Η Τρίπολη και η Άγκυρα υπέγραψαν δύο συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες – Παράνομη λέει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου


Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν σήμερα δύο μνημόνια συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε σήμερα στην Τρίπολη, επικεφαλής αντιπροσωπείας που περιλάμβανε τον υπουργό Άμυνας, Ενέργειας, Εμπορίου της χώρας του, αντίστοιχα Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ, Μεχμέτ Μους, τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν και τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα στην έδρα της κυβέρνησης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής.

Η συμφωνία πυροδότησε διαμάχη πριν από την άφιξη του Τσαβούσογλου, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε τα δικά του καθήκοντα ως υπουργός, είχαν ανατεθεί στον υπουργό Οικονομίας Muhammad Al-Huwayj από τον Ντμπέιμπα.

Σύμφωνα με πηγές του «The Libya Update», ο Αούν ισχυρίζεται ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός έκανε αυτή την κίνηση «για να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη».

Οι εικόνες της τελετής που αναρτήθηκαν από τον Τσαβούσογλου δείχνουν τον Al-Huwayj να υπογράφει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες για λογαριασμό της λιβυκής κυβέρνησης αντί του Aoun.

Αντίδραση υπήρξε από τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Τουρκία παράνομη.



libyaupdate.com

The Hellenic Information Team

Σχόλια