Τουρκία: Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών...


H ρητορική της Τουρκίας περί υποχρέωσης της Ελλάδας να αποστρατιωτικοποιήσει νησιά του Αιγαίου αναμένεται να κορυφωθεί στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Η... φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah αποκαλύπτει στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να θέσει το θέμα στους συμμάχους προσκομίζοντας μάλιστα και έγγραφα τα οποία κατά τη γνώμη μου αποδεικνύουν το βάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών.
Τουρκική επιδίωξη είναι να πειστούν οι Σύμμαχοι ότι η Ελλάδα παραβιάζει όρους των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947) χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση την επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά (δηλαδή σε ελληνικό έδαφος).
Ωστόσο, είναι αμφίβολο το τι θα καταφέρει η Τουρκία με μία τέτοια τακτική την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τη συμμαχία για να άρει τις επιφυλάξεις της για την είσοδο στη συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Η ελληνική πλευρά εννοείται ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα για να αποκρούσει αυτού του είδους τη διπλωματική επίθεση τα οποία, αν χρειαστεί, θα αναλυθούν στη σύνοδο της συμμαχίας.

nonews-news.com
Σχόλια