Explainer: Ο αρχιτέκτονας του Μεσαίωνα που ζουν τώρα οι ΗΠΑ...

... λέγεται Samuel A. Alito... —Γιατί στις ΗΠΑ όλοι λένε ότι ο σκοταδισμός με την απαγόρευση των αμβλώσεων είναι αρχιτεκτόνημα ενός και μόνο άντρα;

 



... λέγεται Samuel A. Alito...


—Γιατί στις ΗΠΑ όλοι λένε ότι ο σκοταδισμός με την απαγόρευση των αμβλώσεων είναι αρχιτεκτόνημα ενός και μόνο άντρα;

Γιατί έτσι είναι. Και μιλούν για τον 72χρονο Samuel A. Alito Jr., έναν από τους πιο συντηρητικούς δικαστές και οπισθοδρομικούς ανθρώπους του Νόμου που γνώρισε ποτέ η χώρα.

—Ποιος... είναι αυτός;

Γεννημένος το 1950 σε καθολική, ιταλοαμερικανική οικογένεια, ο δικαστής Alito μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ. Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2006 από τον Τζορτζ Μπους, ενώ από την πρώτη νεότητά του στο κολέγιο θεωρείτο ένας από τους πλέον συντηρητικούς της γενιάς του. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε να είναι βοηθός δικαστή στο Αμερικανικό Εφετείο και τελικά βρήκε δουλειά ως ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Νιου Τζέρσεϊ. Μόλις ο Ρόναλντ Ρήγκαν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1980, ακολούθησε την πορεία πολλών νέων συντηρητικών δικηγόρων, εντάχθηκε στην κυβέρνηση και εργάστηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

—Έχει, δηλαδή προϋπηρεσία στο κυνήγι δικαιωμάτων και ελευθεριών ο Alito…

Από πού να ξεκινήσει κανείς. Ας τα βάλουμε σε μία χρονολογική σειρά: την άνοιξη του 1985, ο 35χρονος τότε Alito, δικηγόρος ακόμη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ξεκινά να εργάζεται εναντίον της απόφασης Roe v. Wade μεθοδικά και με υπομονή. Είναι η εποχή που προειδοποιεί τον Ρήγκαν να μην προβεί σε κατά μέτωπο επίθεση κατά της απόφασης-ορόσημο που ανακήρυξε ως συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ήταν ακόμη έτοιμο να την ανατρέψει είχε συμβουλεύσει τότε ο Alito. Και συνέχισε να εργάζεται πάνω στην ανατροπή υποθέσεων περιορισμού ατομικών ελευθεριών και να ανεβαίνει σκαλιά στην ιεραρχία της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Σχεδόν 22 χρόνια μετά, ο Alito γράφει τη γνωμοδότηση της πλειοψηφίας που είχε απορρίψει την προσφυγή της Lilly Ledbetter (σ.σ.: η Ledbetter ήταν εργάτρια σε εργοστάσιο και στράφηκε στον ακτιβισμό, όταν μετά από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς, το 1998, και ενώ ήταν έτοιμη να συνταξιοδοτηθεί, συνειδητοποίησε ότι πληρωνόταν για όλα αυτά τα χρόνια 40% κάτω από τους μισθούς των ανδρών συναδέλφων της). Ο Alito απέρριψε την προσφυγή που θα κεφαλαιοποιούσε την ισότητα στις αμοιβές, επικαλούμενος λήξη της προθεσμίας υποβολής της σχετικής αίτησης! Την αδικία αποκατέστησε ο Μπαράκ Ομπάμα, υπογράφοντας –από το πρώτο διάστημα της προεδρίας του- τον νόμο περί αποκατάστασης δίκαιων αμοιβών.

Επίσης, το 2014 ο Alito συμμετείχε στην υπόθεση Hobby Lobby. Ήταν η υπόθεση διακριτικής ώθησης σε παραίτηση από το δικαίωμα στην αντισύλληψη των χριστιανικών εταιρειών και μέσω των πακέτων ασφάλισης υγείας του ποιμνίου τους..!

—Ομολογουμένως, δραστήριος ως προς την οπισθοδρόμηση του έθνους. Γιατί, όμως, λένε ότι 30 χρόνια εργαζόταν για την ανατροπή του περί των αμβλώσεων Νόμου;

Επιστρέφουμε στο 1985 και σε υπόμνημά του προς τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο, τον οποίο και συμβουλεύει να εργαστεί μεθοδικά πάνω στα νομικά τρωτά της Roe v. Wade του 1973, γιατί διαφορετικά και θα ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη και ανατροπή δεν θα υπάρξει. Τότε ο Alito ισχυρίζεται κομπορρημονώντας ότι «το Σύνταγμα δεν προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση». Κατάφερε να το «αποδείξει» 37 χρόνια μετά, την προηγούμενη Παρασκευή ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο σκεπτικό των νεανικών του χρόνων.

