ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ουκρανοί εθνικιστές έβαλαν φωτιά σε τόνους σιτηρών στις αποθήκες του λιμανιού της Μαριούπολης

Σιτηρά κάηκαν από Ουκρανούς εθνικιστές – Μόσχα Η Ρωσία λέει ότι μια μεγάλη σιταποθήκη στο λιμάνι της Μαριούπολης καταστράφηκε σκόπιμα φωτο : Ουκρανι




Σιτηρά κάηκαν από Ουκρανούς εθνικιστές – Μόσχα

Η Ρωσία λέει ότι μια μεγάλη σιταποθήκη στο λιμάνι της Μαριούπολης καταστράφηκε σκόπιμα

φωτο : Ουκρανικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά σε τόνους σιτηρών στις αποθήκες του λιμανιού της Μαριούπολης. © Sputnik / RIA News

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τους Ουκρανούς «μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων» ότι πυρπόλησαν σκόπιμα έναν μεγάλο σιτοβολώνα στο θαλάσσιο λιμάνι της Μαριούπολης ενώ διέφευγαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με δήλωση, που εκδόθηκε την Τετάρτη, ο φερόμενος εμπρησμός οφείλεται στην απροθυμία των « μαχητών » να αφήσουν προμήθειες σιτηρών στους κατοίκους της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον στρατό, καταστράφηκαν περισσότεροι από 50 χιλιάδες τόνοι σιτηρών.

« Αυτό το απάνθρωπο έγκλημα δείχνει σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα το «αληθινό πρόσωπο» του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί τις μεθόδους της επισιτιστικής τρομοκρατίας εναντίον του λαού του », υποστήριξε.

Το υπουργείο είπε ότι η καταστροφή διαπράχθηκε καθώς η « λεγόμενη πολιτισμένη Δύση » συνεχίζει να στηρίζει το Κίεβο ενώ κατηγορεί τη Ρωσία ότι πυροδότησε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της « ειδικής στρατιωτικής τους επιχείρησης » υποστηρίζουν τον άμαχο πληθυσμό, τον αντιμετωπίζουν ανθρώπινα και « δεν χτυπούν την κοινωνική υποδομή της χώρας, σε αντίθεση με τους ουκρανικούς ένοπλους σχηματισμούς ».

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα πολέμου, ενώ αρνούνται τη δική τους ευθύνη.

Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ ανέφεραν νωρίτερα ότι οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να σώσουν το απόθεμα σιτηρών παρά τις προσπάθειες πολλών ημερών.

« Υπάρχει μεγάλη ποσότητα σιτηρών στην επικράτεια του λιμανιού της Μαριούπολης, είναι τόσο καλαμπόκι όσο και σιτάρι. Αν κρίνουμε από τη μυρωδιά και την εμφάνιση, είναι ακατάλληλο για περαιτέρω χρήση, το μεγαλύτερο μέρος του », δήλωσε στο RIA Novosti ένας βοηθός της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Γιαν Γκαγκίν.

Η παγκόσμια αγορά τροφίμων, που έχει ήδη επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή και την πανδημία Covid, έχει επηρεαστεί άσχημα από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο.

Ενώ η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προκαλεί άνοδο στις τιμές των τροφίμων συνεχίζοντας τη στρατιωτική της επιχείρηση, η Μόσχα υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι οι « πολιτικά υποκινούμενες » κυρώσεις της Δύσης εναντίον της.


(σχετικό δημοσίευμα: Η Ρωσία δεν ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Πούτιν)

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι « έκλεψε » τα αποθέματά της σε σιτάρι και τα έστειλε στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να επαληθεύσουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Ουκρανία και τα δυτικά κράτη κατηγόρησαν επανειλημμένα τη Μόσχα ότι παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών αποκλείοντας τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία έχει απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από τα λιμάνια. Η διακοπή της ροής των σιτηρών προέρχεται από τις ενέργειες του ίδιου του Κιέβου και την εκτεταμένη εξόρυξη της ακτογραμμής από τον ουκρανικό στρατό, επιμένει η Μόσχα.

Η Ρωσία επιτέθηκε στο γειτονικό κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Τα πρωτόκολλα με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

 RT
Σχόλια