«Δεν θα αφήσουμε να περάσουν καύσιμα στη Γάζα»...

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί να μπουν καύσιμα στη Γάζα επειδή η Χαμάς τα χρειάζεται για την

 


Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί να μπουν καύσιμα στη Γάζα επειδή η Χαμάς τα χρειάζεται για την επιχειρησιακή της υποδομή, την ώρα που ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως η περιοχή χρειάζεται τουλάχιστον 160.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα για την τροφοδοσία των βασικών αναγκών.


Ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, ισχυρίστηκε ότι η... Χαμάς «έκλεψε» τα καύσιμα από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ισραήλ θα σκεφτόταν να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη λωρίδα της Γάζας εάν σε περίπτωση ανταλλαγής με ομήρους.

«Η Χαμάς χρειάζεται απεγνωσμένα καύσιμα και αφού έκλεψε αυτά που θα στείλει η UNRWA, τότε τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα πρέπει να απευθυνθούν στη Χαμάς», είπε ο Χάγκαρι.

Μάλιστα ο IDF ανέβασε φωτογραφία με δεξαμενές καυσίμων μέσα στη Γάζα σε ανάρτησή του στο Χ απαντώντας στον ΟΗΕ: «Αυτές οι δεξαμενές καυσίμων είναι μέσα στη Γάζα. Περιέχουν περισσότερα από 500.000 λίτρα καυσίμου. Ρωτήστε τη Χαμάς αν μπορείτε να έχετε μερικά»

Τα σχόλια έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα του αρχηγού του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ο οποίος είπε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να παρέχεται πρόσβαση σε καύσιμα στη Γάζα όπου χρειάζεται για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά ότι ο IDF «δεν θα επιτρέψει» αυτά τα καύσιμα να φτάσουν στη Χαμάς.


«Θα βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχουν καύσιμα σε μέρη όπου χρειάζονται για τη θεραπεία αμάχων. Δεν θα επιτρέψουμε τα καύσιμα για τη Χαμάς, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να πολεμά εναντίον των πολιτών του Ισραήλ", δήλωσε ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής ομιλίας την Τρίτη το απόγευμα.

Νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς προειδοποίησε ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθερώσαμε άνευ όρων τέσσερις (ομήρους), αλλά εφόσον θέλουν περισσότερους, πρέπει να επιμείνουμε στο αίτημά μας προς τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και εκπρόσωπός της στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η Γάζα χρειάζεται τουλάχιστον 160.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα για να τροφοδοτήσει τις βασικές ανάγκες, όπως νοσοκομεία και αρτοποιεία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Μέση Ανατολή...

nonews-NEWS
Σχόλια