—Πώς;

Ο Alito έκτοτε υποστήριζε ότι ο περί αμβλώσεων προηγούμενος Νόμος πρακτικά βασιζόταν σε ένα προφορικό επιχείρημα –το ίδιο που είχαν επικαλεστεί τον Δεκέμβριο δικηγόροι από τον Μισισιπή- το οποίο και υπερασπιζόταν νομοθεσία της πολιτείας τους σχετικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του Νόμου σε ένα μεγάλο μέρος του βασιζόταν σε δύο πραγματείες, συντάκτης των οποίων εμφανίζεται ένας Άγγλος νομικός, ο Sir Matthew Hale, από το μακρινό 1673.

Εκεί η άμβλωση περιγράφεται ως «θεμελιώδες έγκλημα κατά ζωής» και «ύστατη προδοσία». Βάσει αυτής της τσαρλατανιάς εκτελέστηκαν δύο γυναίκες ως μάγισσες τον 17ο αιώνα, βάσει αυτής της τσαρλατανιάς ο βιασμός δεν θεωρείται έγκλημα αν σημειωθεί μεταξύ συζύγων και μάλιστα με την επισήμανση ότι αυτό συμβαίνει, επειδή μετά τον γάμο η γυναίκα «παραιτείται του εαυτού της» και τη φύλαξη, την προστασία και τη σίτισή της αναλαμβάνει ο σύζυγος... Αυτή τη νομική τσαρλατανιά χρησιμοποιεί ο Alito για στηρίξει το βασικό του επιχείρημα ότι «το Σύνταγμα δεν αναφέρεται επ’ ουδενί στην άμβλωση» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεσπιστεί συνταγματικό δικαίωμα..!

—Καθαρή νομική πονηριά, δηλαδή, με εγκληματικές προεκτάσεις...

Ναι, ωστόσο, ο Alito έχει τη φήμη του ταγού των παραδοσιακών αξιών του αμερικανικού έθνους. Όταν λέει ότι «είναι καιρός να προσέξουμε το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού» και ότι «το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και τις παραδόσεις του Έθνους», όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί και ότι θα χρειαστεί πολλή και σοβαρή νομική εργασία για να υπάρξει αντεπίθεση στο εξάμβλωμα νόμου που σχεδίασε.

—Μα, σε όλη αυτή τη φρικτή ιστορία νομικός αντίλογος δεν υπήρξε;

Απ’ ό,τι φαίνεται έχουν ήδη υπάρξει κάποιες φωνές, όπως αυτή της Jill Elaine Hasday, καθηγήτριας Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που με άρθρο της στη Washington Post αναφέρεται ακριβώς στο ότι ο Alito είχε για μοναδικό βοηθό του σ’ αυτή την τραγική εργασία έναν μισογύνη νομικό του 17ου αιώνα που αντιμετώπιζε τις γυναίκες ως μάγισσες και ιδιοκτησία των ανδρών".

Η προσπάθειά της να απαξιώσει το σχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε στην υπόθεση αμβλώσεων Dobbs του Ανώτατου Δικαστηρίου στηρίζεται στα γραπτά και τη σταδιοδρομία του Sir Matthew Hale με τη Hasday να επισημαίνει ότι ο δικαστής Alito επικαλείται τον Hale επειδή "προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει ότι το πρώιμο αμερικανικό νομικό σύστημα ήταν αντίθετο στις αμβλώσεις".

Κατά την άποψή της, πρέπει να επικαλεστεί αυτόν τον ιδιαίτερα απεχθή μισογύνη σε αυτό το σημείο, επειδή αυτό είναι «το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο Alito». Βέβαια, για την διόρθωση αυτού του ιστορικού λάθους που διαπράχθηκε την Παρασκευή θα χρειαστεί τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που θα πρέπει να στηρίζεται σε κάτι ισχυρότερο από τις απόψεις ενός μισογύνη νομικού πολλών αιώνων πίσω.

—Τι έχει σειρά στην ατζέντα του Alito;

Αν και διατείνεται ότι δεν έχει σκοπό να αγγίξει το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, ωστόσο δηλώνει κατάφωρα αντίθετος, όπως και με την αντισύλληψη και με θέματα που έχουν να κάνουν με την αστυνομική βία και τα δικαιώματα των πολιτών σε περιστατικά συμπλοκής με αστυνομικούς. Από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών πάντως θεωρούν ότι τώρα που το όνομά του πέρασε στην Ιστορία με αυτή την «επιτυχία» δεν θα σταματήσει εκεί.

Με στοιχεία από New York Times, Politico, Guardian, The Washington Post

lifo.gr
Σχόλια