Πρόκληση σε κορυφαία άσκηση. Πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνική φρεγάτα.

Εικονική προσβολή της φρεγάτας F-455 «Σαλαμίς» από δύο τουρκικά F-4 Terminator ανοικτά της Χίου!
Πάνω από την φρεγάτα Σαλαμίς από την οποία χθες βράδυ παρακολούθησε την άσκηση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, πέταξε σχηματισμός από τουρκικά F 16 και Fantom. Η διακλαδική άσκηση "Καταιγίς" πάντως, συνεχίζεται κανονικά Σε μια καινοφανή πρόκληση προέβησαν οι Τούρκοι το απόγευμα: τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν ξυστά πάνω από ελληνική φρεγάτα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη διακλαδική άσκηση!
Συγκεκριμένα τουρκικός σχηματισμός αποτελούμενος από 4 F-16 και 3 F-4 Phantom εισήλθε απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών στις 16:15 νότια της Λέσβου. Στη συνέχεια τα 2 "Φάντομ" κινήθηκαν αυτόνομα και πέταξαν πάνω από τη φρεγάτα "Σαλαμίς" στα 500 πόδια δηλαδή περίπου στα 150 μέτρα!
Οι Τούρκοι φαίνεται πως εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι η φρεγάτα εκείνη την ώρα έπλεε στα διεθνή ύδατα, 14 μίλια νοτιοδυτικά της Χίου, περιοχή για την οποία δεν είχε εκδοθεί διεθνής αγγελία (NOTAM) και συνεπώς δεν ήταν δεσμευμένη.
Δεν αναιρεί, ωστόσο το γεγονός, ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τους διεθνείς κανονισμούς αφού δεν υπέβαλλαν σχέδιο πτήσης ενώ η ενέργειά τους δε συνάδει σε καμία περίπτωση με το πνεύμα της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Για το περιστατικό το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η επιλογή του πλοίου πάνω από το οποίο πέταξαν τα τουρκικά μαχητικά. Από τη φρεγάτα "Σαλαμίς" παρακολούθησε χθες το βράδυ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τη διακλαδική άσκηση «Καταιγίς»….

Συνεχίζεται η διακλαδική άσκηση
Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου συμμετέχει στη μεγάλη διακλαδική άσκηση "Καταιγίδα". Την ανάπτυξη των πολεμικών μας πλοίων -μέσα στη νύχτα- παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Υπό το φως της νύχτας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος παρακολούθησε την πολεμική ανάπτυξη της ελληνικής αρμάδας στο μέσον του αρχιπελάγους, στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής άσκησης "Καταιγίς". Από το Κέντρο Επιχειρήσεων της φρεγάτας "Σαλαμίς" ο αρχηγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα πολεμικά μας πλοία να τίθενται σε πλήρη επιχειρησιακή δραστηριότητα, λαμβάνοντας διάταξη μάχης και αναφέροντας ετοιμότητα για την ανάληψη οποιασδήποτε επιχειρησιακής αποστολής.

Η παρουσία του ελληνικού στόλου ήταν άκρως εντυπωσιακή, δεδομένου του μεγάλου αριθμού πλοίων που συμμετέχουν στην άσκηση:
- 9 φρεγάτες
- 12 τορπιλάκατοι
- 6 υποβρύχια
- 6 κανονιοφόροι
- 1 πλοίο γενικής χρήσης
- βοηθητικά σκάφη και πλοιάρια.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ που συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ελευσινιώτη διαπίστωσε ακόμη το επίπεδο της σύζευξης και της συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων και μονάδων από άλλους κλάδους.

Σημειώνεται ότι στην άσκηση "Καταιγίδα" λαμβάνουν μέρος μαχητικά αεροσκάφη και επίλεκτα τμήματα των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς (2 λόχοι της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και 2 λόχοι της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας). Τα κοινά γυμνάσια συντονίζει το Αρχηγείο Στόλου.

Αμέσως μετά την παρακολούθηση της "νυχτερινής" φάσης της άσκησης ο πτέραρχος Γιάγκος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των ασκούμενων μονάδων.

“Η άψογη σχεδίαση και εκτέλεση των αντικειμένων του επεισοδίου που παρακολούθησα είναι μια ακόμη απτή απόδειξη των δυνατοτήτων, του επιπέδου εκπαίδευσης αλλά και της ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού".

Η "Καταιγίς" εξελίσσεται στις Κυκλάδες. Αύριο και μεθαύριο τα πολεμικά πλοία θα κινηθούν στη θαλάσσια περιοχή της Χίου για την τελική φάση της άσκησης που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Σκοπός της είναι η διατήρηση, η προαγωγή και η βελτίωση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας ειδικότερα στο χώρο του Αιγαίου.


Σχόλια