Σε αύξηση παραγωγής πετρελαίου προχωράει ο ΟΠΕΚ τον Αύγουστο

Ερωτήματα για την εφαρμογή της απόφασης, ο ρόλος της Σ. Αραβίας και η Ρωσία


Ερωτήματα για την εφαρμογή της απόφασης, ο ρόλος της Σ. Αραβίας και η Ρωσία.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πλέον άτυπο μέλος του, αποφάσισαν χθες να πορευτούν βάσει της απόφασης που έλαβαν τον περασμένο μήνα και να αποκαταστήσουν την παραγωγή τους στα προ πανδημίας επίπεδα, αυξάνοντάς την κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο. Και τώρα το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής.

Το διεθνές καρτέλ βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, καθώς έχει ολοκληρώσει το σχέδιό του για ανάκληση των ριζικών μειώσεων παραγωγής που αποφάσισε στη διάρκεια της πανδημίας και να επαναφέρει την παραγωγή του στα 44 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα προ πανδημίας επίπεδα. Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι και το γεγονός ότι οι ποσοστώσεις που έχει κατανείμει σε διάφορα μέλη του είναι υπερβολικά φιλόδοξες, με αποτέλεσμα να υπολείπεται διαρκώς η παραγωγή του σε σύγκριση με τους στόχους.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, για παράδειγμα, εκτιμά πως το διεθνές καρτέλ θα επιτύχει μόλις το 50% της αύξησης που έχει θέσει στόχο. Η Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, αλλά και κάποια άλλα μέλη, ενδέχεται να επανεξετάζουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία τώρα που οι υδρογονάνθρακές της υφίστανται τις κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέλη του ΟΠΕΚ γνωρίζουν καλά πως μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας. Η Σαουδική Αραβία φάνηκε πρόσφατα να σπάει τον πάγο στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, η οποία την πίεζε επί καιρό να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως.

Χθες ο ΟΠΕΚ απέφυγε τις δύσκολες αποφάσεις. Εξέδωσε ένα λιτό δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφερόταν στη «συναίνεση» των χωρών-μελών του ως προς την αναταραχή στην αγορά πετρελαίου. Η χθεσινή συνεδρίαση μέσω βίντεο δεν επηρέασε τόσο την αγορά πετρελαίου. Το Brent υποχώρησε σχεδόν 1%, στα 115 δολ. το βαρέλι, το απόγευμα ενώ έχει σημειώσει συνολική άνοδο περίπου 50% από την αρχή του έτους, αφού οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν εντείνει τις ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά. Είναι εύλογο να υποστηρίζει κανείς πως η Μόσχα, που έχει κι εκείνη καταλάβει ηγετική θέση στον ΟΠΕΚ, θα ήταν λογικό να υποβαθμιστεί. Οι κυρώσεις της που της έχουν επιβληθεί ενδέχεται να την αποδυναμώσουν ως χώρα παραγωγής ενέργειας και να περιορίσουν τα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών που είχε για να αυξάνει ή να μειώνει την παραγωγή της και να χειρίζεται την αγορά.

«Το όλο σύστημα του ΟΠΕΚ+, όπως είθισται πλέον να λέγεται με το πρόσθετο άτυπο μέλος του, δεν μπορεί να δουλέψει αν μειωθεί η παραγωγή της Ρωσίας», τονίζει ο αναλυτής ενέργειας Ντανιέλ Γιερτζίν. Εως τώρα τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Εμιράτα έτειναν να κωφεύουν σε τέτοια επιχειρήματα. Οι Σαουδάραβες προσπαθούσαν επί χρόνια να ενισχύσουν την επιρροή του καρτέλ προσεταιριζόμενοι τη Ρωσία, καθώς και άλλους παράγοντες της αγοράς ενέργειας όπως το Καζακστάν. Και όλα δείχνουν πως δεν έχουν διάθεση να αποκόψουν τη Μόσχα. Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίζεται από τη Δύση ως διεθνής παρίας, όμως από την οπτική γωνία της Σαουδικής Αραβίας παραμένει η μία από τις δύο μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή και στις εξαγωγές πετρελαίου. Ως εκ τούτου, έχει μεγαλύτερη αξία ως εταίρος από μέλη του ΟΠΕΚ όπως το Ιράν, η Λιβύη, η Νιγηρία ή η Βενεζουέλα. Οι βιομηχανίες πετρελαίου αυτών των χωρών πλήττονται, άλλωστε, είτε από κάποιες κυρώσεις είτε από άλλα προβλήματα.

Εξάλλου, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει εναλλακτικές αγορές για το πετρέλαιό της όπως η Κίνα και η Ινδία, η Ρωσία κατέδειξε ότι διαθέτει ακόμη επιρροή. Γι’ αυτό και έχει προκαλέσει σύγχυση σε όσους επιχειρούν τα προγνωστικά και επέμεναν ότι η παραγωγή της θα μειωνόταν πολύ περισσότερο από όσο έχει μειωθεί έως τώρα. Είναι, πάντως, αλήθεια ότι οι Σαουδάραβες θα ήθελαν να έχουν κάτι να προσφέρουν στον κ. Μπάιντεν. Αν παρουσιασθούν αδιάλλακτοι, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον. Στη συνάντηση του G7 έπεσε η ιδέα ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ απέφυγαν να σχολιάσουν δημοσίως το θέμα. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι αντιμετωπίζουν αυτήν την ιδέα ως νέα πηγή αβεβαιότητας, που θα περιπλέξει περαιτέρω τη διαχείριση της κατάστασης στην αγορά ενέργειας. Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως οι Σαουδάραβες ενδέχεται μεν να αυξήσουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες, αλλά θα κινηθούν προσεκτικά. Θα ζυγιάσουν την επιθυμία τους να δελεάσουν την Ουάσιγκτον με άλλα κίνητρα, όπως να κρατήσουν τη Ρωσία κοντά στη συμμαχία τους.

kathimerini.gr
Σχόλια