Η Κίνα «προειδοποίησε» αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Το USS Chancellorsville έκανε παραβίαση υδάτων, ισχυρίζεται το Πεκίνο


Φωτο: Καταδρομικό κατευθυνόμενου πυραύλου κατηγορίας Ticonderoga USS Chancellorsville (CG 62)

Ο στρατός της Κίνας είπε ότι οι δυνάμεις της «ακολούθησαν και προειδοποίησαν» το αμερικανικό καταδρομικό USS Chancellorsville με κατευθυνόμενους πυραύλους αφού προσέγγισε τα νησιά Nansha [ονομάζονται επίσης Spratly] στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας νωρίς την Τρίτη.

Η άφιξη χωρίς προηγούμενη κινεζική άδεια του αμερικανικού πολεμικού πλοίου κοντά στα νησιά, τα οποία το Πεκίνο θεωρεί ότι είναι μέρος της επικράτειάς του, ήταν «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της χώρας Τιάν Τζουνλί.

Η κίνηση ήταν περαιτέρω απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για τη «στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας», είπε ο Τιάν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν «προβοκάτορας κατά της ειρήνης» στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση του κινεζικού στρατού να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας και να διατηρήσει τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ απέρριψε τις κινεζικές κατηγορίες ως «ψευδείς», επιμένοντας ότι το USS Chancellorsville διεξήγαγε επιχείρηση ελευθερίας πλοήγησης (FONOP) στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Οι ΗΠΑ αμφισβητούν υπερβολικές θαλάσσιες διεκδικήσεις σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του αιτούντος» , ανέφερε.
Το Nansha, γνωστό και ως Spratlys, είναι ένα τεράστιο αρχιπέλαγος, τμήματα του οποίου διεκδικούν η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες.
Το Πεκίνο, η Ταϊπέι και το Ανόι επιμένουν ότι τα ξένα στρατιωτικά σκάφη πρέπει να λάβουν άδεια ή να υποβάλουν εκ των προτέρων ειδοποίηση προτού πλεύσουν στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι «παράνομες» και αποτελούν «σοβαρή απειλή για την ελευθερία των θαλασσών, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων [και] ελεύθερου εμπορίου» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μέσω της οποίας διασχίζονται πολλαπλοί εμπορικοί δρόμοι.
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Benfold είχε επίσης πλεύσει κοντά στα νησιά Nansha τον Ιούλιο, με το Πεκίνο να διαμαρτύρεται σθεναρά για την κίνηση.


hellenicrevenge.blogspot.com
Σχόλια