Εκκλησιαστικό κίνημα κατά της κάρτας του πολίτη!Γράφει ο Ζαχαρίας Γεωργούσης 

Κάποιοι τους χαρακτήρισαν γραφικούς Αρχιερείς. Κάποιοι άλλοι «φωτισμένες διαύγειες» της Ορθοδοξίας. Άλλοι, πάλι, τους αποκάλεσαν «εκκλησιαστικούς επαναστάτες» χωρίς αιτία. Εμείς λέμε απλά: Και οι Επτά είναι υπέροχοι.


Ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Κηφισίας Κύριλλος, Ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Αργολίδος Ιάκωβος και ο Ξάνθης Παντελεήμων είναι Ιεράρχες που δεν πτοούνται από τα κάθε είδους σχόλια. Με πλοηγό την Αγία Γραφή και οδηγό τους το ορθόδοξο φρόνημα παραμένουν - σε πείσμα των καιρών - αταλάντευτοι στην αποστολή που τους ανατέθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προάσπιση του χριστεπώνυμου ποιμνίου και αντιτίθονται στην λεγόμενη - από την κυβέρνηση - «κάρτα του πολίτη».


Μάχονται πνευματικά για το «φωτισμό» των ορθοδόξων, αλλά και των ελεύθερων ανθρώπων γύρω από ένα σύγχρονο - όπως εξελίσσεται - γρίφο.

Αγωνίζονται να ρίξουν ενημερωτικό φως στο «βαθύ τούνελ» μιας αινιγματικής κάρτας για την οποία ακούγονται και γράφονται πολλά και διάφορα, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου να... νίπτει τας χείρας του. Λες και απολαμβάνει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στο λαό. Τι κι’ αν οι πολίτες διψούν για πληροφόρηση, για μια ανάσα ενημέρωσης; Οι κεφαλές Πολιτείας και Εκκλησίας τους έχουν εγκαταλείψει στα σκοτάδια της άγνοιας.

Ο πρωθυπουργός θέλει να δείχνει ότι ασχολείται με άλλα σημαντικότερα θέματα, όπως η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας η οποία καθημερινά βουλιάζει όλο και περισσότερο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όμως, που κρύβεται; Διότι μπορεί να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση της Εκκλησίας «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», αλλά «περιέργως πως» αποφεύγει να δώσει βροντερό παρόν στη... λαική διαβούλευση για την «κάρτα του πολίτη». Ο κόσμος είναι ανάστατος από αυτή την... ΗΧΗΡΗ απουσία του Ποιμενάρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Δεν έχουμε και την κάλυψη του Αρχιεπισκόπου για το ζήτημα της κάρτας. Άλλα περιμέναμε από τον κ. Ιερώνυμο. Ευτυχώς που υπάρχουν και λίγοι, εκλεκτοί Μητροπολίτες που μας στηρίζουν με τον παρηγορητικό λόγο τους και μας εμπνέουν με το θαρραλέο παράδειγμά τους», έλεγαν με παράπονο πιστοί στο προαύλιο του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Σινά-Αγίας Αικατερίνης. Χωρίς να φωνάζουν , συζητούσαν εκφράζοντας την απορία τους για την παρατεταμένη σιωπή του Αρχιεπισκόπου και διερωτόντουσαν για το εάν «έχει ή δεν έχει συμβούλους ο Μακαριώτατος και τι τον συμβουλεύουν τελικά;».

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να εκπέμπει και η πλειονότητα των μονών του Αγίου Όρους. Η αφωνία που τις διακατέχει σχετικά με το φλέγον ζήτημα της πολυ-λειτουργικής κάρτας, η οποία θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα με στόχο να... πρωταγωνιστήσει θετικά ή αρνητικά στην καθημερινότητα του πολίτη είναι πρωτοφανής για τα Ορθόδοξα δεδομένα. Ο κοσμάκης όλο αυτό το διάστημα με λαχτάρα προσδοκούσε μια κουβέντα , μια γραφή από το Περιβόλι της Παναγιάς. Μάταια, όμως. Η κιβωτός της Ορθοδοξίας παραμένει ερμητικά κλειστή(;) απέναντι στα δρώμενα. Μοναδική εξαίρεση η Μονή Καρακάλου και η Μονή Εσφιγμένου, οι οποίες πήραν εγκαίρως αποστάσεις από την «παραλαβή» της επίμαχης κάρτας.

