ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Η ορθοδοξία εχει ξεφύγει από την μυστηριακή ζωή και την ανάγκη για την πραγματική θέωση. Παιχνίδια που δεν έχουν καμία σχέση με της πράξεις των Αγίων μας, γίνονται όλο και ποιο συχνά με απώτερο σκοπό την απαξίωση από το ορθόδοξο πλήρωμα.
ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ με ηγέτες κρατών, υπουργούς και διπλωμάτες. Κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, στο Κρεμλίνο, στις Βρυξέλλες, στην Αγία Εδρα.Εχουν σχέσεις με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Διαθέτουν φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς. Ανθρωποι δύσκολοι, απροσπέλαστοι και πολλές φορές αγέλαστοι, όπως λέγεται, αποτελούν τον «σιδερένιο» βραχίονα των δύο ισχυρότερων Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.Ο father Αλεξ Καρλούτσος, έγγαμος κληρικός, που ιερουργεί στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης, είναι ο άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.Ο Ατσέτς Νικολάι Μπαλασώφ, έγγαμος κληρικός, ιερουργεί στη Μόσχα και αποτελεί τη «σκιά» του νέου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου, πόστο που κρατούσε και επί της αρχιερατείας του προκατόχου του μακαριστού Αλεξίου .Οι ισχυρότεροι στον κόσμο πρωτοπρεσβύτεροι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένας Έλληνας και ένας Ρώσος, είναι δύο άνθρωποι που μοιάζουν πολύ σε πολλά- και διαφέρουν πολύ σε άλλα τόσα.
Ακόμη και η εμφάνισή τους δείχνει την καταγωγή τους και τις αντιλήψεις τους για όσα πρεσβεύουν. Ο father Αλεξ, ψηλός και πάντα ευθυτενής για να δείχνει το σχήμα του φοράει, το γνωστό στους αμερικανούς έγγαμους κληρικούς κολάρο, το οποίο στην Ευρώπη αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των ρωμαιοκαθολικών κληρικών.Συχνάζει σε δεξιώσεις και δείπνα, γνωρίζει κόσμο, μελετά τους ανθρώπους, τους πλησιάζει και ξεπερνάει τα εμπόδια.Ο βραχύσωμος Νικολάι Μπαλασώφ κυκλοφορεί, αντίθετα, όπου και αν βρίσκεται, με το ορθόδοξο ράσο. Μελετά κείμενα, διορθώνει, διαπραγματεύεται, επανατοποθετείται, διεκδικεί, απαιτεί...Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1956, στα 53 του χρόνια ο πατήρ Νικολάι Μπαλασώφ αποτελεί τον πλέον προβεβλημένο κληρικό του Πατριαρχείου Ρωσίας. Διατηρεί υψηλές διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο, στη Δούμα, στο υπουργείο Εξωτερικών και πολλοί από τους συνομιλητές του μπορεί να δηλώνουν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο άνθρωπο, αλλά όλοι του αναγνωρίζουν ότι διαθέτει οργανωτικές ικανότητες.Άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του νέου Πατριάρχη Μόσχας, έδωσε μαζί του τη μεγάλη μάχη για τη διεκδίκηση του πατριαρχικού θρόνου τον περασμένο Ιανουάριο και οι 800 και πλέον εκλέκτορες έβλεπαν μέσα στον Ναό του Σωτήρος, όπου διεξαγόταν η εκλογική διαδικασία, τον Νικολάι Μπαλασώφ με τον τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό υπολογιστή του ανά χείρας να μελετά τη βάση δεδομένων που είχε δημιουργήσει για να προβλέψει τα εκλογικά αποτελέσματα.
Οι φίλοι του και οι εχθροί του είναι πολλοί. Το αγέλαστο ύφος του, το απροσπέλαστο τείχος που υψώνει και κυρίως το αίσθημα υπεροχής που αισθάνεται και μεταδίδει στους συνομιλητές του τον θέτουν πολλές φορές στο επίκεντρο πικρόχολων σχολίων εντός και εκτός Ρωσίας.Ο «σιδερένιος» βραχίονας του Πατριαρχείου Ρωσίας με τις κατά καιρούς δηλώσεις του έχει προκαλέσει την οργή των εκπροσώπων των ελληνοφώνων Εκκλησιών.Ως μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρωσίας που συνόδευσε πριν από 15 ημέρες τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο στην επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Νικολάι Μπαλασώφ υπενθύμισε τη σκληρή πραγματικότητα.Με δηλώσεις του επισήμανε ότι σήμερα στην Πόλη ζουν 10.000 ρώσοι ορθόδοξοι οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται, ενώ αντίθετα η ορθόδοξη ελληνική κοινότητα απαριθμεί μόλις 1.500 μέλη.Οι επισημάνσεις του προκάλεσαν την οργή των ελληνοφώνων κληρικών... Αλλά ο πρώην χημικός ξέρει πάντα γιατί λέει κάτι, πότε το λέει και κυρίως τα όσα πρεσβεύει με τα όσα λέει...
