ΟΙ ΘΝΗΤΟΊ ΈΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΝΑ ΣΚΈΦΤΟΝΤΑΙ....

Θαλής [ από θάλος, το «βλαστός»], γεν. Θάλεω, δοτ. Θαλῇ, αιτ. Θαλῆν· Θαλής ο Μιλήσιος, σε Ηρόδοτο Θᾰλῆς: Θάλης, Θάλητος, Θαλοῦ και Θάλητι.Θᾰλύσια: από

 



Θαλής [ από θάλος, το «βλαστός»], γεν. Θάλεω, δοτ. Θαλῇ, αιτ. Θαλῆν· Θαλής ο Μιλήσιος, σε Ηρόδοτο Θᾰλῆς: Θάλης, Θάλητος, Θαλοῦ και Θάλητι.Θᾰλύσια: από το θάλος. Οι προσφορές των πρώτων καρπών σε Ομήρου Ιλιάδα και τον Θεόκριτο.


Διαβάζω ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλοδαπής πανεπιστημιακής καθηγήτριας , με βαρύ όνομα μου είπαν κολαούζοι της, για την καταγωγή του Θαλή Μιλήσιου. Ισχυρίζεται ότι ήταν κατά τα 3/4 Φοίνικας και ότι η φυσική επιστήμη εν ολίγοις γεννήθηκε από τους Φοίνικες.


Θα διευκρινίσω ότι δεν είμαι ιστορικός ουτε ελληναράς αλλά με τις παραποιήσεις το θέμα έχει πάρει άσχημη τροπή, το έχω δει αρκετές φορές. Ξέρω να διαβάζω και να κατανοώ τα αρχαία ελληνικά, την γεωγραφία και τις φυσικές επιστήμες και πάνω απ' όλα να σέβομαι τις αυθεντικές πηγές.


Αγαπώ τους Φοίνικες και βρήκα ισχυρές σχέσεις με την πατρίδα μου αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τους μεγάλους ιδρυτές της φυσικής επιστήμης και της φιλοσοφίας.

Ο Διογένης Λαέρτιος δηλώνει ότι: Ο Θαλής, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, και ο Δημόκριτος ήταν γιος του Εξάμυου[ καρικό όνομα ελληνικής προέλευσης] και της μητέρας του Κλεοβουλίνης [τυπική ελληνική ονομασία] απόγονος του Θηλέα [ελληνική ονομασία] που κατά την άποψή τους ήταν ευγενής Φοίνικας από τον Κάδμο και την Αγήνορα της Βοιωτίας. Πολιτογραφήθηκε στη Μίλητο όταν ήρθε ... εξορίστηκε από τη Φοινίκη. Αλλά όπως λένε οι περισσότεροι, ήταν Μιλήσιος και μάλιστα από λαμπρή γενιά.

Το όνομα του Θαλῆ είναι ελληνικής καταγωγής. Σημαίνει ο τίμιος, κάποιος που βρίσκει την ευτυχία στις μικρές χαρές της ζωής, ετυμολογείται και συγγενεύει με τον Τ[θ]αλαό της Αργολίδας[2η χιλιετία π.Χ], τον βασιλιά του Άργους, γόνο του Ηγεμονικού Οίκου.

Καμία αρχαία γραφή δεν λέει ότι ήταν Φοίνικας τουλάχιστον από ό,τι ξέρω. Οι μεγάλοι δάσκαλοι του παρελθόντος δεν είπαν ποτέ αυτό. Άλλωστε χωρίς αυτούς δεν θα γνωρίζαμε καν την ύπαρξή του Θαλή.

Ο Θαλής ήταν ένας από τους Επτά Σοφούς της Ελλάδας, από τη Μίλητο της Ιωνίας.Θεωρείται ο πρώτος γνωστός Έλληνας φυσικός φιλόσοφος, πανεπιστήμονας, μαθηματικός, αστρονόμος και βάλε.

Η συμβουλή «Γνώθι σαυτόν», έχει επίσης αποδοθεί σε αυτόν, που ήταν χαραγμένη στην μπροστινή πρόσοψη του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Όλοι γνωρίζουν πότε ξεκίνησε η επιστημονική σκέψη.Ο γκουρού της νόησης Αριστοτέλης μας είπε ότι ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης, οι Ίωνες φιλόσοφοι του 6ου αιώνα π.Χ, ήταν οι πρώτοι που ερεύνησαν και προσέγγισαν τον φυσικό κόσμο και τα φαινόμενα γύρω από αυτό με επιστημονικό τρόπο.

Τέλος πάντων, συγγνώμη αν ανέβηκα στον Όλυμπο, υπόσχομαι ότι θα το ξανακάνω... της απάντησα στα αγγλικά και σιώπησα.

Γεωδίφης

Σχόλια