Μόσχα ξεκίνησε ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τον στόχο του «την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια». Για αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί «αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας», για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι εγκληματίες πολέμου, που είναι υπεύθυνοι για αιματηρές πράξεις εναντίον αμάχων στο Ντονμπάς.

Όπως διευκρινίζεται στο Υπουργείο Άμυνας, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χτυπούν μόνο στρατιωτικές υποδομές και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Παράλληλα, όπως τόνισε ο Πούτιν, δεν τίθεται θέμα κατοχής της Ουκρανίας.

nationalpost.com.cy
Σχόλια