Θα πληρώσουμε την τέλεση θείας λειτουργίας, µία φορά τον χρόνο στη Μονή της Παναγίας της Σουµελά, για την «τουρκική µειονότητα» της Θράκης.

Η µείωση της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό και η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας θα βρεθούν, µεταξύ άλλων, στην ατζέντα της σηµερινής συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου µε τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του Συνεδρίου για την Κλιµατική Αλλαγή στη Μεσόγειο που αρχίζει στον «Αστέρα» της Βουλιαγµένης.
Η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, όπως έλεγαν διπλωµατικές πηγές, είναι άτυπη, δεν παύει όµως να έχει τον συµβολισµό της αφού είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγµατοποιεί στην Ελλάδα ο κ. Ερντογάν τους τελευταίους έξι µήνες.
Ωστόσο τα όρια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης έγιναν και χθες σαφή καθώς την ώρα που ο τούρκος Πρωθυπουργός πετούσε προς την Αθήνα, η τουρκική πλευρά (υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ) ανακοίνωνε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου βορείως της Κύπρου.
Κίνηση που όχι µόνο δεν θα συµβάλει στη βελτίωση του κλίµατος στα ελληνοτουρκικά αλλά απειλεί να δηµιουργήσει νέες τριβές της Τουρκίας τόσο µε την Κυπριακή Δηµοκρατία όσο και µε την Ελλάδα.
 Διπλωµατικές πηγές σηµειώνουν πάντως ότι η Αγκυρα έχει αυτήν τη στιγµή κάθε λόγο για να προβάλει στη διεθνή κοινότητα την προσέγγιση µε την Ελλάδα και να δηλώνει πως υπάρχουν απτά αποτελέσµατα από αυτήν.

Αυτό δε καθόσον πλησιάζει η έκθεση προόδου της Κοµισιόν, την ώρα που η Αγκυρα δεν πήρε αυτό που ήθελε µετά τη γνωµοδότηση και της νοµικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου για το απευθείας εµπόριο µε τους Τουρκοκυπρίους και νιώθει ότι βρίσκεται µε την πλάτη στον τοίχο ενόψει της αξιολόγησής της από τις Βρυξέλλες τον ερχόµενο Δεκέµβριο. Την εκτίµηση ότι η νέα επίσκεψη Ερντογάν δείχνει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε χθες από την Αθήνα ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν στον οποίο η Αθήνα έθεσε τόσο το ζήτηµα της Λήµνου (η οποία δεν συµπεριλαµβάνεται στους σχεδιασµούς των ασκήσεων του ΝΑΤΟ) όσο και το θέµα της υποβολής σχεδίων πτήσης στο FΙR Αθηνών όλων των τουρκικών πολεµικών αεροπλάνων που πετούν στο Αιγαίο σύµφωνα µε τις πρακτικές που εφαρµόζονται σε όλες τις χώρες της Συµµαχίας και της Ε.Ε.

Χθες από την τουρκική εφηµερίδα «Ζαµάν» διέρρευσε ότι µέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει αποτέλεσµα σχετικά µε την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι η επίλυση των προβληµάτων στο Αιγαίο µπορεί να επιφέρει την αξιοποίηση του πλούτου του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σύµφωνα µε την τουρκική πλευρά, στην ατζέντα της σηµερινής συνάντησης µε τον Γ. Παπανδρέου ο Τ. Ερντογάν θα ξαναθέσει τα µειονοτικά, ζητώντας να γίνουν θετικές ενέργειες για την «τουρκική µειονότητα» της Θράκης. Η Αγκυρα, άλλωστε, χρησιµοποιεί εσχάτως το επιχείρηµα ότι η ίδια προέβη σε κίνηση καλής θέλησης απέναντι στο Πατριαρχείο, επιτρέποντας την τέλεση θείας λειτουργίας µία φορά τον χρόνο στη Μονή της Παναγίας της Σουµελά στην Τραπεζούντα, χορηγώντας τουρκική υπηκοότητα σε ενδιαφεροµένους να συµµετάσχουν στη ζωή του Πατριαρχείου µητροπολίτες. Σε αντίθεση µε τις προσδοκίες της τουρκικής πλευράς γράφει η «Ζαµάν», «η Αθήνα δηλώνει ότι το µειονοτικό αποτελεί εσωτερική της υπόθεση».

ΠΗΓΗ
Σχόλια