Ρωσία και Αλγερία σε κοινή ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο


Το υπουργείο Άμυνας της Αλγερίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία και η Αλγερία ξεκινούν κοινή ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο. Ομάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων έφτασε την Τρίτη στη χώρα της Βόρειας Αφρικής για να λάβει μέρος στην τετραήμερη άσκηση.

 

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι στόλος πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου ελλιμενίστηκε στο λιμάνι του Αλγερίου την Τρίτη για να πραγματοποιήσει κοινή ναυτική άσκηση 2022. Πρόσθεσε ότι η άσκηση ήρθε για να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του αλγερινού και του ρωσικού ναυτικού.

 Το υπουργείο πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη των ρωσικών πλοίων «θα προγραμματιστούν διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες προς όφελος των πληρωμάτων τους».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι οι επικείμενες ρωσοαλγερινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις είναι ρουτίνας και δεν στρέφονταν εναντίον τρίτου μέρους. Οι ασκήσεις θα αναζητήσουν, θα εντοπίσουν και θα καταστρέψουν παράνομες ένοπλες ομάδες. Περίπου 80 στρατιώτες από κάθε πλευρά έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στις ασκήσεις.



«Ρ
ωσία και Αλγερία πραγματοποιούν κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο»- Defense here

Η Αλγερία είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς συμμάχους της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο και επίσης ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες ρωσικών όπλων στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, η Αλγερία υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία όπλων με τη Ρωσία για την προμήθεια διαφόρων τύπων όπλων και εξοπλισμού, ιδίως αεροπορικών και επίγειων όπλων.

Αυτό το κύμα στρατιωτικών ασκήσεων και συνεργασίας με τη Ρωσία έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία αντιμετωπίζει διπλωματική καταιγίδα μετά την εισβολή και την προσάρτηση πολλών περιοχών της Ουκρανίας. Η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη στην Αλγερία, στο πλαίσιο των εκτεταμένων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από δυτικές χώρες στη Ρωσία.

Η Αλγερία, μαζί με το Μαρόκο και την Αίγυπτο, λέγεται ότι είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο. Η Αλγερία δεν έχει ενταχθεί στα περιοριστικά μέτρα κατά της Μόσχας και διατηρεί ουδέτερη θέση.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Αλγερία συμμετείχε σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις «Vostok (Ανατολή) 2022» στη Σιβηρία, στις οποίες συμμετείχαν 13 χώρες εκτός από τη Ρωσία, με επικεφαλής την Ινδία και την Κίνα, όπως γράφουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.


The Hellenic Information Team

Σχόλια
Comment Poster
Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό χωρών που εξαρτώνται από τη Δύση και σχοινοβατούν, φλερτάροντας με τους αντιπάλους της.