Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου: οι αρχές των ΗΠΑ μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα δισεκατομμυρίων ανθρώπων


Συμβολική εικόνα: Αστυνομικοί παρακολουθούν τις οθόνες στην αίθουσα ελέγχου βιντεοεπιτήρησης στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Νίκαια.

Η συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου έχει φουντώσει ξανά μετά από αντικρουόμενα σχέδια του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει τον τρόπο του, 135 σιδηροδρομικοί σταθμοί και 14 αεροδρόμια στη Γερμανία θα παρακολουθούνται με συστήματα αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο στο μέλλον. Το Der Spiegel είχε αναφέρει για πρώτη φορά αντίστοιχα σχέδια, τα οποία θα περιλάμβαναν και επέκταση των εξουσιών της ομοσπονδιακής αστυνομίας . Αντίστοιχα, σχέδιο νόμου που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συντονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα σχέδιο εγγράφου εργασίας της νέας Επιτροπής της ΕΕ που έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μελλοντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. 

https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2020/01/AI-white-paper-CLEAN.pdf

Σύμφωνα με το έγγραφο, με ημερομηνία στα μέσα Δεκεμβρίου, η αυτόματη αναγνώριση προσώπου σε δημόσιους χώρους πρόκειται να απαγορευτεί προσωρινά. Μιλάμε για μια περίοδο μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Το αφεντικό της Google, Sundar Pichai, κάλεσε πρόσφατα τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν γρήγορα κανόνες για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Ίσως ένας «χρόνος αναμονής» είναι απαραίτητος «πριν σκεφτούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί», είπε ο Πιχάι σε μια παράσταση στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση προσώπου πρέπει να είναι μια από τις τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη που ρυθμίζεται κατά προτεραιότητα, τόνισε.

Ο Πιτσάι επανέλαβε ότι η Google εσκεμμένα απέχει από την παροχή δυνατότητας αναγνώρισης προσώπου ως υπηρεσία για χρόνια, «επειδή συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν μια επικίνδυνη τεχνολογία». Άλλες εταιρείες όπως η Amazon και ορισμένες ασιατικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας διαθέτουν ήδη προϊόντα αναγνώρισης προσώπου.

Οι New York Times αποκαλύπτουν: «Το τέλος της ιδιωτικότητας όπως το ξέρουμε»

Οι αποκαλύψεις των New York Times για τη σκοτεινή αμερικανική εταιρεία Clearview AI υπογραμμίζουν τη σημασία της συζήτησης . Όπως ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα το Σαββατοκύριακο , η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου τρία δισεκατομμύρια εικόνες ανθρώπων από το Διαδίκτυο για να αναπτύξει μια τερατώδη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου. 

  https://www.nytimes.com/2020/01/18/technology/clearview-privacy-facial-recognition.html

Τα δεδομένα λήφθηκαν από το Facebook, το YouTube, το Venmo, το Instagram και «εκατομμύρια άλλους ιστότοπους» - χωρίς άδεια και συχνά κατά παράβαση των ισχυόντων όρων χρήσης των αντίστοιχων πλατφορμών.

Ωστόσο, περισσότερες από 600 κρατικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά χρησιμοποιούν ήδη την υπηρεσία και έχουν πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής από την εταιρεία. Σύμφωνα με τους New York Times , στους πελάτες περιλαμβάνονται διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες καθώς και το FBI και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι η χρήση της βάσης δεδομένων είναι δελεαστική για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου απλώς και μόνο λόγω του μεγέθους της. Για σύγκριση, η βάση δεδομένων του FBI με φωτογραφίες διαβατηρίων και αδειών οδήγησης είναι μόνο περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους και είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες, με πάνω από 640 εκατομμύρια εικόνες Αμερικανών πολιτών.

(Περισσότερα για το θέμα - Οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν εκατομμύρια φωτογραφίες διπλώματος οδήγησης σε αναζήτηση μεταναστών) 

Οι New York Times αποκαλούν την εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την Clearview «πρωτοποριακή» που υπερβαίνει κατά πολύ οτιδήποτε «αναπτύχθηκε ποτέ από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ή τους γίγαντες της Silicon Valley».

