Η Άγκυρα αποκαθιστά στη Συρία την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε νέες ιστορικές συνθήκες- ρωσικό δημοσίευμα

Η κρίση στη Συρία εξακολουθεί να είναι ένα είδος αιμορραγικής πληγής στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στα γεγονότα στη Συρία:

 


Η κρίση στη Συρία εξακολουθεί να είναι ένα είδος αιμορραγικής πληγής στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στα γεγονότα στη Συρία: η χώρα χρησιμοποιεί ενεργά έναν συνδυασμό στρατιωτικών-πολιτικών μέτρων για να επεκτείνει σταδιακά την επιρροή της και να εδραιώσει τις θέσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.


Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία («Ασπίδα του Ευφράτη», «Πηγή Ειρήνης» και «Κλάδος Ελαίας»).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη νέας διασυνοριακής επιχείρησης για τη δημιουργία επιτέλους ζώνης ασφαλείας στα νότια της χώρας με βάθος 30 χιλιομέτρων. Κύριος στόχος της επιχείρησης θα είναι και πάλι οι κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ο Στάνισλαβ Μιχαήλοβιτς Ιβάνοφ, ανεξάρτητος ειδικός στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, διευκρινίζει για την κατάσταση στη Συρία.

Η Τουρκία αποκαθιστά την Οθωμανική Αυτοκρατορία



«Μου είναι δύσκολο να προσδιορίσω τους στρατηγικούς στόχους της τουρκικής ηγεσίας στη Συρία η οποία είναι χωρισμένη σε τρεις θύλακες.

Είναι προφανές ότι αυτοί οι στόχοι διαφέρουν σημαντικά σε επιμέρους περιοχές.

Στις περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ, Χαλέπι, Ράκκα και Χασάκα, που ελέγχονται από τη συριακή αραβοσουνιτική αντιπολίτευση και πρακτικά κατέχονται από τουρκικά στρατεύματα, η Άγκυρα αποκαθιστά την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε νέες ιστορικές συνθήκες.

Υπάρχουν τουρκικές σημαίες, διδασκαλία στα σχολεία στα τουρκικά, η τουρκική λίρα κυκλοφορεί στις αγορές κ.λπ.

Δημιουργούνται νέες ένοπλες δυνάμεις κατά του Άσαντ, αστυνομία, ειδικές υπηρεσίες και δημιουργούνται φιλοτουρκικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Ο Ερντογάν δηλώνει επίσημα ότι ο Άσαντ δεν θα μπορέσει ποτέ μελλοντικά να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα εδάφη.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα εδάφη που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους ξένους συμμάχους της ( του Ιράν, της λιβανέζικη΄ς Χεζμπολάχ, τους ξένους σιίτες μισθοφόροι, της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, τμήματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων) είναι κατεχόμενες περιοχές της κρατικής τρομοκρατίας από το καθεστώς Άσαντ.

Η βορειοανατολική Συρία και η ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη ελέγχονται από κουρδικές πολιτοφυλακές του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και τοπικές αραβικές φυλές, οι οποίες είναι ενωμένες στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) με την υποστήριξη ενός μικρού στρατιωτικού τμήματος οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι τουρκικές αρχές έχουν εχθρική στάση απέναντί ​​τους και ο Ερντογάν προσπαθεί, με το πρόσχημα των υποτιθέμενων διασυνδέσεων μεταξύ Σύρων αυτονομιστών και του τουρκικού PKK, να διεξάγει όλο και περισσότερες στρατιωτικές τιμωρητικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και να προσαρτήσει κουρδικά εδάφη.

Οι τουρκικές εισβολές δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια της Τουρκίας






Οι επιθετικές ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα ασφάλειας της Τουρκίας.

Τα τελευταία 15-20 χρόνια, ούτε μία κουρδική πολιτοφυλακή από τη Συρία δεν έχει παραβιάσει τα συροτουρκικά σύνορα και δεν έχει διαπράξει ούτε μια ενέργεια εχθρότητας προς τις τουρκικές αρχές.

Αντίθετα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν επανειλημμένα ρουκέτες και βομβαρδισμούς και επιθέσεις πυροβολικού και όλμου σε παρακείμενες περιοχές της Συρίας, εισέβαλαν στις κουρδικές περιοχές της Συρίας (όπως το Αφρίν και άλλες) με τις θωρακισμένες αυτοκινητοπομπές τους.

Ο Ερντογάν κερδοσκοπεί και χειραγωγεί τον μπόγο της κουρδικής απειλής για τα δικά του επεκτατικά συμφέροντα προκειμένου να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη της Συρίας, λέει ο Στάνισλαβ Μιχαήλοβιτς Ιβάνοφ.

«Η Δαμασκός ενδέχεται να δεχθεί το αίτημα των κουρδικών δυνάμεων για από κοινού αντιμετώπιση των Τούρκων;»

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και το αραβοαλαουίτικο και μπααθικό περιβάλλον του, υπό την επιρροή της Τεχεράνης, συνεχίζουν να αγνοούν τα συμφέροντα της κουρδικής μειονότητας στη Συρία και να αποκλείουν τη νομιμοποίηση της Κουρδικής Αυτόνομης Περιφέρειας ή την ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Η Δαμασκός δεν αναγνωρίζει την πραγματική αυτόνομη περιοχή της Ροζάβα και απαιτεί τον αφοπλισμό των μονάδων της κουρδικής πολιτοφυλακής. Ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί αυτό για όλο και πιο επιθετικά βήματα στη βόρεια Συρία.

«Είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη εναντιωθεί de facto στη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία. Η συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις έχει πράγματι προτεραιότητα για την αμερικανική πλευρά έναντι των σχέσεων με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ;»



«Η Ουάσιγκτον εκτιμά πραγματικά τη συμβολή των Κούρδων πολιτοφυλακών στην ήττα της πρωτοπορίας της διεθνούς τρομοκρατίας - των συμμοριών του "Ισλαμικού Κράτους".

Δεν είναι μυστικό για την αμερικανική κυβέρνηση ότι η Άγκυρα έχει γίνει διάδρομος διέλευσης και πίσω μέρος του ISIS εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι Κούρδοι, μαζί με τον διεθνή συνασπισμό, πολέμησαν ενάντια σε αυτό το παγκόσμιο κακό.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να συνεργαστεί στενά με τους τζιχαντιστές του ISIS. Ως εκ τούτου, η συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, ακόμη και μετά την ήττα των βασικών δυνάμεων του ISIS, συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί.

«Γιατί τα είπε μασημένα ο Λαβρόφ;»

«Μου είναι δύσκολο να αξιολογήσω τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ. Σαφώς δεν ντρέπεται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποκαλεί τον σύμμαχο της Μόσχας Άσαντ κρατικό τρομοκράτη, συμφωνώντας μάλιστα με τις θέσεις του Ερντογάν ότι πρέπει επειγόντως να εισέλθει ξανά στη Συρία για να νικήσει τους εικαζόμενους τρομοκράτες απέναντι στους Κούρδους.

Ωστόσο, οι πραγματικοί στόχοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στην πορεία της σωφρονιστικής επιχείρησης στο Αφρίν, θα είναι οι Κούρδοι άμαχοι (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι). Μένει να ελπίζουμε ότι η επίσημη πολιτική των ρωσικών αρχών δεν θα συμβαδίσει με τέτοιες δηλώσεις του Ερντογάν.

Eurasia Daily
The Hellenic Information Team
Σχόλια