«Τα τανκς από τη Γερμανία θα πάνε στην Ουκρανία μέσω της Ελλάδας»

Γερμανία και Ελλάδα συμφώνησαν σε «συμψηφισμό» για την προμήθεια βαρέως εξοπλισμού στην Ουκρανία. Αντί για τα τανκς σοβιετικού τύπου, που θα πάνε από



Γερμανία και Ελλάδα συμφώνησαν σε «συμψηφισμό» για την προμήθεια βαρέως εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Αντί για τα τανκς σοβιετικού τύπου, που θα πάνε από την Ελλάδα στην Ουκρανία, η Γερμανία θα προμηθεύσει τον ελληνικό στρατό με σύγχρονα οχήματα μάχης.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, 31 Μαΐου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Αυτό που κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αμυντικό της αγώνα. Το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο καγκελάριος.

«Αυτό περιλαμβάνει επίσης το γεγονός ότι υποστηρίζουμε χώρες που, για παράδειγμα, διαθέτουν άρματα μάχης από τα αποθέματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ήδη μπορέσαμε να ετοιμάσουμε μια σειρά από τέτοιες ειδικές συμφωνίες. Έχουμε πλέον καταλήξει σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόθεση να κάνουμε το ίδιο. Για αυτό θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα τα τμήματα άμυνας των δύο χωρών επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες.

Ο Σολτς είπε ότι μια τέτοια συμφωνία είναι επίσης δυνατή με την πολωνική πλευρά.

Μάλιστα, ο Όλαφ Σολτς καυχήθηκε ότι η Γερμανία θα είχε σύντομα «τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στην Ευρώπη εντός του ΝΑΤΟ».

Ταυτόχρονα, εξοργίστηκε με την κριτική από την Πολωνία ότι η Γερμανία δεν μετέφερε γερμανικά άρματα μάχης στον πολωνικό στρατό με αντάλλαγμα τα σοβιετικά T-72 που έστειλαν οι Πολωνοί στην Ουκρανία.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ το Βερολίνο στέλνει απαρχαιωμένα όπλα στην Ουκρανία και μέσω τρίτων χωρών, θέλει να επανεξοπλίσει την Bundeswehr το συντομότερο δυνατό.

Η Bundestag έχει ήδη συμφωνήσει για τη νομική βάση για ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για το γερμανικό υπουργείο Άμυνας όταν τελικά εγκριθεί το ειδικό ταμείο, η κυβέρνηση θα μπορεί να επενδύσει στην αύξηση της αμυντικής ικανότητας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Eurasia Daily

The Hellenic Information Team
Σχόλια