Ο κώδικας υπολογιστή στον οποίο βασίζεται αυτή η εφαρμογή περιέχει μια διεπαφή προγραμματισμού ώστε να μπορεί να συνδυαστεί με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, για παράδειγμα. Οι χρήστες τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να το χρησιμοποιήσουν για να αναγνωρίσουν κάθε άτομο που βλέπουν αυτήν τη στιγμή. Το εργαλείο θα μπορούσε έτσι να εντοπίσει ακτιβιστές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ή έναν ελκυστικό άγνωστο στο μετρό και να αποκαλύψει όχι μόνο τα ονόματά τους αλλά και σχετικά προσωπικά στοιχεία, όπως τον τόπο διαμονής, τις δραστηριότητες και τις γνωριμίες τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που "αποδίδει" η εφαρμογή και ο βαθμός στον οποίο το λογισμικό συμμορφώνεται με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων και την ισχύουσα νομική κατάσταση δεν έχουν ελεγχθεί ανεξάρτητα – κάτι που δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για τις αρχές των ΗΠΑ ως τρέχοντες χρήστες:

Ομοσπονδιακοί και κρατικοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι είχαν περιορισμένη γνώση για το πώς λειτουργεί το Clearview και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, αλλά τη χρησιμοποίησαν για να λύσουν κλοπές καταστημάτων, κλοπή ταυτότητας, απάτη με πιστωτικές κάρτες, δολοφονίες και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

"Σαφώς ανώτερη": Το Clearview υπερτερεί των άλλων λογισμικών αναγνώρισης

Η εφημερίδα περιγράφει τις εμπειρίες ενός ανακριτή από τη Φλόριντα που ειδικεύεται στα οικονομικά εγκλήματα. Μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιήσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που παρέχεται από το κράτος και έχει μια βάση δεδομένων με 30 εκατομμύρια φωτογραφίες. Η εφαρμογή Clearview είναι σαφώς ανώτερη από αυτό, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αναγνωρίσει τους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν κοιτούν απευθείας την κάμερα:

Το Clearview σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε φωτογραφίες που δεν είναι τέλειες. Ένα άτομο μπορεί να φοράει καπέλο ή γυαλιά, ή μπορεί να είναι μια φωτογραφία προφίλ ή απλώς μια μερική άποψη του προσώπου», είπε ο ερευνητής.

Ως αποτέλεσμα, κατάφερε τώρα να εντοπίσει 30 υπόπτους από παλιές υποθέσεις στις οποίες οι έρευνες δεν είχαν προχωρήσει. Το αστυνομικό του τμήμα έχει τώρα αγοράσει μια ετήσια άδεια Clearview για 10.000 $.

Οι υποστηρικτές του απορρήτου προειδοποιούν ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να παράσχει στις αρχές ψευδή αποτελέσματα και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί κατάχρηση από καταδιώκτες ή για μαζική παρακολούθηση. Οι New York Times κάνουν λόγο ακόμη και για «τέλος της ιδιωτικής ζωής όπως το ξέρουμε» - και αναφέρει μια άλλη ανησυχητική λεπτομέρεια. Κατόπιν αιτήματος του συντάκτη του άρθρου, ορισμένοι αστυνομικοί έβαλαν μια φωτογραφία της να μπει στη βάση δεδομένων. Δεν έδειχναν μόνο φωτογραφίες της που δεν ήξερε καν ότι υπήρχαν. Οι αξιωματικοί έλαβαν επίσης κλήσεις από υπαλλήλους της Clearview που τους ρωτούσαν αν μίλησαν στον Τύπο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το λογισμικό σήμανε συναγερμό μόνο για ασυνήθιστα ερωτήματα αναζήτησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, αλλά προορίζεται μόνο για χρήση από το προσωπικό επιβολής του νόμου και ασφάλειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times , ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη την εφαρμογή για «σκοπούς ασφαλείας». Επιπλέον, «αξιωματούχοι της αστυνομίας και οι επενδυτές της Clearview προέβλεψαν ότι η εφαρμογή θα ήταν τελικά διαθέσιμη στο κοινό».

Καλά δικτυωμένος με μυστικές υπηρεσίες: επενδυτής της Clearview με ιστορικό Bilderberger

Ο Peter Thiel είναι ένας από τους πρώτους επενδυτές της Clearview. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος λέγεται ότι στήριξε την εταιρεία με 200.000 δολάρια ΗΠΑ το 2017 και έλαβε μερίδιο σε αντάλλαγμα. Διαφορετικά δεν εμπλέκεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, ο 52χρονος κάθε άλλο παρά λευκή πλάκα είναι. Ήταν ο πρώτος που επένδυσε στο Facebook το 2004 και οκτώ χρόνια αργότερα η επένδυσή του των 500.000 δολαρίων είχε χιλιαπλασιαστεί. Ο γιος Γερμανών μεταναστών, ο οποίος παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο του Facebook, περιγράφει τον εαυτό του ως ελευθεριακό-συντηρητικό και εκπροσωπεί απόψεις για την ελεύθερη αγορά.

