Η Ελλάδα, διεθνής προορισμός ταλέντου και επενδύσεων

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece, μιλάει για τους στόχους του 1ου Global Innovation Summit


 Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece, μιλάει για τους στόχους του 1ου Global Innovation Summit.


«Τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε μια νέα σπουδαία γενιά καινοτόμων Ελλήνων επιχειρηματιών και να γίνουμε ένας διεθνής ανταγωνιστικός προορισμός ταλέντου και επενδύσεων», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece, η οποία διοργανώνει την Πέμπτη το Global Innovation Summit στη χώρα μας. «Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα μεγάλο, διεθνές forum που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη χώρα μας, θα προσελκύει επιχειρηματίες, στελέχη και επενδυτές από όλο τον κόσμο και θα συμβάλλει και αυτό στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας ως παγκόσμιου προορισμού και κέντρου καινοτομίας», εξηγεί. Αποστολή της Endeavor είναι να υποστηρίζει και να αναδεικνύει επιχειρηματικότητα που μετασχηματίζει θετικά τις τοπικές κοινωνίες, εκτιμώντας πως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η καινοτομία και η συνολική ευημερία ευδοκιμούν όπου υπάρχει ισχυρή στήριξη σε πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας εταιρειών τεχνολογίας έχει πλέον κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από 8 δισ. δολάρια και έχει δημιουργήσει 12.785 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 8.500 στην Ελλάδα το 2021, σημειώνει ο Π. Καραμπίνης, θυμίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει και ισχυρή διασπορά, «η οποία επιχειρεί και καινοτομεί με εκπληκτική επιτυχία στο εξωτερικό, έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα από startups που έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι σε στενή σχέση με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας».

– Τι είναι το Global Innovation Summit που διοργανώνετε και γιατί τώρα;

– Με αφορμή τα 10 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, η Endeavor Greece διοργανώνει αυτό το πρώτο Global Innovation Summit, που ξεκινά με μια μοναδική εκδήλωση στο Ηρώδειο, στις 14 Ιουλίου. Εκεί, η Linda Rottenberg, co-founder και CEO της Endeavor, θα συντονίσει μια συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ted Sarandos, co-CEO και Chief Content Officer του Netflix. Η συζήτηση γίνεται σε ένα χώρο και μια στιγμή που δεν είναι τυχαία. Σε έναν κόσμο που η δημοκρατία, η ειρήνη, ακόμα και η βιωσιμότητα του πλανήτη είναι σε κίνδυνο, η νέα γενιά από καινοτόμους επιχειρηματίες και η δύναμη της τεχνολογίας πρέπει να είναι συστρατευμένες προς ένα καλύτερο αύριο. Το επίκεντρο των συζητήσεων για έναν κόσμο πιο βιώσιμο, πιο δημοκρατικό και πιο αξιακό μπορεί και πρέπει να είναι η Ελλάδα.

– Τι περιμένετε από αυτό το Innovation Summit και πώς θα ενισχύσει την Ελλάδα;

– Θα είναι μια μοναδική βραδιά, παγκόσμιου βεληνεκούς και με πολλές πρωτιές, με την οποία στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη χώρα μας, θα προσελκύει επιχειρηματίες, στελέχη και επενδυτές από όλο τον κόσμο και θα συμβάλλει και αυτό στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας ως παγκόσμιου προορισμού και κέντρου καινοτομίας.

– Εχει αποκτήσει η καινοτομία στην Ελλάδα δυναμική κατά την άποψή σας και ποιος ο ρόλος της διασποράς στο εξωτερικό;

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε μια έρευνα για τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του οικοσυστήματος τεχνολογίας στην Ελλάδα το 2021 και το πρώτο μισό του 2022. Εχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία μπροστά μας. Το οικοσύστημα και οι επιχειρηματίες που το αποτελούν έχουν μέχρι σήμερα καταφέρει να δημιουργήσουν ρεκόρ θέσεων εργασίας, να προσελκύσουν ρεκόρ επενδύσεων σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας και ρεκόρ εξαγορών και συμφωνιών των ελληνικών startups με διεθνείς κολοσσούς. Εχουμε επίσης μια ισχυρή διασπορά, η οποία επιχειρεί και καινοτομεί με εκπληκτική επιτυχία στο εξωτερικό, έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα από startups που έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι σε στενή σχέση με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα «2021 Greek-Tech Ecosystem Insights & 2022 Predictions», το ελληνικό οικοσύστημα έχει πλέον κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από 8 δισ. δολάρια και έχει δημιουργήσει 12.785 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 8.500 στην Ελλάδα το 2021 – αριθμός που αυξήθηκε κατά 82% σε σχέση με τις συνολικές θέσεις εργασίας το 2020. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιτυχία των Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα από εταιρείες τεχνολογίας με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων, 17 εταιρείες τους έχουν γίνει ήδη unicorns (κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ.), ενώ βρίσκονται σε πιο στενή σχέση με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας από ποτέ. Τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε μια σπουδαία νέα γενιά καινοτόμων Ελλήνων επιχειρηματιών, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλο τον κόσμο και να γίνουμε ένας διεθνής ανταγωνιστικός προορισμός ταλέντου και επενδύσεων.

– Και ποια είναι η συνεισφορά της Endeavor σε αυτή την κατεύθυνση;

– Η Endeavor έχει επιλέξει μέχρι σήμερα 31 εταιρείες και τους 42 ιδρυτές τους ως Endeavor Entrepreneurs στην Ελλάδα. Αυτοί έχουν συγκεντρώσει χρηματοδοτήσεις 739 εκατ. δολαρίων. Το 2021 δημιούργησαν 2.754 θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια χρονιά τα συνολικά έσοδά τους έφτασαν το 1,39 δισ. δολάρια. Στο πρόγραμμα Endeavor ScaleUp, που είναι το πρόγραμμα της Endeavor Greece για εταιρείες τεχνολογίας σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, επιλέγονται ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες με Ελληνες ιδρυτές από όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή τους στο Endeavor ScaleUp διαρκεί από 6 έως 18 μήνες και το πρόγραμμα συμβάλλει από νωρίς στη διεθνή ανάπτυξη των επιλεγμένων εταιρειών. Στόχος είναι, μέσα από το πρόγραμμα ScaleUp, οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα και να επιλεγούν ως Endeavor Entrepreneurs.

– Πόσες ελληνικές εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία ScaleUp από την Endeavor;

Στο Endeavor ScaleUp έχουν ενταχθεί 59 εταιρείες από 7 διαφορετικούς κλάδους. Το 2021 δημιούργησαν 4.498 θέσεις εργασίας, ενώ έλαβαν συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 137,7 εκατ. δολαρίων. Η Endeavor σε συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχει χτίσει τρία Innovation προγράμματα όπου πολλοί υποσχόμενοι επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας εντάσσονται στο δίκτυο και στην υποστήριξη του οργανισμού. Μέσω της σύνδεσής τους με κορυφαίους επενδυτές και εταιρείες, τα μέλη του προγράμματος αποκτούν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ταχύτερης ανάπτυξης.

Ηλίας Μπέλλος
kathimerini.gr
Σχόλια