Προειδοποίηση ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει άνευ προηγουμένου κύμα παγκόσμιας πείνας και εξαθλίωσης

Οι αρνητικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον κόσμο χειροτερεύουν, επηρεάζοντας 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε την Τετάρτη ο Γε

 


Οι αρνητικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον κόσμο χειροτερεύουν, επηρεάζοντας 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας μια δεύτερη έκθεση του Οργανισμού για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου, σύμφωνα με το France Presse.

«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και τα οικονομικά είναι συστημικός, σοβαρός και επιταχυνόμενος», είπε. «Για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο πόλεμος απειλεί να εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα πείνας και εξαθλίωσης, αφήνοντας στο πέρασμά του κοινωνικό και οικονομικό χάος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Εάν «η φετινή επισιτιστική κρίση συνδέεται επίσης με την έλλειψη πρόσβασης» σε τρόφιμα, «η έλλειψη τροφίμων θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα το επόμενο έτος», είπε ο Γκουτέρες σύμφωνα με το Agerpres.

“Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσει αυτή η επικείμενη καταιγίδα: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει”, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία που θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή τροφίμων στην Ουκρανία. Μαύρη Θάλασσα και απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα».

«Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις αναδυόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ, που διεξήχθη υπό την ηγεσία της Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, μιας γνώριμης του ΟΗΕ για τη συμφωνία που επικαλέστηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, «94 χώρες, με πληθυσμό 1,6 δισεκατομμυρίων, είναι σοβαρά εκτεθειμένες σε τουλάχιστον μια διάσταση της κρίσης». – οικονομικά, τρόφιμα και ενέργεια -, «ανίκανος να ανταπεξέλθει».

«Από αυτά τα 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, τα 1,2 δισεκατομμύρια ή τα τρία τέταρτα ζουν σε χώρες σοβαρά εκτεθειμένες και ταυτόχρονα ευάλωτες στις τρεις διαστάσεις», αναφέρει η έκθεση. Στο μέλλον, «καμία χώρα ή κοινότητα δεν θα παρακαμφθεί από αυτήν την κρίση κόστους ζωής», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η έκθεση αναφέρει ότι «ο πόλεμος θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων σε επισιτιστική ανασφάλεια κατά 47 εκατομμύρια το 2022, φτάνοντας τα 323 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους».

«Έως και 58 εκατομμύρια περισσότεροι Αφρικανοί θα μπορούσαν να πέσουν στη φτώχεια φέτος», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ακραία φτώχεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική «θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2022». Στη Νότια Ασία, «500 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σοβαρά εκτεθειμένοι σε τρόφιμα και χρηματοδότηση, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από τα ισχυρά κύματα καύσωνα που επηρεάζουν τις καλλιέργειες στην περιοχή», ανέφερε επίσης το έγγραφο.

Για την ανακούφιση της κρίσης, «πρέπει να καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα βασικά τρόφιμα και οι προμήθειες ενέργειας φθάνουν στους πιο ευάλωτους», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

nationalpost.com.cy
Σχόλια