Απόφοιτος της Σχολής Χημικών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, ο κ. Μπαλασώφ σπούδασε Θεολογία στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Ακόμη έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές και είναι διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής.Η θεολογική του κατάρτιση σπάνια αμφισβητείται. Κληρικός ιδιαίτερα διεκδικητικός, όταν συμμετέχει σε κάποιο διεθνές συνέδριο όλοι οι αντιπρόσωποι των ορθοδόξων Εκκλησιών ξέρουν ότι θα ξεσπάσει άγρια διαμάχη στο παρασκήνιο, γι΄ αυτό και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα επιχειρήματα και τις επεκτατικές τάσεις του.
Εισήλθε στη διοικητική μηχανή του Πατριαρχείου Μόσχας το 1998. Πνευματικό παιδί του μακαριστού Μητροπολίτη Πιτιρίμ, ο κ. Μπαλασώφ πέρασε απ΄ όλες τις σημαντικές θέσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, δηλαδή του υπουργείου Εξωτερικών του Πατριαρχείου Ρωσίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο τότε Μητροπολίτης Σμολένσκ και σημερινός Πατριάρχης κ. Κύριλλος.
Όταν ο κ. Κύριλλος ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο δεν ξέχασε τον φίλο και συνεργάτη του και στα τέλη του περασμένου Μαρτίου τον έχρισε αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων ενώ μερικές ημέρες αργότερα του παραχώρησε το δικαίωμα να φοράει μίτρα, όπως οι επίσκοποι και οι μητροπολίτες.O πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος στα εξήντα και πλέον έτη του βίου του δείχνει να ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Γόνος ελλήνων μεταναστών και κληρικών, αμερικανογεννημένος, κατάφερε να ξεφύγει από τα ισόγεια των πολυκατοικιών και βρέθηκε στα ρετιρέ της Νέας Υόρκης.
Ουδείς θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει μεγάλο θεολόγο, άλλωστε και ο ίδιος δεν δείχνει να επιδιώκει έναν τέτοιο ρόλο, αν και σπούδασε Θεολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Από τη θέση του βοηθού του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου επί της ουσίας αποτελεί το μάτι και το αφτί του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.Πνευματικός σύμβουλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, όπου συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι ισχυροί ορθόδοξοι, ήταν επικεφαλής ενός ακόμη πιο «κλειστού» κλαμπ πλουσίων, του Leadership 100, και πρόσφατα ανέλαβε να προωθήσει το Κληροδότημα που δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος για την προβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στο οποίο συμμετέχουν λίγοι και εκλεκτοί.Ως Special Αssistant του Αρχιεπισκόπου αλλά επί της ουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, τις τοπικές και τις πολιτειακές αρχές, τους ομογενειακούς οργανισμούς και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Και έχει ταξιδέψει σε δεκάδες χώρες, ακόμη και στη Ρωσία, αλλά και στις χώρες που αναλαμβάνουν την προεδρία της ΕΕ μαζί με γνωστούς Ελληνες του Τάγματος των Αρχόντων για να τους ενημερώσει για τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας. Το σνομπ κατά πολλούς ύφος του, το γεγονός ότι σπάνια μιλάει ελληνικά και κυρίως μια σειρά γεγονότων τον έχουν φέρει πολλές φορές στο στόχαστρο πολλών επικριτικών σχολιαστών.
Ετσι θεωρείται ότι είχε έμμεση ή άμεση σχέση με την αποδοχή της παραίτησης του μακαριστού αρχιεπισκόπου Ιακώβου από τον κ.κ. Βαρθολομαίο η οποία υποβλήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Ιμβρο, το καλοκαίρι του ΄95.Ακόμη κατηγορήθηκε ότι είχε άμεση σχέση και με την εκλογή αλλά και με την απομάκρυνση του διαδόχου του μακαριστού Ιακώβου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο κ. Σπυρίδωνα το 1999.Και τα σχόλια ήταν από ιδιαίτερα επικριτικά έως φαρμακερά, καθώς υπήρξε στενός συνεργάτης και των δύο.Ο κ. Καρλούτσος βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη θέση, αλλά οι καλές του σχέσεις με αμερικανούς πολιτικούς και με τους ισχυρούς παράγοντες της Ομογένειας τον βοήθησαν να ξεπεράσει τα επικριτικά σχόλια.
Φιλο-ρεπουμπλικανός, σύμφωνα με πολλούς ομογενείς, αλλά με καλές σχέσεις με τον σημερινό αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μέσω του νεαρού ομογενούς πολυεκατομμυριούχου που κινείται στον χώρο των ακινήτων κ. Γιώργου Τσούνη, και με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, διά του επιστήθιου φίλου του Τζον Κατσιματίδη, ο κ. Καρλούτσος φαίνεται ότι δεν διαθέτει τις σχέσεις που θα ήθελε με το περιβάλλον του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αλλά, σύμφωνα με πολλούς, ο καλός ο καπετάνιος ή ο πολιτικός στις φουρτούνες φαίνεται.
Σχόλια