Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη ότι η Ρωσία θα σταματήσει όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το κλείσιμο από τη Ρωσία όλων των εξαγωγών φυσικού αερίου τον χειμώνα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Ορ




Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το κλείσιμο από τη Ρωσία όλων των εξαγωγών φυσικού αερίου τον χειμώνα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εργαστούν για να μειώσουν την κατανάλωση και να μην κλείσουν τους πυρηνικούς σταθμούς.

Ο Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, που το Κρεμλίνο είπε ότι προκλήθηκαν από εργασίες συντήρησης, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι η αρχή μιας ευρύτερης διαδικασίας διακοπής των ροών φυσικού αερίου με στόχο να αποτραπεί η πλήρωση των αποθεμάτων της Ευρώπης για το χειμώνα. που θα έδινε πλεονέκτημα στη Ρωσία στις σχέσεις της με τα κράτη της περιοχής.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση που διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Μπιρόλ σε συνέντευξή του στους Financial Times . «Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο καλύτερα κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας».

«Νομίζω ότι οι διαταραχές στοχεύουν στην αποφυγή πλήρωσης των αποθεμάτων της Ευρώπης», είπε. Οι χώρες της ΕΕ σπεύδουν να αναπληρώσουν τα αποθέματα ανεφοδιασμού τους, με τη Γερμανία να ελπίζει ότι το 90% της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου της θα έχει καταληφθεί πλήρως μέχρι τον Νοέμβριο, όταν θα είναι μόνο τα μισά γεμάτα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν επίσης να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα στη Ρωσία, προτιμώντας να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και να επιταχύνουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο αγώνας για την εγκατάλειψη του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα απαιτήσει περισσότερο άνθρακα για να καεί , αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν θα κλείσουν σύντομα.



Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν. Το χειμερινό αέριο θα μπορούσε να εξορθολογιστεί

Ο Μπιρόλ είπε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας δεν ήταν αρκετά και τις κάλεσε να συνεχίσουν να παρέχουν ενέργεια.

“Νομίζω ότι όλο και περισσότερα μέτρα θα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος της υψηλής κατανάλωσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας”, είπε ο Μπιρόλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο είναι πιθανό να χρειαστεί να εξορθολογιστεί εάν η Ρωσία συνεχίσει να μειώνει τις εξαγωγές αερίου για την Ευρώπη.

Η Μόσχα μείωσε ή και διέκοψε όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες ως απάντηση στην απόφαση της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στο Κρεμλίνο για εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο στο 20% των συνολικών εισαγωγών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία – από 40% πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ICIS, αλλά έχει εξαντλήσει τις περισσότερες επιλογές της για διαφοροποίηση των πηγών της. καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο προμηθεύεται στη θάλασσα, αναφέρουν οι Financial Times.

Σχόλια