Το τέμενος στο Βοτανικό, casus beli στη Βουλή . Με έξοδα της πολιτείας..

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή όταν μετά από ερώτηση προς το ΥΕΘΑ του Α. Γεωργιάδη, για την παραχώρηση έκτασης για τέμενος στο Βοτανικό, ο Π. Μεγλίτης έκανε λόγο για ξενοφοβία για κομματικές ανάγκες, με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ να απαντά, εμπλέκοντας το Βατοπέδι και κάνοντας λόγο για σκάνδαλο. Σκληρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη για το θέμα της ίδρυσης μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό.
Ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε στον βουλευτή του ΛΑΟΣ ακραία ξενοφοβικά κίνητρα που εξυπηρετούν αγχωτικές ενδοπαραταξιακές ανάγκες και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν δίδονται σε κανέναν τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ μόνον προς χρήση παραχωρείται ο χώρος στο Βοτανικό, επικαλούμενος το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
 Διαβεβαίωσε δε ότι η ίδρυση του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό θα γίνει με έξοδα της πολιτείας και η λειτουργία του θα υπόκειται στον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου Παιδείας.
Ο Α. Γεωργιάδης επικαλούμενος την πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ περί αποτυχίας του πολυπολιτισμικού μοντέλου στη χώρα της, καθώς και την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας στη Γαλλία, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα αντιθέτως παραχωρείται η ιδιοκτησία της έκτασης με προφανείς κινδύνους για την ασφάλεια:

"Από τη μία πλευρά η παραχώρηση εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο, ενώ δεν συνιστά κατά την κυβέρνηση σκάνδαλο ότι χαρίζεται έκταση του Πολεμικού Ναυτικού για τις ανάγκες των μουσουλμάνων" ανέφερε. Ανταπαντώντας ο Π. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι το γεγονός πως η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία δεν υπάρχει ισλαμικό τέμενος συνιστά σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα, προσθέτοντας ότι μεγαλύτερο κίνδυνο συνιστά το γεγονός ότι σήμερα "είναι κατεσπαρμένοι ανεξέλεγκτα λατρευτικοί χώροι στο Λεκανοπέδιο".
 Κατά τη δευτερολογία του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ σχολίασε ότι "αν ο κ. Παυλόπουλος είχε φερθεί ως δεξιός, δεν θα έφτανε η ΝΔ εκεί που έφτασε". Τόνισε ακόμη ότι δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, αλλά η διαφωνία του εδράζεται στη δημιουργία ενός γιγαντιαίου τεμένους με μιναρέδες, με αποτέλεσμα να αποκτά μνημειακό χαρακτήρα.
Τέλος, παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε φοβικούς τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή. Απαντώντας στα περί γιγαντιαίου έργου, διευκρίνισε ότι θα τηρηθούν απολύτως οι πολεοδομικοί όροι της περιοχής, ενώ χαρακτήρισε τον παραλληλισμό που έκανε ο βουλευτής με την υπόθεση Βατοπεδίου, "τουλάχιστον ατυχή".


Σχόλια