ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Τουρκία επιχειρεί μέσα από τις ασκήσεις αυτές να στείλει το μήνυμα ότι ασκεί πλήρη έλεγχο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τρόπο προκλητικό, αφού πρωτίστως στοχεύει σε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστή η ακριβής περιοχή που θα διεξαχθεί η φετινή άσκηση. Το μόνο που δημοσιοποιήθηκε από τις τρεις εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι πως η άσκηση θα φιλοξενηθεί από την Τουρκία και θα πραγματοποιηθεί στη δική της περιοχή, η οποία τοποθετείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βορείων ακτών της Κύπρου και των νότιων τουρκικών παραλίων.Κοινή άσκηση βόρεια της Κύπρου Τουρκία, ΗΠΑ και Ισραήλ θα ασκηθούν για έρευνα και διάσωσηΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣΑΣΚΗΣΗέρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα Τουρκία, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η άσκηση με την επωνυμία «ReliantΜermaid» θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και δεν αποκλείεται η Άγκυρα να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για νέες προκλητικές ενέργειες και επίδειξη δυνάμεως σε βάρος της Κύπρου. Η κοινή άσκηση των τριών χωρών για έρευνα και διάσωση άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή και σ’ αυτή θα λάβουν μέρος δυνάμεις από τις τρεις χώρες. Για τους σκοπούς της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν οκτώ πυραυλάκατοι, τρία ελικόπτερα και αεροσκάφη διάσωσης του Ναυτικού της Τουρκίας και του Ισραήλ καθώς και του Έκτου Αμερικανικού Στόλου που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.Η Τουρκία επιχειρεί μέσα από τις ασκήσεις αυτές να στείλει το μήνυμα ότι ασκεί πλήρη έλεγχο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τρόπο προκλητικό, αφού πρωτίστως στοχεύει σε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστή η ακριβής περιοχή που θα διεξαχθεί η φετινή άσκηση. Το μόνο που δημοσιοποιήθηκε από τις τρεις εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι πως η άσκηση θα φιλοξενηθεί από την Τουρκία και θα πραγματοποιηθεί στη δική της περιοχή, η οποία τοποθετείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βορείων ακτών της Κύπρου και των νότιων τουρκικών παραλίων.Η Λευκωσία, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της άσκησης και εάν εντοπίσει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια θα προβεί σε σχετικά διαβήματα.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πάντως πως η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων, από την ώρα που δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε, δεν αποτελούν πρόβλημα για κανένα.Η φετινή άσκηση βρισκόταν σε εκκρεμότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς το Ισραήλ δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν θα συμμετάσχει. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ επισημοποίησε τη συμμετοχή του.
Σχόλια