Ενέχυρο με θέμα τα φορολογία, κρατά το κράτος την εκκλησία. Με τι ανταλλάγματα «Στο ψυγείο» ο διάλογος για τους φόρους στην εκκλησία.

«ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ» έχει μπει ο διάλογος κυβέρνησης και Εκκλησίας για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί για τη διαβούλευση Πολιτείας- Εκκλησίας υπολειτουργούν, ενώ η Ιερά Σύνοδος, μολονότι αποδέχεται την αναγκαιότητα της συνεργασίας με το κράτος, καθιστά σαφές ότι η όποια συνεισφορά της δεν μπορεί να αποσκοπεί στην αύξηση των εσόδων του κράτους.
Είναι ενδεικτικό πως η πρώτη αντίδραση της Εκκλησίας στην επιβολή έκτακτου ΕΤΑΚ στα ακίνητα ήταν να υπενθυμίσει προς την ελληνική κυβέρνηση πως η ίδια οφείλει να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών αλλά και να μεριμνά για τη συντήρηση και λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολείων.
Λίγο αργότερα βεβαίως μέλη της Ιεραρχίας αντέδρασαν και στην απόφαση για αντικατάσταση των- ελάχιστων, όπως υποστήριξαν- κρατικών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού που χρησιμοποιούν ανώτεροι κληρικοί με μικρότερα οχήματα. Στην εισήγησή του προς την Ιερά Σύνοδο που γνωστοποίησε και στην κυβέρνηση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ξεκαθαρίζει ότι “ελάχιστη ανταπόδοσις και ένδειξις των αυθαιρέτων ή συμβατικών απαλλοτριώσεων ή συμπεφωνημένων αποφάσεων (αναφέρεται σε απαλλοτριώσεις που έγιναν μετά το 1922) είναι η μισθοδοσία του Κλήρου και η λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολείων για την σπουδήν, εκπαίδευσιν των υποψηφίων και την επιμόρφωσιν των κληρικών της Εκκλησίας μας”.

«Σε αιχμαλωσία»
Ο κ. Ιερώνυμος παραδέχεται ότι πέρα από την περιουσία της Εκκλησίας, τα έσοδα από την αξιοποίηση της οποίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα της λειτουργίας της, υπάρχει και άλλη σημαντική περιουσία που αδρανεί ή βρίσκεται όπως αναφέρει σε “αιχμαλωσία”. Επισημαίνει πάντως ότι μία σοβαρή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο θέμα αυτό με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση αυτής, θα ήταν επωφελής και ενδεδειγμένη μπροστά στην σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Παρ΄ όλα αυτά ξεκαθαρίζει ότι “στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί εξ αρχής όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας ούτε η αύξησις των εσόδων των ταμείων του Κράτους”. Ουσιαστικά ο Αρχιεπίσκοπος προτείνει την σύσταση ενός ταμείου εκκλησιαστικής πρόνοιας που θα έχει ως σκοπό την δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές “προς διακονίαν των συνανθρώπων μας”.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι πρέπει το συντομότερο να ενεργοποιηθεί η επιτροπή διαλόγου που έχει συστήσει το υπουργείο των Οικονομικών καθώς η διάθεση για διάλογο που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει σε μέγιστο βαθμό αποφεύγοντας να διαταράξει, όπως λένε, τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
http://www.tanea.gr/

 
Σχόλια