Το κράτος της παρανομίας. Τα πλοκάμια της αλβανικής μαφίας

Οι νέες συμμορίες των αλβανών κακοποιών- Οι «φαμίλιες», οι ελληνικοί σύνδεσμοι και τα... γαϊδούρια τους
Μ ουλάρια που κουβαλούν ναρκωτικά μέσω των συνόρων, αλλά και απόφοιτοι σωφρονιστικών καταστημάτων με... ντοκτορά. Επτά νέες συμμορίες αλβανών κακοποιών «δεύτερης γενιάς» δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα λαμβάνοντας μέρος σε ιδιαίτερα αξιόποινες πράξεις, ενώ συνολικά 42 εγκληματικές οργανώσεις από τη γειτονική χώρα... εξάγουν τη δράση τους εντός των ελληνικών συνόρων.

Δράση που εξάγεται με... γαϊδούρια που κουβαλούν ναρκωτικά και ευθύνεται για περιστατικά όπου οι αστυνομικοί συναντούν αποφασισμένους για όλα κακοποιούς, όπως οι Αλβανοί που πρωταγωνίστησαν στο περιστατικό του Βύρωνα. Τα στοιχεία για τα «επιτεύγματα» των αλβανικών συμμοριών περιλαμβάνονται σε εμπιστευτική έκθεση για τη δράση της αλβανικής μαφίας που παραδόθηκε στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. λίγες ημέρες μετά το μακελειό του Βύρωνα και είναι αποκαλυπτικά.
 Παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, κυκλώματα πορνείας, μαζικές διαρρήξεις και ληστείες στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας περιλαμβάνονται στο... ρεπερτόριο των εγκληματικών αυτών συμμοριών.

Μέσω της πολυσέλιδης έκθεσης, που συντάχθηκε έπειτα από έρευνες της ιταλικής αστυνομίας σε συνεργασία με έλληνες αξιωματικούς υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ. πληροφορείται ίσως για πρώτη φορά ότι τα χτυπήματα των αλλοδαπών κακοποιών στην Ελλάδα δεν είναι αποσπασματικά, όπως εκτιμούσαν στελέχη της στο παρελθόν. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οργανώνονται από αλβανικές «φαμίλιες»- με τη συμμετοχή, πολλές φορές, ελλήνων κακοποιών του οργανωμένου εγκλήματος.
Ποινικοί με προϊστορία

Ανώτατοι αξιωματικοί που παρέλαβαν την έκθεση διαπιστώνουν ότι στην ελληνική επικράτεια δραστηριοποιούνται επτά νέες συμμορίες με μέλη αλβανούς ποινικούς που έχουν ήδη προϊστορία στις φυλακές. Πρόκειται για συλληφθέντες και φυλακισθέντες για κλοπές και διαρρήξεις κατά τη δεκαετία του 1990, οι οποίοι «εκμεταλλεύτηκαν» την παραμονή τους στις ελληνικές φυλακές προκειμένου να οργανώσουν νέες, ακόμη πιο σκληρές συμμορίες με στόχο μεγάλα χτυπήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον 200 επικίνδυνοι αλλοδαποί κακοποιοί βρίσκονται εκτός φυλακών έχοντας παραβιάσει τον θεσμό της πενθήμερης άδειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία ξένων και ελληνικών αρχών, κάθε χρόνο εισάγονται στην Ελλάδα 40 ως 50 τόνοι χασίς από την Αλβανία και κατάσχεται μόλις το 10%. Η μεγαλύτερη ποσότητα προέρχεται από τις «φαμίλιες του Λαζαράτι». Οπως μνημονεύεται στην έκθεση «για λόγους ασφαλείας οι οικογενειακές οργανώσεις εκπαιδεύουν... γαϊδούρια και μουλάρια προκειμένου να περνούν χωρίς συνοδεία τα ελληνοαλβανικά σύνορα φορτωμένα με ναρκωτικά».

Από την Αλβανία εισάγονται επίσης 500 ως 800 κιλά ηρωίνης ετησίως, ενώ στην έκθεση επισημαίνεται ότι συνολικά οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις διακινούν κάθε χρόνο 85 ως 100 τόνους ηρωίνης, αξίας πολλών δισ. ευρώ, ενώ τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται εμπλοκή της αλβανικής μαφίας και στη διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 3.000 Αλβανοί που σχετίζονται με τις «φαμίλιες» της χώρας τους, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής χασίς και ηρωίνης.

Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις οργανώσεις που κατευθύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών και για το πώς ακριβώς δομείται το σχετικό εμπόριο.

Περίπου 2.500 Αλβανοί, τέλος, συλλαμβάνονται κάθε χρόνο για συμμετοχή σε ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, χωρίς να υπάρχει ως σήμερα σαφής εικόνα για τις διασυνδέσεις τους.

Οι επτά νέες συμμορίες, οι οποίες «χαρτογραφήθηκαν» από την αναφερόμενη εμπιστευτική έκθεση και τα στοιχεία τους διασταυρώθηκαν από αναλύσεις εγκληματικών επιθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες, προτιμούν τις ληστρικές επιθέσεις σε τράπεζες, χρηματαποστολές, σουπερμάρκετ.

Σκληροί και αποφασισμένοι
Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «πρόκειται για ομάδες 3-5 αλβανών κακοποιών, ηλικίας 30-40 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη φυλακιστεί και έχουν αποκτήσει νέες διασυνδέσεις μέσα από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ο οπλισμός τους προέρχεται από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού».

Ακόμη χειρότερα, δεν θέλουν να συλληφθούν ξανά και να οδηγηθούν στη φυλακή, με αποτέλεσμα να είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν αιματοχυσία σε περίπτωση εντοπισμού τους από την Αστυνομία.

Οι κακοποιοί στον Βύρωνα είχαν στόχο να ανατινάξουν το διαμέρισμά τους σε περίπτωση αστυνομικής εισβολής. «Οπως ακριβώς έπραξαν και οι ένοπλοι που είχαν επιτεθεί στον σταθμό της Ατότσα στη Μαδρίτη, το 2004. Αυτή η αντίληψη για τον τρόπο δράσης και αντίδρασης αναθεωρεί όλα τα σχέδιά μας και μας φοβίζει ιδιαίτερα» αναφέρει ο έμπειρος αξιωματικός. Σχόλια