Ακολουθήστε μας στο Google News

Κατηγορίες

Από το 2021 η έρευνα για το σκάνδαλο Qatargate που συγκλονίζει την ΕΕ – Ποιοι θέλουν να διακόψουν την έρευνα


Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne προειδοποιεί για τον κίνδυνο η επανειλημμένη διαρροή πληροφοριών για την έρευνα του σκανδάλου Qatargate να αφήσει κενά ως προς την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Το Βέλγιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης έρευνας για τη διαφθορά στην ΕΕ εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο έδωσαν μεγάλα ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γράφει το Politico.
Από τις 10 Δεκεμβρίου 2022, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία διεξήγαγε μια σειρά από τουλάχιστον 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Συλλήψεις

Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν με προκαταρκτική κατηγορία για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά».
Ανάμεσά τους είναι η Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής που απομακρύνθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και η οποία θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα.
Ορισμένοι δικηγόροι των υπόπτων επικρίνουν τώρα τη βελγική έρευνα, με τουλάχιστον έναν δικηγόρο να γράφει στο δικαστικό σώμα ότι «υπήρχε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω της διαρροής βασικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης.
Οι εφημερίδες έχουν πράγματι συλλέξει πικάντικες λεπτομέρειες σχετικά με ανακαλύψεις μετρητών και εξομολογήσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα για τους Βέλγους ανακριτές είναι ότι η υπεράσπιση μπορεί να προσκολληθεί σε αυτές τις διαρροές για να ανοίξει διαδικαστικές τρύπες στην υπόθεση και να υποστηρίξει ότι το δικαίωμα στο επαγγελματικό απόρρητο και το δικαίωμα πρόσβασης σε σφραγισμένα έγγραφα έχουν παραβιαστεί.
Ο Van Quickenborne σε συνέντευξή του στο Politico, είπε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία άνοιξε μια ποινική έρευνα για τέτοιες διαρροές για να διατηρήσει την πίστη στη δικαστική διαδικασία.
«Η υπεράσπιση μπορεί να το χρησιμοποιήσει φυσικά, γιατί το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας.
Δεν εναπόκειται στον Τύπο να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων τους ανθρώπους.
Αυτό, φυσικά, είναι ευαίσθητο αλλά και επικίνδυνο», είπε, μιλώντας από ένα ασφαλές σπίτι όπου περνά τα Χριστούγεννα λόγω απειλών εναντίον του από εγκληματικές ομάδες όπως οι συμμορίες ναρκωτικών.

Από το 2021 οι έρευνες


Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την υπόθεση.
Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η βελγική κρατική ασφάλεια —συνεργαζόμενη με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών— βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021.
Τόνισε ότι «η βελγική δικαιοσύνη συνεργάζεται στενά με την ιταλική δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση».
Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες είναι Ιταλοί.
Για τον Van Quickenborne, η βελγική έρευνα δείχνει πώς η εμπιστοσύνη στο βελγικό σύστημα δικαιοσύνης, στις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών και στο τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της βελγικής αστυνομίας αποδίδει καρπούς.

bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου