ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΥΣ


Στο παραμύθι και την πιπίλα ότι και οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου την περίοδο του Αττίλα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε αυτά τα ανθελληνικά αποβράσματα, ότι εισβολέας ήταν η Τουρκία .
"Οι Τούρκοι έκαιαν, έσφαζαν, λεηλατούσαν Έλληνες Κυπρίους"΄Υστερα από ένα δεκαπενθήμερο μέσα στον οποίον οι Τούρκοι αφέθησαν ουσιαστικά ελεύθεροι να καίουν, να σφάζουν και να λεηλατούν ΄έλληνες κυπρίους, η βρεττανική κυβέρνηση, εξάγγειλε, δίκην τελεσιγράφου, το νέο της σχέδιο για την Κύπρο.Τι είναι αυτό το σχέδιο και ποία συμφέροντα το υπαγορεύουν; Είναι "συνταγματικός" διαμελισμός πού οδηγεί μοιραία σε πλήρη εδαφικό διαμελισμό μέσα σέ επτά χρόνια. Αντιστρατεύεται τό δικαίωμα του κυπριακού λαού για αυτοδιάθεση, καταστρέφει τήν ενότητα τής Κύπρου και δημιουργεί μόνιμη εστία ρήγματος και πολέμου.
Τό σχέδιο υπαγορεύεται από καθαρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την προσπάθειαν νά ικανοποιηθεί η Τουρκία πού θεωρείται ο ισχυρώτερος σύμμαχος των χωρών του ΝΑΤΟ στην Μ. Ανατολή. Είναι το χειρότερο απ΄όλα τα σχέδια που έχουν προταθεί ίσαμε σήμερα. Γι΄αυτό και σύσσωμος ο ελληνικός κυπριακός λαός σωστά το χαρακτήρισε σάν απαράδεχτο.Το ΑΚΕΛ προσυπογράφει ανεπιφύλακτα την απάντηση που έδωσε ο Εθνάρχης Μακάριος προς τον κυβερνήτην της Κύπρου ύστερα από την σύσκεψη με τους δημάρχους και τους εθναρχικούς συμβούλους στην Αθήνα και καλεί την βρεττανική κυβέρνηση να την δεχτεί και να ενεργήση με βάση αυτήν για να βγη το κυπριακό από το αδιέξοδο.Στο μεταξύ πρέπει να τεθεί τέρμα στο εγκληματικό όργιο και την ασυδοσία των Τούρκων συμμοριτών. Να αφοπλιστούν αμέσως όλοι οι τούρκοι, επικουρικοί. Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι ένοχοι των σφαγών, των εμπρησμών και των λεηλασιών. Να αποζημιωθούν αμέσως όλα τα τραγικά θύματα των τελευταίων βανδαλισμών. Να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την προσπασίαν της ζωής και της περιουσίας όλων των ελλήνων κυπρίων. Να τεθεί τέρμα στην αναρχία και την ασυδοσία των βαλτών τούρκων, που επιδιώκουν με τά εγκλήματα να αποδείξουν ότι είναι αδύνατη η συμβίωση ελλήνων και τούρκων. Πώς εξηγείται για εκατοντάδες χρόνια έλληνες και τούρκοι να συζούν αρμονικά σ΄αυτόν τον τόπο; Ας σκεφτούν σοβαρώτερα και ψυχραιμώτερα οι Τούρκοι της Κύπρου κι άς απομονώσουν εκείνους πού μετατράπηκαν σε πειθήνια όργανα ξένων συμφερόντων.
Ο ελληνικός κυπριακός λαός θα σφυρηλατήσει στόν υπέρτατον βαθμό την ενότητά του και θα οπλιστεί με πιότερη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση κι΄ασάλευτη πίστη θέτοντας σ΄εφαρμογή τίς ιστορικές αποφάσεις της πατριωτικής σύσκεψης στν Αθήνα κι΄ενωμένος θ΄αγωνιστεί για νά γυρίσει ο Εθνάρχης Μακάριος και ν΄αρχίσουν αμέσως αγγλοκυπριακές διαπραγματεύσεις μαζί του.28.6.1958 ΄Η Κ. Ε. Τού Α.Κ.Ε.Λ." (Την εξέδωσε στις 28.6.1958 η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. (Αντιγράφεται ακριβώς όπως αυτή εκδόθηκε).Ο Εζεκίας Παπαιωάννου για τον "συνεταιρισμό – δύο constituent states"Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα "Ulus" 15 Μαρτίου 1957 ο τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαιωάννου (εις αντίθεση με την ήδη εκφρασθείσα τον Απρίλιο του 1955 θέση του Γ.Γ. του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη για ξεχωριστή αυτοδιάθεση) ερωτηθείς αν δέχεται την αυτοδιάθεση και για τους Τούρκους της Κύπρου απάντησε:" Η αρχή της αυτοδιάθεσης πρέπει να δοθεί στο νησί στο σύνολό του. Αν η αρχή αυτή υιοθετηθεί ανα τον κόσμο, ο χάρτης του κόσμου θα μετατραπεί σε μια σύγχιση μειονοτήτων" (Papaionnou said that the principle of self-determination should be applied in the island as a whole. He added that if the principle were given world-wide recognition, the world map would become a confusion of minorities).Ο σοβινισμός των Τουρκοκυπρίων ηγετώνΣτις 2 Φεβρουαρίου 1958 στάληκε μια επιστολή στον Υπουργό Αποικιών κ. Λένοξ Μπόυτ από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Κυπρίων Κομμουνιστών (Φοιτητών) Λονδίνου κ. Γιώργο Μεσαρίτη.
Στην επιστολή εκείνη ο Γιώργος Μεσαρίτης έγραφε και τα ακόλουθα:"...Οι νέοι Κύπριοι του Λονδίνου και νεαροί Κομμουνιστές δεν θα δεχθούν ποτέ την διχοτόμηση της Κύπρου σε ελληνικό και τουρκικό μέρος ως μια δημοκρατική λύση του κυπριακού προβλήματος.Η εισήγηση για διχοτόμηση της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών της δικής σας κυβέρνησης και είναι εναντίον των συμφερόντων της Τουρκοκυπριακής μειονότητας...Αυτά είναι τα βασικά γεγονότα που μας δίνουν λόγο να πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή σας σκόπιμα χρησιμοποιεί τις σοβινιστικές συμπεριφορές των Τουρκοκυπρίων ηγετών, για να συγχίσει το δίκαιο αίτημα του Κυπριακού λαού για αυτοδιάθεση και έτσι να διατηρεί την αποικιοκρατία πάνω σε αμφότερους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους...
"Φανούλα ΑργυρούΕρευνήτρια/συγγραφέαςΛονδίνοpontiki.com.cy
Σχόλια