Η ExxonMobil θα αναλύσει την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην υπεράκτια Κύπρο

Κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil Corp θα αναλύσει δεδομένα που συλλέγονται από το πηγάδι αξιολόγησης Glaucus-2 στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικ

 


Κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil Corp θα αναλύσει δεδομένα που συλλέγονται από το πηγάδι αξιολόγησης Glaucus-2 στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, η γεώτρηση του πλέον ολοκληρωμένου φρέατος κατέδειξε την παρουσία δεξαμενής αερίου με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτό είναι το δεύτερο πηγάδι ανακάλυψης στο τετράγωνο, το οποίο καλύπτει 635.554 στρέμματα (2.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπου 6.800 πόδια νερού. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της δεξαμενής, καθώς και των πιθανών επιλογών ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης της ανακάλυψης.

Το πηγάδι διανοίχτηκε από το γεωτρύπανο Stena Forth.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η κοινοπραξία θα κοινοποιήσει στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεδομένων μόλις ολοκληρωθούν.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η ExxonMobil ανακάλυψε φυσικό αέριο στην υπεράκτια Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο στο πηγάδι Glaucus-1 (OGJ Online, 28 Φεβρουαρίου 2019). Εκείνη την εποχή, ο φορέας εκμετάλλευσης είπε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια επιτόπια πηγή φυσικού αερίου περίπου 5-8 tcf (142-227 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Η ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) είναι χειριστής (60%) με συνεργάτη την Qatar Petroleum International Upstream OPC (40%).

nationalpost.com.cy
Σχόλια