Η παιδεία των Ελλήνων της Πόλης αργοσβήνει

Δραματική έκκληση απευθύνθηκε στην Τουρκάλα υπουργό που παρέστη σε εκδήλωση των ομογενειακών σχολείων
Δραματική έκκληση για το μέλλον της παιδείας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης απηύθυνε προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού από το βήμα της Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΜΓΣ) ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου.
Η κ. Τσουμπουκτσού είναι η πρώτη υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, η οποία πριν από μερικές μέρες παρέστη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή σε κοινή εκδήλωση των ομογενειακών σχολείων.
Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου , απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας, προειδοποίησε πως «η παιδεία των Ρωμιών της Πόλης φθίνει σε τέτοιο σημείο, ώστε μια μέρα τα σχολεία μας θα αναγκαστούν να κλείσουν». Ο κ. Δερμιτζόγλου έθεσε προς την υπουργό δύο βασικά αιτήματα :
–Α) Χριστιανοί ορθόδοξοι της Τουρκίας, που δεν είναι Έλληνες, να έχουν το δικαίωμα να φοιτούν στα σχολεία μας
–Β) Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν ελληνικά, να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα σχολεία.

«Αν δεν γίνουν αυτά, δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον για την παιδεία των Ρωμιών», τόνισε με αγωνία ο κ. Δερμιτζόγλου και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκάλα υπουργός στη δική της ομιλία περιορίστηκε να αναφέρει ότι η λύση στα προβλήματα θα βρεθεί με τη συνεργασία των κυβερνήσεων Τουρκίας -Ελλάδος στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης! Πρόσθεσε δε ότι από το νέο έτος 2010-11 θα δίδονται δωρεάν τα βιβλία των μαθημάτων, που διδάσκονται τουρκικά.

Σήμερα μόνο οκτώ Ρωμαίικα σχολεία διατηρούν μαθητές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλα 12 βρίσκονται σε ένα «καθεστώς ύπνου», χωρίς μαθητές και μόνο με Τούρκους υποδιευθυντές διορισμένους από το κράτος, ώστε να μη θεωρηθούν κλειστά.

Στα οκτώ αυτά σχολεία φοιτούν σήμερα 240 μαθητές, εκ των οποίων 18 είναι παιδιά Ελλήνων υπηκόων που εργάζονται ως διπλωματικοί υπάλληλοι στην Πόλη ή ως μετακλητοί δάσκαλοι στα ομογενειακά σχολεία. Το 51% των μαθητών είναι παιδιά αραβόφωνων ελληνορθόδοξων οικογενειών από την περιοχή της Αντιόχειας.


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,Turkishgreeknews.org
infognomonpolitics.blogspot.com
Σχόλια