«Επιχείρηση» κληροδοτήµατα...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη
Μελετούν φορολόγησή τους και δέσµευση κληρονοµιών στα αζήτητα...
Τον φάκελο 10.000 εθνικών κληροδοτηµάτων και σχολαζουσών κληρονοµιών - αυτών δηλαδή που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόµοι - προετοιµάζεται να ανοίξει το υπουργείο Οικονοµικών.
Το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε...
αλλαγή της υφιστάµενης νοµοθεσίας που µετρά ούτε λίγο ούτε πολύ 71 χρόνια ζωής. Αρχικά θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή τους, ώστε σε επόµενο στάδιο να µπορεί να επιβάλει στις διοικήσεις τους την υποβολή αναλυτικών οικονοµικών στοιχείων διαχείρισης. Στο τραπέζι, όµως, έχουν πέσει και προτάσεις για την επιβολή φόρου στην κινητή και ακίνητη περιουσία των εθνικών κληροδοτηµάτων αλλά και για δέσµευση από το ∆ηµόσιο κληρονοµιών που παραµένουν χρόνια και χρόνια στα αζήτητα.

Το ενδεχόµενο επιβολής φόρου στα εθνικά κληροδοτήµατα έχει αφήσει ανοιχτό, ήδη από τον περασµένο Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όταν απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή είχε πει πως «η κινητή και ακίνητη περιουσία που ανήκει στα κληροδοτήµατα, δεν µπορεί να είναι αντικείµενο άµεσης αξιοποίησης από το κράτος, µπορεί όµως από την άλλη να φορολογηθεί µε συντελεστή τρία τοις χιλίοις, ακριβώς όπως κάνουµε και για την Εκκλησία».

Πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, πηγαίνοντας ένα βήµα παραπέρα, αναδεικνύουν τα οικονοµικά οφέλη που θα µπορούσαν να προκύψουν στη σηµερινή κρίσιµη δηµοσιονοµική συγκυρία και από τη δέσµευση από το ∆ηµόσιο καταθέσεων που προέρχονται από κληρονοµιές και παραµένουν στα αζήτητα ακόµα και για διάστηµα 20 ή 30 ετών.

Χρονικό όριο αποδοχής
Πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονοµιές στα αζήτητα, είτε λόγω άγνοιας των κληρονόµων είτε διότι έχουν κληροδοτηθεί ακόµα και στο Ελληνικό ∆ηµόσιο και ουδέποτε αναζητήθηκαν, λιµνάζει στο Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων, εξηγεί αρµόδιοστέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών που δεν αποκλείει το ενδεχόµενο να µπει χρονικό όριο για την αποδοχή κληρονοµιών (π.χ. 3 χρόνια), πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονοµιές θα περνούν απευθείας στο ∆ηµόσιο. Με τον τρόπο αυτό εκτιµάται ότι θα ασκηθεί και µια πίεση στους κληρονόµους ώστε να αποδέχονται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα τις κληρονοµιές τους και να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους προς όφελος των δηµοσίων εσόδων.

Χθες το πρώτο βήµα
Το πρώτο βήµα για τις αλλαγές στη νοµοθεσία για τα εθνικά κληροδοτήµατα και τις σχολάζουσες κληρονοµιές έγινε χθες. Με απόφαση του υπουργού Οικονοµικών ορίστηκαν τα µέλη ειδικής επιτροπής «για τη µελέτη και τη σύνταξη σχεδίου νόµου του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτηµάτων και αναµόρφωσης των Σχολαζουσών Κληρονοµιών». Σύµφωνα µε την απόφαση, η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011.

Ισχύει η νοµοθεσία του 1939
Σήµερα η λειτουργία των εθνικών κληροδοτηµάτων ρυθµίζεται από τον Α.Ν 2039/1939. Στον κατάλογο των εθνικών κληροδοτηµάτων περιλαµβάνονται,µεταξύ άλλων, το Ζάππειο, η Ακαδηµία Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πολυτεχνείο, το Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το 1/8 τωνµετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κληροδότησε ο ιδρυτής της Γεώργιος Σταύρου σε τρεις πολίτες των Ιωαννίνων αλλά κατέληξε να το διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων και µε άγνωστο τρόπο στο διάβα των ετών – από το 1868 έως σήµερα - οι µετοχές συρρικνώθηκαν στο 1/230 του µετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας συνιστώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα αδιαφανών διαδικασιών διαχείρισης.
ΝΕΑ
Σχόλια