Δολοφονήθηκε ιθαγενής, υπερασπιστής του Αμαζονίου

Είχε κηρύξει πόλεμο κατά της «σιωπηλής εισβολής» στα εδάφη του λαού του


Είχε κηρύξει πόλεμο κατά της «σιωπηλής εισβολής» στα εδάφη του λαού του

Ένας ηγέτης ιθαγενών της Βενεζουέλας, ο οποίος ήταν πολέμιος των ένοπλων ομάδων, που λυμαίνονται την περιοχή, και των παράνομων εξορύξεων, δολοφονήθηκε την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσαν διαφορετικές πηγές.

Ο 38χρονος Virgilio Trujillo Arana ήταν απόγονος της φυλής Uwottuja και υπερασπιστής του Αμαζονίου.

«Στη ζωή του, ο Trujillo Arana αντιστεκόταν σθεναρά στην παρουσία ξένων ομάδων και στην παράνομη εξόρυξη των εδαφών των ιθαγενών στην περιοχή Alto Guayapo», ανέφερε η ΜΚΟ A.C Kape Kape που προασπίζεται τα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Η κοινότητα των Uwottuja αποτελείται από περίπου 15.000 άτομα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγγείλει την παρουσία βίαιων εγκληματικών ομάδων που ελέγχουν τα ορυχεία χρυσού στη ζούγκλα.

Τοπικές κοινότητες είχαν ανακοινώσει τον Φεβρουάριο πως θα προστατεύσουν τα εδάφη τους κατά της «σιωπηλής εισβολής» από εγκληματικές ομάδες, απορρίπτοντας τις παράνομες μεταλλευτικές δραστηριότητες καθώς και τη χρήση της γης τους για παρανομίες.

Οι εξορύξεις έχουν απαγορευτεί από το 1989 στην πολιτεία της Αμαζόνας, καθώς δεν εντάσσεται στα εδάφη έκτασης 111.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου θεωρείται ζώνη εκμετάλλευσης χρυσού.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από την κυβέρνηση να τακτοποιήσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και να εγγυηθεί ότι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Με πληροφορίες από Reuters

lifo.gr
Σχόλια