Σύστημα εξουσίας ΝΔ: Θα κοροϊδεύει όσο θέλει τους πάντες...


εξουσίας θα απαξιώσει τις ζωές τους, την εργασία τους, ακόμα και την ίδια την περιουσία τους (αν και εφόσον υπάρχει ακόμη).
Δεν έχουν νιώσει ίσως ότι ενώ ο κόσμος αναπτύσσεται με ταχύτητες φωτός, η Ελλάδα, προσκολλημένη στη βαλκανική κατάρα της, έχει αρχίζει και μοιάζει με χώρα αποκλειστικής ζώνης διαφθοράς, όπου όλα επιτρέπονται και όπου η πολιτική εξουσία μοιάζει να έχει έρθει σε έναν πλήρη και επώδυνο συμβιβασμό μέ κάθε τι παρασιτικό. Το οποίο όχι απλώς το ανέχεται αλλά το ενισχύει κιόλας.
Το χειρότερο είναι ότι όλα τα παραπάνω το κυρίαρχο αφήγημα τα ντύνει με το φανταχτερό κοστούμι της ανανέωσης και της προόδου ενώ δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από μία θλιβερή επιστροφή στα μέσα του 20ου αιώνα, στο ρουσφέτι και τον μπάρμπα στην Κορώνη που αυτή τη φορά όμως έχουν ψηφιακό πρόσωπο και εφαρμογές που μπορεί να κατεβάσει κανείς στο κινητό του τηλέφωνο. Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν που λέει και ο ποιητής.
Οι υπήκοοι (δεν πρόκειται-εννοείται-για πολίτες) όμως δεν χαμπαριάζουν, δεν αντιδρούν, δεν οργίζονται. Αντιθέτως, συμβιβάζονται, διστάζουν, καιροφυλαχτούν για κάποιο από τα κόκκαλα που πολλές φορές η εξουσία πετά για να εμπεδωθεί η εντύπωση ότι το φαγοπότι το συνεχίζουμε όλοι μαζί.
Οι μικροαστοί, έλεγε ο Βασίλης Ραφαηλίδης, πιστεύουν ότι επειδή ένας έφτασε από ψιλικατζίδικο να ανοίξει σούπερ μάρκετ, μπορούν να το καταφέρουν και οι ίδιοι. Το 99% δεν τα καταφέρνει αλλά αυτό δεν έχει σημασία, το όνειρο για αλλαγή πίστας στην ταξική διαστρωμάτωση παραμένει ζωντανό, περισσότερο από ποτέ σήμερα στο δυστοπικό ελληνικό σύμπαν.
Γι' αυτό λοιπόν το παρόν σύστημα εξουσίας θα μπορεί να αναπαράγεται σχεδόν ανενόχλητο όσο καιρό το επιθυμεί. Εκτός και αν οι υπήκοοι αποφασίσουν να γίνουν πολίτες, έστω και μόνο τη στιγμή που ψηφίζουν πίσω από το παραβάν.

Νίκος Γιαννόπουλος

news247.gr
Σχόλια