Σε μετωπική διπλωματική αντεπίθεση η Αθήνα! Κρας τεστ για την Τουρκία η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης με Σολτς και Μισέλ, λένε κυβερνητικές πηγές

Ένα κρας τεστ θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South – East European Cooperation Process) που


Ένα κρας τεστ θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South – East European Cooperation Process) που θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη σε αναβαθμισμένο επίπεδο.

Σε μετωπική διπλωματική αντεπίθεση προχωράει η Αθήνα με στόχο να απογυμνώνει όλα τα ανιστόρητα αλλά και επικίνδυνα επιχειρήματα της Άγκυρας που θέτουν θέματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Μετά τις σημερινές απειλές του Ερντογάν ότι «…δεν κάνει πλάκα» και θα έχει «καταστροφικό αποτέλεσμα» η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αλλά και του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, Oμέρ Τσελίκ ότι «ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις και αντιδράσεις της Τουρκίας.

Ένα κρας τεστ θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South – East European Cooperation Process) που θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη σε αναβαθμισμένο επίπεδο. Στη Σύνοδο συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία (απάντησε σχεδόν την τελευταία στιγμή). Μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συμμετάσχει ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, αλλά και ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz ο οποίος θα παραβρεθεί στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σολτς πραγματοποιεί περιοδεία στα Βαλκάνια και η Θεσσαλονίκη προστέθηκε εκτάκτως στο προγραμμα για να έχει μια ακόμη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις Βρυξέλλες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αλλά και για να σηματοδοτήσει το γερμανικό ενδιαφέρον για την ευρωπαΐκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που παραμένει προτεραιότητα από την εποχή της Μέρκελ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως περιφερειακή δύναμη ασφάλειας αλλά και ως ενεργειακός κόμβος.
Παρούσα και η Τουρκία

Πριν αρχίσει η ρητορική επιθετικότητα του Ερντογάν και μέσα στο καλό κλίμα που υποτίθεται ότι είχε δημιουργηθεί στη συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωσταντινούπολη, στα μέσα Μαρτίου, η προοπτική ήταν να έρθει στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της διατήρησης μιας συνεχούς ανοιχτής γέφυρας διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο απρόβλεπτος και αναξιόπιστος Ερντογάν έδειξε ότι αυτά που λέει δεν τα τηρεί. Εγκατέλειψε τους χαμηλούς τόνους και σε ημερήσια διάταξη επιδίδεται σε προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, συνεπικουρούμενος από τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Μπαχτσελί αλλά και την αντιπολίτευση που πλειοδοτεί σε απειλές για …καταλήψεις ελληνικών νησιών, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2023.
Με ποια γραμμή;

Μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Τουρκία ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι θα στείλει τελικά αντιπροσωπεία αλλά όπως φαίνεται υποβαθμισμένη. Επικεφαλής θα είναι ο Φαρούκ Καϊμακτσί, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Από τις δηλώσεις και τοποθετήσεις στις οποίες ενδεχομένως να προβεί – θα συμμετάσχει στο πρωινό μέρος της Συνόδου το οποίο θα γίνει σε επίπεδο του υπουργείου Εξωτερικών- θα δώσει ένα στίγμα του εάν η Τουρκία θέλει να προκαλέσει επί ελληνικού εδάφους αυτήν την φορά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη στις τρεις το απόγευμα. Θα έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του και στις 5μμ θα προεδρεύσει στην ολομέλεια της Συνόδου στην οποία θα συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί και πρόεδροι των χωρών που συμμετέχουν, παρόντος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στις 8-8.10 θα κάνει δηλώσεις. Ο Γερμανός καγκελάριος θα φτάσει βράδυ στην Θεσσαλονίκη για το δείπνο. Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και η προετοιμασία των χωρών της περιοχής για την ενσωμάτωση τους σε ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Το ξενοδοχείο «Χάγιατ» όπου θα γίνει η Σύνοδος θα μοιάζει με αστακό, για λόγους ασφαλείας.
Διεθνοποίηση

Η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν με στρατιωτικό καπελάκι έχοντας στο πλευρό του τον Μπαχτσελί, στην στρατιωτική άσκηση «Efes 2022» στη Σμύρνη, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 30 χώρες, και είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή απόβαση σε νησιά – δηλαδή, ελληνικά νησιά όπως θα ήθελαν οι Τούρκοι – ήταν μια απόπειρα επίδειξης πυγμής η οποία όμως λειτουργεί ως μπούμερανγκ με τις απειλές που εκτόξευσε. « Αυτό που βλέπουμε και ακούμε εμείς, το βλέπουν και το ακούν και οι ξένοι» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. «Και αυτό που βλέπουμε και ακούμε όλοι είναι ότι οι απειλές της Τουρκίας στην Ελλάδα δεν αποτελούν διμερείς διαφορές αλλά πρόκειται για επιθετική συμπεριφορά ενός κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ εναντίον ενός άλλου.». Γι’ αυτό και η Αθήνα συνιστά ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στο κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας.
Παραλήρημα κατά πάντων!

«Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά» προειδοποίησε ο Ερντογάν. «Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει» συνέχισε. «Οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου. Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά απο τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν απο έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο.»
Χάρτες – κόλαφος

Η κυβέρνηση όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο εξής θα διεθνοποιεί κάθε πράξη προκλητικότητας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Βερολίνου το οποίο ενώ στην αρχή είχε πάρει γραμμή ίσων αποστάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την αναλυτική παρουσίαση του Μητσοτάκη στον Σολτς, των τουρκικών παραβιάσεων και του χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» τον οποίον έφτιαξαν τα τούρκικα πανεπιστήμια κατ’ εντολήν του Ερντογάν, πήρε πλέον καθαρή θέση ότι δεν θα ανεχτεί καμιά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.
Στις πρεσβείες 16 χάρτες

Σήμερα το υπουργείο εξωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα 16 χάρτες ως απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις. Ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947) και ακολουθούν χρονικά τις τουρκικές αξιώσεις, όπως εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα.

Από τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το παράνομο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», την θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου κλπ.

Οι χάρτες αυτοί εκθέτουν την Τουρκία στην διεθνή κοινότητα, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτοί οι 16 χάρτες μαζί με τον τουρκικό χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» έχουν αποσταλεί σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό και το επόμενο βήμα θα είναι να αποσταλούν και στις πρεσβείες ξένων χωρών που βρίσκονται στην Αθήνα. Θα μεταφραστούν σε διάφορες γλώσσες.
Σενάρια

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια στρατιωτικής και όχι μόνο εμπλοκής, σε τυχόν απόπειρες της Τουρκίας να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή απειλώντας την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Εν όψει της εξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο του τέταρτου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αλπαρσλάν» στις αρχές Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με την οποία δεσμεύει πέντε περιοχές για ασκήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, από τις 21 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, στα νότια της Κρήτης και όχι μόνο. Το ερώτημα είναι εάν η Τουρκία επιχειρήσει και πάλι να προκαλέσει στέλνοντας το γεωτρύπανο στα νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου για κοινή ΑΟΖ.

Σχόλια