Πολωνία: Σε αμερικανική εταιρεία η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα


Η κυβέρνηση της Πολωνίας επέλεξε τον αμερικανικό όμιλο Westinghouse για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα, απορρίπτοντας αντίστοιχες προσφορές από τη γαλλική EDF και τη νοτιοκορεατική KHNP, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το έργο μας για την πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιήσει την αξιόπιστη και ασφαλή τεχνολογία του Westinghouse», έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, συμπλήρωσε.

Η Πολωνία σχεδίαζε εδώ και χρόνια να στραφεί στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θεωρώ ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ενωμένη σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και την αντίσταση στη ρωσική εργαλειοποίηση της ενέργειας», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι φιλοδοξεί ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας να τεθεί σε λειτουργία το 2033. Για την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού επιλέχθηκε η κοινότητα Χοτσέβο, στις ακτές τις Βαλτικής Θάλασσας.

Zougla.gr

Σχόλια