Μυστήριο με την αποστολή του X-37B: Παραμένει σε τροχιά εδώ και δύο χρόνια – Τι σχέση έχει με την Ουκρανία


Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αποστολή του μη επανδρωμένο διαστημικού αεροσκάφους  X-37B της αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος   X-37 το οποίο βρίσκεται σε τροχιά εδώ και δύο χρόνια περίπου.

Το επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό όχημα εκτοξεύθηκε για την 6η κατά σειρά αποστολή του OTV-6 (USSF 7) στις 17 Μαΐου του 2020 και έκτοτε παραμένει σε τροχιά για 773 ημέρες, χωρίς κανείς να γνωρίζει το παραμικρό για το τι ακριβώς κάνει.

Επίσημα το Χ-37 πραγματοποιεί πειράματα στο διάστημα, αλλά αυτό είναι μια πολύ γενική περιγραφή για τη φύση των «πειραμάτων» αυτών.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη σε διάρκεια αποστολή ήταν η 4 όπου το Χ-37 είχε  παραμείνει σε τροχιά για 718 ημέρες.

Τώρα όπως αναφέρουν αναλυτές η παράταση της αποστολής  του X-37B ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε  για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου με την Ρωσία σχετίζεται με την κατάσταση στην Ουκρανία και είναι αμφίβολο εάν θα επιστρέψει σύντομα πίσω στη Γη.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους εκτιμούν ότι το αμερικανικό διαστημοπλάνο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πυρηνικό βομβαρδιστικό με ικανότητα εξαπόλυσης πυρηνικών  όπλων από τροχιά, αλλά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση:

«Το Χ-37Β μπορεί να κάνει ελιγμούς αλλάζοντας επίπεδο τροχιάς. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολα ανασχέσιμο από τους ρωσικούς φονιάδες δορυφόρων. Ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να αναλύει επικοινωνίες. Μπορεί να “κάτσει” πάνω από τη Μόσχα για όσο θέλει υποκλέπτοντας τα πάντα. Οπότε ναι, η αποστολή του έχει σχέση και με την Ουκρανία», ανέφερε πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που θέλησε  να κρατήσει την ανωνυμία του.

Το διαστημικό σκάφος επιχειρεί υπό την διοίκηση  της Delta 9, μιας Μονάδας της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020.

«Το Delta 9 Detachment 1 επιβλέπει τις λειτουργίες του X-37B Orbital Test Vehicle, ενός πειραματικού προγράμματος σχεδιασμένου να επιδεικνύει τεχνολογίες για μια αξιόπιστη, επαναχρησιμοποιήσιμη, μη επανδρωμένη πλατφόρμα διαστημικών δοκιμών για τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ», δήλωσαν αξιωματούχοι της Space Force.

Σύμφωνα με αναφορές, ένα από τα πειράματα της τρέχουσας αποστολής περιλαμβάνει τη διερεύνηση της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ενέργεια μικροκυμάτων ραδιοσυχνοτήτων και την ανάπτυξη του FalconSat-8 που θεωρείται ότι είναι ένας μικρός δορυφόρος.

Σε ερώτηση εάν η παρατεταμένη αποστολή του X-37 σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Pronews.gr

Σχόλια