Οι «γαρίδες» και οι «φάλαινες» στηρίζουν το bitcoin

Ποιοι είναι οι μικροεπενδυτές που αρνούνται να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ψηφιακό νόμισμα


 Ποιοι είναι οι μικροεπενδυτές που αρνούνται να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ψηφιακό νόμισμα;

Οι μικροεπενδυτές στο ψηφιακό νόμισμα του bitcoin –δηλαδή όσοι έχουν λιγότερο από ένα– και όσοι διαθέτουν περισσότερα από 1.000 ενώνουν τις δυνάμεις τους για να το στηρίξουν, ενώ το τελευταίο διάστημα βάλλεται από μαζικές πωλήσεις και βρίσκεται στα 19.000 δολάρια έναντι των 69.000 πέρυσι.

Στη διάλεκτο της αγοράς αυτής οι μεν πρώτοι αποκαλούνται «γαρίδες», οι δε δεύτεροι «φάλαινες». Αμφότεροι αρνούνται να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και είναι αποφασισμένοι να απομακρύνουν όσους είναι υπέρμαχοι μιας πτωτικής αγοράς και παρά το γεγονός πως τα δικά τους χαρτοφυλάκια έχουν απώλειες. Κάθε μήνα οι μικροεπενδυτές («γαρίδες») προσθέτουν συλλογικά στον λογαριασμό τους 60.460 bitcoin, όπερ σημαίνει πως η σώρευση αυτή γίνεται με τον επιθετικότερο ρυθμό στην Ιστορία, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Glassnode. Από τη δική τους πλευρά οι «φάλαινες» προσθέτουν σε μηνιαία βάση περί τα 140.000 νομίσματα, το οποίο μεταφράζεται στον υψηλότερο ρυθμό από πέρυσι το 2021.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ύστερα από τον Ιούνιο, τον χειρότερο μήνα για το bitcoin τα τελευταία 11 χρόνια, η αποδυνάμωσή του φάνηκε να εξασθενεί και η ζήτηση να μην ακολουθεί σταθερή κατεύθυνση, όπως τονίζει η Glassnode. Κι αυτό δείχνει ότι υπάρχει στασιμότητα σε νέους επενδυτές και πιθανώς μεγάλος όγκος υφισταμένων χρηστών να μην προχωρεί σε πωλήσεις, όπως οι προαναφερθέντες. Αξίζει να τονιστεί πως το συγκεκριμένο ψηφιακό και κρυπτογραφημένο νόμισμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων τελούσε υπό διαπραγμάτευση στη ζώνη διακύμανσης από τα 19.000 έως τα 21.000 δολάρια, ήτοι σε αξία μικρότερη από το ένα τρίτο εκείνης στα υψηλότερα επίπεδά του των 69.000 δολαρίων κατά την περυσινή χρονιά. «Κυκλοφορεί μία έκφραση στην αγορά των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων, που λέει για “διαμαντένια χέρια”. Στην πραγματικότητα δεν χάνεις τα χρήματά σου εάν δεν αποσυρθείς από τις συναλλαγές. Ισως να έλθει μια ημέρα και η αξία του να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα και πάλι», αναφέρει ένας εκ των χρηστών και σχεδιαστής γραφικών σε εταιρείες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στην Μπάγκαλορ της Ινδίας. Το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο έχει απολέσει 70% της αξίας του, διότι η αγορά του bitcoin ακολουθεί κατιούσα πορεία επί οκτάμηνο. Δεν σκοπεύει να πουλήσει, διότι ευελπιστεί να υπάρξει ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

kathimerini.gr
Σχόλια