Το Αζερμπαϊτζάν θα πουλά ρωσικό φυσικό αέριο ως δικό του;


Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία με μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο Μπακού να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες του, αλλά συγχρόνως εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία του για την ενίσχυση των εξαγωγών προς την Ευρώπη, γράφει η Eurasianet.

«Στις 18 Νοεμβρίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι στις 15 Νοεμβρίου άρχισε να προμηθεύει αέριο στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και θα προμηθεύσει έως και ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα συνολικά μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Ούτε το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν ούτε η SOCAR απάντησαν στις ερωτήσεις της Eurasianet σχετικά με την επιβεβαίωση της συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν ασαφείς. 

Σε δήλωση στο πρακτορείο APA του Αζερμπαϊτζάν, η SOCAR είπε ότι συνεργάζεται με την Gazprom εδώ και πολύ καιρό και οι εταιρείες «προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν την υποδομή τους οργανώνοντας μια αμοιβαία ανταλλαγή ροών φυσικού αερίου».

Η συμφωνία υπογράφηκε λίγο πριν από την αιχμή της ζήτησης στα μέσα του χειμώνα, καθώς το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να διατηρήσει τον εφοδιασμό των εγχώριων καταναλωτών φυσικού αερίου του ενώ εκπληρώνει τις εξαγωγικές του δεσμεύσεις προς τη Γεωργία και την Τουρκία και πρόσφατα επεκτείνει το εμπόριο του με την Ευρώπη. 

Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου υποτίθεται ότι θα έφταναν τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, αλλά στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου κατανόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπεγράφη τον Ιούλιο, το Μπακού συμφώνησε να αυξήσει τις εξαγωγές στα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

 Η αύξηση υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τις Βρυξέλλες να αναπληρώσουν την απώλεια ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου που διέκοψε η Μόσχα ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ. 

Αν και η συμφωνία δημοσιοποιήθηκε ευρέως τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Μπακού, δεν ήταν σαφές από πού ακριβώς θα προερχόταν το πρόσθετο αέριο.

Ζητήματα με τη δέσμευση προέκυψαν ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν  Παρβίζ Σαχμπαζόφ ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα εξάγει μόνο 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος, χωρίς να δίνει καμία υπόδειξη για την περικοπή του στόχου των εξαγωγών. Ακόμη, και από πού θα προέλθει αυτός ο πιο μέτριος πρόσθετος όγκος παραμένει ασαφές.

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν ισχύουν για το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο εξακολουθεί να μπορεί να εισάγει όσο ρωσικό αέριο θέλει. 

Ωστόσο, η νέα συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική πρόθεση της συμφωνίας του Ιουλίου, η οποία συμφωνήθηκε συγκεκριμένα να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν που ρέει στην Ευρώπη για να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. 

Το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν διευκολύνονται με τη βοήθεια της Μόσχας υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες διαφοροποίησης των Βρυξελλών μπορεί να αποδειχθούν μάταιες, και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα.

 Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο, το Μπακού συμφώνησε επίσης να διπλασιάσει τις εξαγωγές μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027. Αυτή η αύξηση θα είναι δαπανηρή και θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί, σημειώνει η Eurasianet.

 

The Hellenic Information Team

Σχόλια