‘Μακριά η Ελλάδα από την Ρωσία’, αυτή είναι η ιδεολογία των ΑμερικανοΣιωνιστών.

Tέλος (οριστικό;) και επίσημα στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - Στρατηγική ήττα της Ελλάδας.
Την αναβολή - πρακτικά ματαίωση - της κατασκευής και το σταμάτημα της χρηματοδότησης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποφάσισε η Ρωσία αποδίδοντας κατά κύριο λόγο την απόφασή της "εξαιτίας της αναποφασιστικότητας της βουλγαρικής κυβέρνησης για το έργο" και κατά δεύτερον στην "Μη πίεση από ελληνικής πλευράς προς την Βουλγαρία". Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο το RIA Novosti, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Sergei Shmatko δήλωσε: “Σήμερα πρέπει να δηλώσουμε πως το έργο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη έχει πρακτικά αναβληθεί. Δεν λέω πως θα το σταματήσουμε, αλλά θα το αναβάλουμε μέχρι να καταλάβουμε τη θέση της Βουλγαρίας και θα σταματήσουμε τη χρηματοδότησή του.”
Ο S.Shmatko πριν δύο μέρες ματαίωσε το ραντεβού του με την Ελληνίδα υπουγό Τ.Μπιρμπίλη που είναι αρμόδια για το έργο και εγκάλεσε την Βουλγαρία γιατί προβάλλει ανύπαρκτα κωλύματα όπως η “οικολογική αποτελεσματικότητα” του αγωγού και τις ανησυχίες της για το "σχεδιαζόμενο σύστημα διανομής μεριδίων".

Το τέλος του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης πλήτει καίρια τα ελληνικά γεωστρατηγικά συμφέροντα και μάλιστα εις διπλούν: Τον χάνει η Ελλάδα και τον κερδίζει η Τουρκία με τον Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Οι δε ΗΠΑ που πολέμησαν τον αγωγό, πρέπει να αισθάνονται και αυτές ηττημένες αφού μπορεί να μην εγκαταστάθηκε στις Βουλγαρία και Ελλάδα, αλλά θα εγκατασταθεί σε έναν πολύ πιο ανεξάρτητο παίκτη όπως είναι η Τουρκία...

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι μεγάλες, αφού δεν πίεσε την βουλγαρική κυβέρνηση του Μπορίσοφ με τον τρόπο που είχαν υποδείξει οι Ρώσοι, ενώ και η δική της θέση, βάσει των όσων είχε πει προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τα εξοπλιστικά ζητήματα που συζήτησαν Ε.Βενιζέλος και Daniel Speckhard στην σημερινή συνάντησή τους
Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ αλλά και ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αμερικανού πρεσευτή, Daniel Speckhard.
Σημειώνεται ότι ο Ε.Βενιζέλος θα μεταβεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Οι Αμερικανοί προσφέρουν ένα πακέτο μεταχειρισμένων συστημάτων στην ελληνική πλευρά όπως άρματα μάχης Μ1Α1 Αbrams, ΤΟΜΑ Μ2Α2 Βrandley, αμφίβια οχήματα ΤΟΠΜ AAV-7, Μ113Α2, σταθμούς διοίκησης Μ557 κλπ, ενώ στην κορυφή της ατζέντας είναι πάντα το Νέο Μαχητικό. Από αυτά έχει ήδη γίνει αποδοχή από ελληνικής πλευράς των ΑΑV-7, Μ113Α2 και Μ577.
Επίσης προσπαθούν να ματαιώσουν την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν τελικά να πουλήσουν το AEGIS στην Ελλάδα σε έναν φορέα όπως η νορβηγική ή η ισπανική φρεγάτα, όπως επίσης προσπαθούν να ματαιώσουν την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνία για τα ρωσικά ΤΟΜΑ BMP-3HEL.

Για τα τελευταία αντιπροτείνουν την προμήθεια των Bradley ηλικίας 20-25 ετών, με εργοστασιακή αξιοποίηση κόστους 3 εκατ. δολαρίων ανά όχημα σε αμερικανικά εργοστάσια.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Σχόλια