ΠΌΣΗ ΘΕΡΜΌΤΗΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΝΕΙ ΈΝΑΣ ΙΣΧΥΡΌΣ ΣΕΙΣΜΌΣ ΣΕ ΡΉΓΜΑ;

Τα αρχαία ζιρκόνια προσφέρουν πληροφορίες για τους σεισμούς του παρελθόντος. Αυτοί οι βράχοι στον γεωλογικό σχηματισμό του Devil's Punchbowl κοντά στ

 



Τα αρχαία ζιρκόνια προσφέρουν πληροφορίες για τους σεισμούς του παρελθόντος.

Αυτοί οι βράχοι στον γεωλογικό σχηματισμό του Devil's Punchbowl κοντά στο Λος Άντζελες ανασηκώθηκαν από την κίνηση κατά μήκος του ρήγματος Punchbowl, ενός πλέον ανενεργού τμήματος του μεγαλύτερου ρήγματος San Andreas. NYARTSNWORDS/WIKIMEDIA COMMONS

Νέα έρευνα θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σημερινές δονήσεις απελευθερώνουν ενέργεια.

Οι σεισμοί συγκλονίζουν τον πλανήτη εδώ και αιώνες. Η μελέτη των παλιών σεισμών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους σύγχρονους σεισμούς, αλλά τα εργαλεία για να κάνουν μια τέτοια εργασία είναι σπάνια.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν τους πολύτιμους λίθους για να εξοικειωθούν με τις θερμοκρασίες που επιτεύχθηκαν σε ένα ρήγμα κατά τη διάρκεια των σεισμών πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η μέθοδος προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την ένταση των σεισμών πριν από πολύ καιρό, αναφέρουν οι ερευνητές στο April Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Όσο περισσότερο καταλαβαίνουμε για το παρελθόν, τόσο περισσότερο μπορούμε να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Ο Άρμστρονγκ και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στο ρήγμα Punchbowl της Καλιφόρνια. Αυτό το ήσυχο πλέον τμήμα του μεγαλύτερου ρήγματος του San Andreas ήταν πιθανότατα ενεργό μεταξύ 1 εκατομμυρίου έως 10 εκατομμυρίων ετών πριν. Η θερμότητα από την τριβή παράγεται σε ένα ρήγμα όταν γλιστρά και προκαλεί σεισμό.Προηγούμενες αναλύσεις πρότειναν ότι οι θερμοκρασίες εντός του ρήγματος Punchbowl κορυφώθηκαν μεταξύ 465° Κελσίου και 1065° C. Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι τα ζιρκόνια στους βράχους από το ρήγμα θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτό το ευρύ παράθυρο.

Τα ζιρκόνια περιέχουν συχνά τα ραδιενεργά χημικά στοιχεία ουράνιο και θόριο, τα οποία διασπώνται σε ήλιο με προβλέψιμο ρυθμό [SN: 5/2/22].  Αυτό το ήλιο στη συνέχεια συσσωρεύεται στους κρυστάλλους. Αλλά όταν ένα ζιρκόνιο θερμαίνεται πέρα ​​από ένα όριο θερμοκρασίας - το μέγεθος του οποίου εξαρτάται από τη σύνθεση του ζιρκονίου - το συσσωρευμένο ήλιο διαφεύγει.

Η μέτρηση των ποσοτήτων των τριών στοιχείων σε ζιρκόνιο από το ρήγμα υποδηλώνει ότι ο πιο έντονος σεισμός δημιούργησε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 800° C. Αυτό μειώνει περίπου στο μισό το εύρος που αναφέρθηκε προηγουμένως. Το εύρημα παρέχει ενδείξεις για την ποσότητα θερμότητας που απελευθερώνεται από τους σεισμούς, κάτι που είναι δύσκολο να μετρηθεί για τις σύγχρονες δονήσεις επειδή συμβαίνουν συχνά σε μεγάλα βάθη.

Πηγή-Science News

Γεωδίφης
Σχόλια