Η εκδοχή Ερντογάν για όσα έγιναν στην Πράγα...


Συντηρεί το κλίμα έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ο Τούρκος πρόεδρος λίγες μόνο ώρες μετά το «θερμό» επεισόδιο στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν έλαβε τον λόγο και στο τέλος... της παρέμβασής του κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο και πως προκαλεί.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Επιστροφή Ερντογάν στην Τουρκία
Επιστρέφοντας στη χώρα του, ο Τούρκος πρόεδρος, δεν έκρυψε την ενόχληση του για όσα συνέβησαν και όταν ρωτήθηκε από τούρκους δημοσιογράφους έχυσε νέο «δηλητήριο» για τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν ξέρει από πρωτόκολλο και πώς αυτός δεν θα πέσει στο επίπεδό του.
Ο Ερντογάν έκανε γνωστές και άλλες πτυχές του επεισοδίου λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκη «παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα μίλησε(…) πως αυτός ήταν «ένας από τους κύριους ομιλητές» και πως δεν γνωρίζει «από ποιον και πώς πήρε την άδεια« ο Έλληνας πρωθυπουργός για να μιλήσει. Ο Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος «ακούγοντας μόνο μερικές λέξεις που είπε εκεί (σ.σ. ο Μητσοτάκης)» και πως «κανείς δεν τον χειροκρότησε πραγματικά» τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Λίγο νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των «27» που διεξάγεται στην Πράγα τόνισε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται».
Και πρόσθεσε: «Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική».
Και ενώ οι λεκτικές αντιπαραθέσεις συνεχίζονται τουρκικά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που δεν είναι οπλισμένα, καθώς και μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα μάχης βρίσκονται στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο για να την προστατεύσουν απ' όλες τις πλευρές, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους,
Όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην κατεχόμενη Καρπασία, ο Ερντογάν δήλωσε πως τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί επίσης να σταλούν στην περιοχή.
Σχόλια