ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΝΑΟΥΣ


Λεηλασίες σε ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας σημειώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα, άγνωστοι διέρρηξαν την πόρτα του ιστορικού προσκυνήματος των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Μπένια της Πρεμετής.
Οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν αντικείμενα μεγάλης λατρευτικής και πολιτιστικής αξίας, μεταξύ των οποίων, μία εικόνα του Αγίου Νικολάου, ξυλόγλυπτα από το Δεσποτικό καθώς και το ξυλόγλυπτο ντουλάπι για τα ιερά σκεύη.Επίσης, οι δράστες παραβίασαν και το παγκάρι του ιερού προσκυνήματος, το οποίο λεηλατείται για δεύτερη φορά.Να αναφερθεί ότι ο ιερός ναός, αποτελεί ένα παραδοσιακό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα στον οικισμό της Μπένια και κτίστηκε αρχές του 18ου αιώνα.Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δράστες ανήκουν μάλλον σε οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων. Εξάλλου, τα ξημερώματα σήμερα, αφαιρέθηκαν και δύο βημόθυρα από το ναό των Αγίων Πάντων της Χειμάρρας.
Μερικές ημέρες νωρίτερα κλάπηκαν εικόνες μεγάλης αξίας από το ναό του Αγίου Γεωργίου στους Γεωργουτσάτες της Δροπόλεως, ενώ το περασμένο Σάββατο πυρπολήθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ένα παραδοσιακό κτίριο (το παλαιό Σχολείο Θηλέων) της ενορίας της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο της πόλεως της Πρεμετής.
Τέλος, να σημειωθεί, πως σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου αναφέρει ότι "παρά τη συχνότητα με την οποία οι ορθόδοξες ενορίες απογυμνώνονται από τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, από τις αρμόδιες αρχές ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένας δράστης, ούτε έχουν ληφθεί τα επιβεβλημένα μέτρα φύλαξης".
Σχόλια