Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό επιτηρεί τους αγωγούς φυσικού αερίου της Μεσογείου


Το ιταλικό ναυτικό ενίσχυσε την παρουσία των δυνάμεών του στη Μεσόγειο κοντά στους αγωγούς φυσικού αερίου που εκτείνονται προς αυτήν από την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αλγερία, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, ημέρες μετά την έκρηξη του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream» στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Ιταλία ενδέχεται να κάνει περαιτέρω βήματα τις επόμενες ημέρες, ιδίως με την παρουσία εντάσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα και τις στρατιωτικές κινήσεις πολλών χωρών στις ακτές της.

Η σημασία αυτού του βήματος γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, με τη ρωσική εταιρεία «Gazprom» να ανακοινώνει την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ιταλία, από το Σάββατο. Αυτό επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

 Όπως σημειώνει η today.it, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν στενά τον  αγωγό Tap ( Trans Adriatic αγωγός ) στα ανοιχτά της San Foca, στην ακτή του Melendugno στο Salento, στην τελική ευθεία του αγωγού που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την ilsole24ore.com, «μέρα νύχτα, 500 άνδρες και γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε δράση για επιτήρηση, περιπολία και την ανάγκη να διερευνήσουν κάθε επικίνδυνη περιοχή του καναλιού της Σικελίας. 

Μια κινητοποίηση που δεν έχουμε ξαναδεί. Επιχειρησιακές δυνατότητες με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη και την πρόληψη επιθέσεων, ατυχημάτων ή κινδύνων που έχουν ήδη διαπιστωθεί. 


Η παρουσία ρωσικού υποβρυχίου στα νερά μας είναι γνωστή εδώ και καιρό. Άλλες μονάδες της Μόσχας στη Μεσόγειο έχουν τεθεί εδώ και καιρό υπό έλεγχο. Ωστόσο, ο συναγερμός έχει αυξηθεί. Μετά την επίθεση στον αγωγό Nord Stream το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου», όπως σημειώνεται.

Η Ιταλία έχει ενεργοποιήσει 3 ναυτικές μονάδες, 12 υποβρύχια οχήματα και ελικόπτερα,  που αποτελούν τη μέγιστη επιχειρησιακή δύναμη η οποία κινητοποιείται για την αντιμετώπιση των κινδύνων που υπάρχουν στη Μεσόγειο.

Αρένα πολέμου φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιταλού πολιτικού αναλυτή Daniele Rufiniti, «αυτή τη στιγμή, οι αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν την Ιταλία με τη Λιβύη, την Αλγερία και την Τυνησία αποτελούν ζωτικό εθνικό συμφέρον που πρέπει να προστατευθεί, όσο ποτέ άλλοτε».

Συμπεραίνεται ότι «αυτό που συνέβη με το Nord Stream ήταν ένα απειλητικό προηγούμενο και επομένως οι υποδομές του αγωγού δεν είναι πλέον ασφαλείς, στη θάλασσα και αλλού, επειδή η δολιοφθορά είναι μέρος των δραστηριοτήτων υβριδικού πολέμου που δεν είναι λιγότερες από τις κινήσεις των αρμάτων το πεδίο της μάχης».

Η κρίση φυσικού αερίου... το περιστατικό του «Nord Stream» και οι τελευταίες εξελίξεις

 


 Αντίστοιχα, η παρουσία ρωσικών στρατιωτικών μονάδων ναυτικού που περιπολούν στη Μεσόγειο υπαγορεύει από την ανάγκη για την υπεράσπιση του ιταλικού εθνικού συμφέροντος, σύμφωνα με τον Rufiniti, ο οποίος τόνισε επίσης την ασφάλεια των υποβρυχίων καλωδίων.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ώθησης ιταλικών πολεμικών πλοίων στα κυρίαρχα ύδατα χωρών της νότιας Μεσογείου όπως της Λιβύη, απάντησε ότι «τα σχέδια του ιταλικού υπουργείου Άμυνας δεν είναι ξεκάθαρα μέχρι στιγμής».

«Σπάσιμο οστών»

Από την πλευρά του, ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Ιμπραήμ Αλ-Φιτούρι χαρακτηρίζει την επίθεση στο «Nord Stream» ως επικίνδυνη εξέλιξη, που μετέτρεψε τον πόλεμο σε «στάδιο που σπάει κόκαλα».

Θεωρεί ότι η Μεσόγειος, αν και ήταν αρένα επιχειρήσεων μεταξύ παγκόσμιων δυνάμεων από αρχαιοτάτων χρόνων, «ωστόσο η ένταση δεν έχει φτάσει τη στιγμή αυτή στη θαλάσσια περιοχή».


The Hellenic Information Team

Σχόλια