Macquarie: Πλάνα για επενδύσεις 12 με 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Τηλεπικοινωνίες, υποδομές και ενέργειας οι τομείς ενδιαφέροντος


Τηλεπικοινωνίες, υποδομές και ενέργειας οι τομείς ενδιαφέροντος.

Την πρόθεση της Macquarie να επενδύσει 12 έως 15 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν στελέχη εταιρειών που ανήκουν στο μεγάλο fund της Αυστραλίας.

Ήδη η Cero Generation εταιρεία ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και θυγατρική της Green Investment Group που υπάγεται στον όμιλο Macquarie ανακοίνωσε χθες επίσημα την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 Μεγαβάτ στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Project Delfini το οποίο υλοποιείται στην Προσοτσάνη Δράμας και σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Cero θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.

Η καινοτομία του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού, σύμφωνα με τη Marta Martinez Queimadelos ανοίγει επίσης μία νέα αγορά στη χώρα μας αυτή των PPAs (Ιδιωτικών Συμφωνητικών Παραγόμενης Ενέργειας). Πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό PPA, δεκαετούς διάρκειας, στη ελληνική αγορά ενέργειας και αντισυμβαλλόμενος της Cero είναι η μεγάλη ελβετική εταιρεία ενέργειας Axpo. Με τα PPAs επιτυγχάνονται χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, για μακροχρόνιο διάστημα η οποία παράγεται από ΑΠΕ.

Η Cero, έχει πλάνα για ανάπτυξη έργων 3 Γιγαβάτ, ενώ στην Ευρώπη διαθέτει χαρτοφυλάκιο 8,9 Γιγαβάτ. Οι πληροφορίες λένε πως η θυγατρική της Macquarie έχει ήδη έτοιμα προς κατασκευή από το 2023 φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Αξίζει να τονιστεί πως τα προαναφερόμενα φωτοβολταϊκά της θυγατρικής της Macquarie ήδη έχουν κλειδωμένα PPAs, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τόσο με εταιρείες της χώρας μας όσο και με επιχειρήσεις εκτός συνόρων.
Τομείς ενδιαφέροντος

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης όπου παραβρέθηκαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, στελέχη του fund υπογράμμισαν πως στα πλάνα του είναι οι επενδύσεις 12 με 15 δις. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές και η ενέργεια. Τα ίδια στελέχη επιβεβαίωναν το ενδιαφέρον τους για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διευκρινίζοντας όμως πως συνήθως σε τέτοιες επενδύσεις οι διαδικασίες για τη λήψη της απόφασης απαιτούν έξι έως οκτώ μήνες, χωρίς να είναι βέβαιο και το πρόσημο της.

Σημειώνεται ότι η Macquarie ήδη κατέχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και διεκδικεί την Αττική Οδό και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, τόσο η διευθύνουσα σύμβουλος της Cero όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Axpo Domenico De Luca εξήραν τις πολιτικές της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση και τους δεσμευτικούς στόχους που έχει αναλάβει για τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που κατασκευάζουν το φωτοβολταϊκό της Δράμας η αντιπρόεδρος της Amaresco Britta Maclntosh και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sunel Group Κωνσταντίνος Ζυγούρας.

Χρήστος Κολώνας
ot.gr
Σχόλια