Αντίστοιχα, ο ιθαγενής της Φρανκφούρτης κάνει επίσης αισθήματα κατά του δημοσίου και υποστηρίζει τους φορολογικούς παραδείσους. «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν επανάσταση και να καταλάβουν μια τράπεζα αν είναι στο Βανουάτου», λέει ο επενδυτής , ο οποίος πιστεύει ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι ασύμβατες και έχει θέσει ως στόχο του «να κάνει τον κόσμο ασφαλή – για τον καπιταλισμό».

https://www.theguardian.com/technology/2008/jan/14/facebook

https://www.cato-unbound.org/2009/04/13/peter-thiel/education-libertarian/

Ο Thiel έγινε πλούσιος πουλώντας το PayPal στο Ebay. Συνίδρυσε την υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών με την πρόθεση να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο νόμισμα ανεξάρτητο από τις κρατικές τράπεζες. Ο Thiel είναι επίσης συνιδρυτής της Palantir Technologies και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, της οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Το Palantir είναι στενά συνδεδεμένο με τη συσκευή ασφαλείας των ΗΠΑ και ανέπτυξε λογισμικό για τη CIA και την NSA, για παράδειγμα - και πλημμύρισε με πολλούς επαίνους από τα πρώην αφεντικά της CIA, David Petraeus και George Tenet . Ο Πετρέους μάλιστα θεωρεί προσωπικό φίλο το αφεντικό της Palantir, Alex Karp. Τον Απρίλιο του 2018, ο Karp μετακόμισε στο εποπτικό συμβούλιο του εκδοτικού ομίλου Axel Springer, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εκδίδει την Bild-Εκδοση εφημερίδας.

Το γεγονός ότι κάθεται στη διοικούσα επιτροπή των συνεδριάσεων της Bilderberg δείχνει πόσο καλά είναι δικτυωμένος ο Peter Thiel με τα κέντρα εξουσίας. Στα ετήσια συνέδρια Bilderberg, εκπρόσωποι της δυτικής ελίτ και άτομα με επιρροή από τις επιχειρήσεις, την πολιτική, τον στρατό, τα μέσα ενημέρωσης, τα πανεπιστήμια, την αριστοκρατία και τις μυστικές υπηρεσίες ανταλλάσσουν ιδέες σε ένα «άτυπο περιβάλλον» και μακριά από οποιαδήποτε δημοσιότητα.

Τα θέματα συζήτησης υπόκεινται σε άκρα μυστικότητα και για δεκαετίες το κοινό δεν έμαθε καν για την ύπαρξη των ετήσιων συνεδρίων που πραγματοποιούνται από το 1954 – ακριβώς επειδή έπαιρναν πάντα μέρος υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Κατά συνέπεια, πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας περιπλέκονται γύρω από τις διασκέψεις Bilderberg, ορισμένοι επικριτές κάνουν λόγο για μια μυστική «παγκόσμια κυβέρνηση».

22-1-2020     Privatsphäre war gestern: US-Behörden können Gesichter von Milliarden Menschen identifizieren

  https://rtde.live/gesellschaft/97191-privatsphare-war-gestern-us-behorden/

==========

σχετικό δημοσίευμα:   1 Ιουνίου 2019 

Άκρως απόρρητο: Διάσκεψη Bilderberg με «σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων», αλλά χωρίς προέδρους CDU

Το φετινό συνέδριο Bilderberg για «σημαντικούς πολιτικούς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων» θα πραγματοποιηθεί στο Μοντρέ από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου. Η πρόεδρος του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer προσκλήθηκε επίσης, αλλά ακυρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα θέμα είναι «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως όπλο».

Αρχείο αρχείου της διάσκεψης Bilderberg το 2016 στη Δρέσδη - το ερώτημα παραμένει δικαιολογημένο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 120 καλεσμένοι από 23 χώρες θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελβετία για τη μυστική συνάντηση Bilderberg. Η λίστα καλεσμένων περιλαμβάνει κορυφαίους φορείς λήψης αποφάσεων από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης, όπως η Γενική Γραμματέας του FDP Linda Teuteberg από τη Γερμανία, το αφεντικό της Axel Springer Mathias Döpfner, το πρώην αφεντικό της Daimler Dieter Zetsche, ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Jared Kushner και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Χένρι Κίσινγκερ.

