5g: Πώς ήδη αλλάζει και θα αλλάξει στο μέλλον τις ζωές μας;

Το 5g είναι ήδη εδώ στη χώρα μας με πλυθυσμιακή κάλυψη που φτάνει περίπου 90%. Η νέα γενιά δικτύου υπόσχεται μέχρι και 100 φορές γρηγορότερο internet, πράγμα που δεν θα μας προσφέρει απλά γρηγορότερη πλοήγηση στα social media, αλλά θα επηρεάσει και άλλους πολύ σημαντικούς τομείς της ζωής μας, τους οποίους θα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.
 
Καλύτερη ποιότητα βίντεο, streaming και εξελιγμένη online εμπειρία
 
Ξεκινάμε με τον τομέα που ενδιαφέρει τους περισσότερους από εμάς. Η χρήση των
smartphones, των laptops και των οθονών τηλεόρασης, επωφελούνται δραματικά από την μεγάλη αύξηση της ταχύτητας. Οι χρήστες 5g ίντερνετ θα απολαμβάνουν 4Κ βίντεο streaming για τις αγαπημένες σας σειρές, καθώς και multiplayer παιχνίδια ή παιχνίδια σε casino.netbet.gr χωρίς κανένα ‘κόλλημα’.
 
Εκτός όμως από τις ταχύτητες, θα μπορέσουν οι φίλοι του gaming και γενικά της ψυχαγωγίας να απολαύσουν τις νέες δυνατότητες σε virtual reality. Η εικονική πραγματικότητα δε θα έχει απλά εφαρμογή στο gaming, αλλά και σε τομείς όπως η εξ’ αποστάσεως εργασία, η εξερεύνηση χώρων ή ακόμα και στη γυμναστική.  



Συνδεσιμότητα συσκευών – smart cities/έξυπνες πόλεις

Εκτός από τα smartphones και τα laptop υπάρχουν πολλά εκατομμύρια συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο. Πλέον σχεδόν όλες οι οικιακές συσκευές (πλυντήρια, τηλεοράσεις, σκούπες ρομπότ, κλιματιστικά, κ.α.) είναι συνδεδεμένες στο internet και μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε εξ’ αποστάσεως. Το 5g φέρνει μεγάλη ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα καθώς και την δυνατότητα σύνδεσης πολλών συσκευών στο οικιακό δίκτυο, χωρίς να θυσιάζεται η ταχύτητα.

Εκτός από τις οικιακές συσκευές, μεγάλα οφέλη θα δουν και δομές στις πόλεις που θα αποκτήσουν σύνδεση στο δίκτυο. Η φωταγώγηση των πόλεων αναλόγως της κίνησης συγκεκριμένων δρόμων, μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους και χρήματα. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που μπορούν να μετατρέψουν τις πόλεις μας σε έξυπνες/smart (Έλεγχος μόλυνσης του αέρα, smart κάδοι απορριμάτων, ανέπαφες πληρωμές δημοσίων υπηρεσιών, κ.α.)

 Unsplash


Ασφάλεια – προστασία σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς

Μεγάλο τεχνολογικό άλμα θα κάνει και η ασφάλεια (κυρίως online). Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, το 5g έχει την δυνατότητα που ονομάζεται network slicing. Αυτό στην ουσία προσαρμόζει τις ανάγκες σας από το δίκτυο, διαχωρίζοντας το σε αυτόνομα δίκτυα, τα  οποία μπορείτε να προσαρμόσετε αναλόγως τον αναγκών ασφαλείας. Για παράδειγμα, διαφορετική ασφάλεια απαιτεί ένα οικιακό δίκτυο για ψυχαγωγική χρήση δικτύου, και άλλο
επίπεδο ασφάλειας ένώ δουλεύετε εξ’ αποστάσεως έχοντας πρόσβαση σε επαγγελματικό cloud, κάνοντας χρήση του ίδιου οικιακού δικτύου.
 
Μεγάλη ανάπτυξη θα δουν επίσης και άλλοι τομείς για τους οποίους η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας. Τέτοιος τομέας είναι τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Με την ‘γιγάντωση’ της ταχύτητας, αλλά κυρίως με την συρρίκνωση της καθυστέρησης (latency), οι εντολές που θα δίνει ένα αυτόνομο αμάξι θα είναι ακόμα πιο γρήγορες. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η διαφορά μερικών μόλις millisecond μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ενός έγκαιρου φρεναρίσματος ή ενός δυστυχήματος λόγω καθυστέρησης της εντολής για φρένο στο
αυτοκίνητο.

 
Το μέλλον του 5g 
 
Αν και το 5g είναι στη χώρα μας εδώ και αρκετούς μήνες, είδη γίνονται σκέψεις για το μέλλον και για τις εφαρμογές του σε ακόμα περισσότερους τομείς από αυτούς που αναφέραμε. Το μέλλον φαντάζει λαμπρό, και οι τεχνολογικές εξελίξεις που θα δούμε και σε άλλους τομείς όπως η υγεία, η οικονομία και το περιβάλλον, θα καταστήσει τη νέα γενιά δικτύου μεγάλο
σύμμαχο προς την 4η βιομηχανική επανάσταση



Σχόλια