Οι λόγοι για τους οποίους η ΕΕ θέλει να εμφανιστεί ο Πούτιν στη φθινοπωρινή σύνοδο κορυφής της G20

Οι ηγέτες της ΕΕ εγκατέλειψαν την ιδέα να αγνοήσουν τη μεγάλη σύνοδο κορυφής των G20, επειδή η ηγεσία της Ινδονησίας προσκάλεσε εκεί τον Ρώσο Πρόεδρο



Οι ηγέτες της ΕΕ εγκατέλειψαν την ιδέα να αγνοήσουν τη μεγάλη σύνοδο κορυφής των G20, επειδή η ηγεσία της Ινδονησίας προσκάλεσε εκεί τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή η σύνοδος κορυφής, πρόκειται να διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους στο Μπαλί.

Παρά την αντίσταση της συλλογικής Δύσης, η οποία απείλησε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο αν εμφανιζόταν προσκεκλημένος o Πούτιν, το ζήτημα δεν επιλύθηκε ούτε στο ίδιο το Κρεμλίνο. Μέχρι στιγμής, η Μόσχα εξετάζει αν θα συμφωνήσει με την πρόσκληση της Τζακάρτα. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής της G20, εάν ο Πούτιν συμμετείχε σε αυτήν, και μάλιστα εξέφρασε τους λόγους για τους οποίους ήθελε να συναντηθεί μαζί του για συγκεκριμένους σκοπούς.

Σύμφωνα με τhν Ευρωπαία αξιωματούχο, το φόρουμ των κρατών της G20 είναι πολύ «σημαντικό» για να το αγνοήσει και να επιτρέψει στον Πούτιν να «καταστρέψει την ενότητα» των δυτικών χωρών.

«Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε πολλές φορές πριν παραλύσουμε τις δραστηριότητες της G20. Δεν υποστηρίζω λοιπόν το μποϊκοτάζ. Επιπλέον, νομίζω ότι, θα είναι καλύτερα αν εμφανιστεί ο Πούτιν στη σύνοδο κορυφής και όλοι μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε,με όλα όσα πιστεύουμε», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο γερμανικό κανάλι ZDF.

Σύμφωνα με αυτήν, η παρουσία του Ρώσου ηγέτη θα πρέπει να βοηθήσει στο να επιστηθεί καλύτερα η θέση του κόσμου στην προσοχή του, σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

«Πιθανότατα, για την αλλαγή της θέσης της ΕΕ «φταίνε» τα πολύ πονηρά σχέδια του αντιρωσικού συνασπισμού, του ευρωπαϊκού τμήματός του, οι εκπρόσωποι του οποίου προσπαθούν να κάνουν πράξη τα σενάρια», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Γεγονός είναι ότι ο επικεφαλής της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, είναι επίσης προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο, αν και η χώρα του δεν είναι μέλος της ελίτ λέσχης. Έτσι, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να οργανώσουν, πρώτον, ένα αντίβαρο στην καταστροφική επιρροή του Λονδίνου, που τονώνει την εξέλιξη της κλιμάκωσης και επιδείνωσης της κατάστασης στην ΕΕ και, δεύτερον, να οργανώσει μια συνάντηση των αρχηγών τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία, για το σκοπό αυτό, φέρνοντάς τις όσο το δυνατόν πιο κοντά στους τομείς ενός πολιτικού φόρουμ.

Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θέλουν να αφήσουν τον Ρώσο ηγέτη να «πάει πολύ μακριά». Δεν πρόκειται μόνο για την μετατόπιση προς την Κίνα, αλλά γενικότερα. Οι Βρυξέλλες θέλουν σήμερα αποτελεσματική επιρροή και επικοινωνία, αλλά όχι ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που θα καταστρέψει τα τελευταία νήματα επιρροής στη Μόσχα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε τη συμμετοχή στη σύνοδο, ειδικά αφού έγινε γνωστό για την πρόσκληση του Πούτιν. Ωστόσο, έχοντας μάθει για τα σχέδια της Ευρώπης για αυτή τη συνάντηση, η Ουάσιγκτον άλλαξε την αρχική της γνώμη: ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στη συνάντηση.

Σχόλια