Αρχικά στη λίστα των συμμετεχόντων ήταν και η πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ . Όμως την Πέμπτη, το taz ανέφερε , επικαλούμενο πληροφορίες από κύκλους του CDU, ότι ο αρχηγός του κόμματος είχε ακυρώσει. Έκτοτε η λίστα των συμμετεχόντων έχει ενημερωθεί. Ωστόσο, οι λόγοι της παραίτησής της δεν είναι ξεκάθαροι. Ενώ η επίσημη αιτιολόγηση ήταν ότι η διήμερη έκτακτη υποχώρηση του CDU ξεκίνησε την Κυριακή, το taz επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα των «social media» μετά την καταστροφή του CDU στο Rezo, κατά την οποία το «AKK» μίλησε για κανόνες επικοινωνίας μίλησε στον ψηφιακό τομέα , θα μπορούσε να είναι μάλλον δύσκολο για την πρόεδρος του CDU.

Ένα άλλο θέμα είναι το μέλλον του καπιταλισμού. Σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία ισχυρίζεται ότι φύτεψε έναν μυστικό δημοσιογράφο πέρυσι,Το τετραμελές διοικητικό συμβούλιο του ομίλου που διοργανώνει το συνέδριο αποτελείται από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google Eric Schmidt, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Αμυντικής Καινοτομίας του Πενταγώνου και τον διευθυντή του Facebook Peter Thiel, τον πρόεδρο της Deutsche Bank Paul Achleitner και τον José Manuel Barroso, σύμβουλο της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φέτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella παρευρίσκεται στη σύνοδο κορυφής μαζί με μια σειρά από έμπειρους επενδυτές και ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού επιχειρηματία Mustafa Suleyman, ο οποίος ίδρυσε την DeepMind, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που αγόρασε η Google το 2014. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Τζάρεντ Κοέν, ο οποίος ηγείται της θυγατρικής της Alphabet Inc. Jigsaw, λέγεται ότι βρίσκεται επίσης εκεί.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και τακτικός στις συναντήσεις της Μπίλντερμπεργκ, έχει προγραμματιστεί να συζητήσει το «μέλλον του καπιταλισμού» με τους επικεφαλής της HSBC, της Banco Santander και της Goldman Sachs International φέτος.

Η συνάντηση, που πραγματοποιείται από το 1954, φέρεται να είναι ιδιωτικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, οι υψηλόβαθμοι προσκεκλημένοι δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις της λειτουργίας τους. Αυτό αποσκοπεί στην προώθηση της ανοιχτής ανταλλαγής και ακρόασης. Σύμφωνα με τον διοργανωτή, δεν θα ληφθούν ψηφίσματα, δεν θα γίνουν ψηφοφορίες και δεν θα γίνουν δηλώσεις πολιτικής. Η περιβόητη συγκέντρωση φημολογείται ότι στόχευε στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης, αν και η εκδήλωση καλύπτεται εδώ και καιρό από μυστήριο και θεωρίες συνωμοσίας, καθώς οι παρευρισκόμενοι απαγορεύεται να αποκαλύψουν όσα ειπώθηκαν.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η συνάντηση έχει πολύ πιο απαίσιο σκοπό από την απλή καλλιέργεια διεθνών σχέσεων. Οι θεωρίες κυμαίνονται από αριστερούς φόβους ότι στόχος της ομάδας είναι να επιβάλει αέναη καπιταλιστική κυριαρχία, μέχρι δεξιές ανησυχίες για την εγκαθίδρυση παγκόσμιας κυβέρνησης και μια «Νέα Παγκόσμια Τάξη». Το συνέδριο πήρε το όνομά του από το ξενοδοχείο Bilderberg στην Ολλανδία. Το 2018 το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο.

rtde.live/international/88787-top-secret-bilderberg-konferenz-in-der-schweiz-ohne-akk/

σχετική μας ανάρτηση

28 Φεβρουαρίου 2020

Σύστημα αναγνώρισης προσώπου της Κινεζικής εταιρείας SenseTime εξασφαλίζει την αναγνώριση και την ταυτοποίηση του, ακόμα και εάν κάποιος φοράει ιατρική μάσκα, ψεύτικη γενειάδα ή μακιγιάζ μεταμφίεσης

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2020/02/sensetime.html

hellenicrevenge.blogspot.com

Σχόλια