Τρεις αραβικές χώρες καταφεύγουν στον ισραηλινό «cyber iron dome»


Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο πραγματοποίησαν συναντήσεις για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για την άμυνα στον κυβερνοχώρο, «εν μέσω αυξανόμενων απειλών από Ιρανούς χάκερ».

Ο Γκάμπι Πόρτνοϊ, επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Διαδικτύου του Ισραήλ για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Kan», χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «ιστορική» και πρόσθεσε ότι περιελάμβανε «μια δήλωση από όλες τις πλευρές σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα του Διαδικτύου ενάντια σε κοινούς εχθρούς». 

Ο Πόρτνοϊ ονόμασε το έργο  «Κυβερνοθόλο»/"Cyber ​​​​Iron Dome", από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν κοινή άσκηση στον κυβερνοχώρο, τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, για την αντιμετώπιση της «ιρανικής απειλής». 

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Georgia Cyber ​​​​Center, που βρίσκεται στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η έβδομη κοινή ηλεκτρονική άσκηση μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η Ισραηλινή Αρχή Προστασίας Απορρήτου επιβεβαίωσε ότι Ιρανοί χάκερ πέτυχαν μια σημαντική ανακάλυψη τον Ιούλιο, μετά την οποία απέκτησαν και διέρρευσαν πληροφορίες για περισσότερους από 300.000 Ισραηλινούς στοχεύοντας δημοφιλείς ιστότοπους ταξιδιωτικών κρατήσεων.

Σύμφωνα με τo ‘Εβραϊκό Συνδικάτο Ειδήσεων’,  Το Ισραήλ συμμετείχε στην εναρκτήρια Αραβική Διεθνή Έκθεση και Διάσκεψη Κυβερνοασφάλειας  στη Μανάμα του Μπαχρέιν. Για πρώτη φορά οι Ισραηλινοί συνομίλησαν με Άραβες εμπειρογνώμονες για την κυβερνοασφάλεια του Μαρόκου, Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κουβέιτ και του Ομάν όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες του ισραηλινού ‘κυβερνοθόλου’.


The Hellenic Information Team

Σχόλια