Τι αποφάσισε το τουρκικό εθνικό συμβούλιο ασφαλείας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 3 ώρες και

 




Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 3 ώρες και ήταν κλειστή για τον Τύπο, σηματοδοτήθηκε η νέα (στρατιωτική) επιχείρηση (στη Συρία) με γραπτή ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας- MGK, «αναφέρθηκε ότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα εθνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Haberler.com, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK), το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν, δημοσίευσε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση που διήρκεσε 3 ώρες.

Στη συνεδρίαση, το ΔΣ ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης και επιβίωσης, ιδιαίτερα των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DAESH.

Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αναφέρθηκε ότι παρουσιάστηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα.

« Οι επιχειρήσεις δεν στοχεύουν τους γείτονές μας»

Στην ανακοίνωση του MGK σημειώνονται τα εξής:

«Δηλώθηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν για τον καθαρισμό των νότιων συνόρων μας από την απειλή της τρομοκρατίας δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των γειτόνων μας, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα των αναγκών μας εθνικής ασφάλειας και υπογραμμίζεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα συμβάλουν επίσης σοβαρά στην ειρήνη και την ασφάλεια των γειτόνων μας.

Τονίστηκε ότι η Τουρκία, η οποία πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος, σύμφωνα με το πνεύμα και το δίκαιο της συμμαχίας και την αρχή της πιστότητας των συμφώνων, αναμένει την ίδια ευθύνη και ειλικρίνεια από τους συμμάχους της, προς τις χώρες που τις παραβιάζουν, να βάλουν τέλος σε αυτές τις στάσεις και συμπεριφορές και στην Τουρκία.

Πόλεμος Ουκρανίας- Ρωσίας

Τονίζοντας ότι θα πρέπει να κηρυχθεί χωρίς καθυστέρηση μια συνολική εκεχειρία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας και να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνική λύση, αναφέρθηκε ότι μια λύση που πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

Απάντηση στην Ελλάδα

Στην ανακοίνωση του MGK, «συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί συμμαχίες που πρέπει να γίνουν με κατανόηση συνεργασίας. Η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας ήταν ασυμβίβαστη, και τονίζει ότι θα συνεχιστεί».

Οι Ισλαμοφοβικές δράσεις στο τραπέζι

Εκφράστηκε επίσης ανησυχία για την αναζωπύρωση της ισλαμοφοβίας σε ορισμένες χώρες την πρόσφατη περίοδο και η δήλωση αναφέρει:

«Υπενθυμίζεται στις σχετικές χώρες τις ευθύνες τους να μην αγνοούν και να αποτρέπουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της καύσης του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, και τη στόχευση των πολιτών μας με πραγματικές επιθέσεις».

Η σημασία της σταθερότητας στη Λιβύη

Στη Διακήρυξη του MGK αναφέρθηκε επίσης ότι τονίστηκε η σημασία της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας με τη σταθερότητα που επιτεύχθηκε στη Λιβύη και την αποφυγή βημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις και ότι η ανάγκη διεξαγωγής δίκαιων, ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών σε όλη τη Λιβύη, σύμφωνα με τις προσδοκίες του λαού, στη βάση της εθνικής συμφιλίωσης.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας:






Haberler.com

The Hellenic Information Team
Σχόλια