Ιράν: Καταδικάζουν το πυρηνικό πρόγραμμα Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία


Οι τρεις χώρες «καταδικάζουν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν που επιβεβαιώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Με μία κοινή δήλωση Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία καταδίκασαν την επέκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι τρεις χώρες «καταδικάζουν τα τελευταία μέτρα του Ιράν, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τον ΔΟΑΕ, που αποσκοπούν σε μια νέα επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος».

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την επιβεβαίωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας πως η Τεχεράνη έχει ξεκινήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% σε ένα επιπλέον εργοστάσιο.

Η Τεχεράνη, με την αύξηση των ικανοτήτων της στην παραγωγή «έχει λάβει νέα σημαντικά μέτρα που αδειάζουν τη συμφωνία του 2015 “από το περιεχόμενό της», σύμφωνα με τις κυβερνήσεις Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

Όπως εκτιμούν οι τρεις χώρες της Ευρώπης, «η απόφαση του Ιράν να αυξήσει την παραγωγή του ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ενώ προσθέτουν ότι αποτελεί «πρόκληση για το διεθνές σύστημα της μη-διάδοσης».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το μέτρο αυτό παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους διάδοσης, ενώ δεν έχει καμία αξιόπιστη μη στρατιωτική αιτιολογία.

«Η παρουσίαση αυτής της κλιμάκωσης ως αντίδραση στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ ψηφίσματος που καλεί το Ιράν να συνεργαστεί στο θέμα των εγγυήσεων είναι απαράδεκτη», εκτιμούν οι τρεις χώρες, υπενθυμίζοντας ότι «το Ιράν έχει νομική υποχρέωση βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία του των εγγυήσεων».

«Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους διεθνείς μας εταίρους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη συνέχιση της κλιμάκωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή

Σχόλια