Κίνα: Η Σαγκάη πλήττεται από διαδηλώσεις για την Covid καθώς η οργή εξαπλώνεται


Οι διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών περιορισμών της Κίνας για την COVID-19 εξαπλώθηκαν σε περισσότερες πόλεις, όπως στον οικονομικό κόμβο της Σαγκάης την Κυριακή, σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία, με ένα νέο κύμα οργής που πυροδότησε μια φονική πυρκαγιά στα δυτικά της χώρας. Η πυρκαγιά την Πέμπτη που σκότωσε 10 ανθρώπους σε ένα πολυώροφο κτίριο στην Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της περιοχής Σιντζιάνγκ, έχει προκαλέσει εκτεταμένη οργή του κοινού. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου υπέθεσαν ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν εγκαίρως επειδή το κτίριο ήταν μερικώς κλειδωμένο, κάτι που οι αρχές της πόλης αρνήθηκαν.

Η φωτιά πυροδότησε ένα κύμα πολιτικής ανυπακοής, συμπεριλαμβανομένης της Παρασκευής στο Urumqi, πρωτοφανές στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ο Xi Jinping ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία. Στη Σαγκάη, την πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Wulumuqi – η οποία πήρε το όνομά της από το Urumqi – για μια αγρυπνία με το φως των κεριών που μετατράπηκε σε διαμαρτυρία τα ξημερώματα της Κυριακής.

Καθώς μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών κοιτούσε, το πλήθος κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού – σύμβολο διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Αργότερα, φώναξαν, «άρση καραντίνας για Ουρούμτσι, άρση καραντίνας για Σιντζιάνγκ, άρση καραντίνας για όλη την Κίνα!», σύμφωνα με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλο σημείο, μια μεγάλη ομάδα άρχισε να φωνάζει, «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω ο Σι Τζινπίνγκ», σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο, σε μια σπάνια δημόσια διαμαρτυρία κατά της ηγεσίας της χώρας. Η αστυνομία κατά καιρούς προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος.

Η Κίνα τηρεί την πολιτική της για μηδενική COVID-19, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου προσπαθεί να συνυπάρξει με τον κορωνοϊό. Αν και είναι χαμηλά με τα παγκόσμια πρότυπα, τα κρούσματα στην Κίνα έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα εδώ και μέρες, με σχεδόν 40.000 νέες μολύνσεις να καταγράφονται το Σάββατο. Η Κίνα υπερασπίζεται την πολιτική του Xi για το μηδενικό COVID-19 ως σωτήρια και απαραίτητη για την πρόληψη της συντριβής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Οι αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν με αυτό παρά την αυξανόμενη δημόσια πίεση και τον αυξανόμενο φόρο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Την Κυριακή, αξιωματούχοι της Xinjiang δήλωσαν ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες θα ξαναρχίσουν σταδιακά από τη Δευτέρα στο Urumqi. Πολλοί από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους του έχουν υποστεί μερικά από τα μεγαλύτερα lockdown της Κίνας, και τους απαγορεύτηκε να φύγουν από το σπίτι για έως και 100 ημέρες. Μια μέρα νωρίτερα, ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σιντζιάνγκ, Μα Σινγκρούι, κάλεσε την περιοχή να ενισχύσει τη συντήρηση της ασφάλειας και να περιορίσει την «παράνομη βίαιη απόρριψη των μέτρων πρόληψης της COVID-19».

ΠΗΓΗ

Σχόλια