Ωστόσο, παρά τη σιωπή και την διστακτικότητα εντός του εκκλησιαστικού χώρου όλο και θεριεύει το...κίνημα αντίδρασης των Ιεραρχών. Ακόμη και αυτοί που μέχρι σήμερα δεν μίλησαν προβληματίζονται και προσεγγίζουν σταδιακά το... πιστεύω των «Επτά» μπροστάρηδων κατά της κάρτας του πολίτη.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ήταν ο πρώτος, ο οποίος τάχθηκε επί των επάλξεων της αλήθειας και της διαφάνειας αναδεικνύοντας πτυχές του ζητήματος που αφορούν την κατάργηση(!) της ίδιας της ελευθερίας του ατόμου.

Από κοντά και ο Κηφισίας Κύριλλος δήλωσε αποφασιστικά: «Εγώ και οι ιερείς της Μητροπόλεως μου δε θα παραλάβουμε την κάρτα».

Από την πλευρά του, ο ακρίτας Μητροπολίτης Κονίτσης, Ανδρέας, τα είπε όλα με μιά του λέξη για αυτή τη μεθοδευμένη(;) προσπάθεια συσκότισης από το κυβερνητικό στρατόπεδο: «Ντροπή».

Την μαρτυρία πίστεως των τριών «μαχητών της Ορθοδοξίας» δεν άργησαν να ακολουθησουν και άλλοι Αρχιερείς. Τη σκυτάλη της αντίστασης μοιράζονται, πλέον, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Αργολίδος Ιάκωβος, που ορθά-κοφτά τόνισε ότι προτιμά να πεθάνει από την πείνα παρά να παραλάβει την εν λόγω κάρτα, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος βροντοφώναξε «να μην επιβληθή η παραλαβή της κάρτας του πολίτη, διότι απειλούνται οι Συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες των πολιτών» και ο Ξάνθης Παντελεήμων.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αντιφατική στάση επί του θέματος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος με επιστολή του προς την εφημερίδα τονίζει:

«Αγαπητέ μου κ. διευθυντά, Εδιάβασα όσα γράφετε στην εφημερίδα σας στο φύλλο της 14ης Νοεμβρίου για την Εκκλησία της Κρήτης και το πρόσωπό μου. Σας πληροφορώ ότι δεν είναι ακριβή όσα γράφετε. Προσωπικώς δεν έχω κάνει δηλώσεις για την κάρτα του πολίτη πουθενά. Υπάρχει μόνο το Ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία δεν έχει λάβει θέση υπέρ της Κάρτας του Πολίτου, αντίθετα αποφάσισε να έχει γνώμη και να πάρει θέση εις το θέμα αυτό μόνον όταν θα έχει όλα τα στοιχεία τα οποία σχετίζονται με το θέμα. Δεν έχει η Σύνοδός μας, ούτε εγώ προσωπικώς, από κανένα «εντολή» για την Κάρτα του Πολίτη. Διαφωνώ και λυπούμαι για όσα γράφετε σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο του Γένους μας, το οποίον δεν έχει διαβιβάσει εις εμάς οποιαδήποτε θέση ή εντολή σχετικά με το θέμα της κάρτας του πολίτη.Βεβαίως και σεβόμεθα την Αγία Γραφή και τον λόγο του Θεού, τους Αγίους Αποστόλους και στον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και τα βιβλία του τα οποία έχουν περιληφθεί εις την Καινή Διαθήκη. Εχομε συνείδηση του τι είμαστε, ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι ευθύνες μας.Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης + ο Κρήτης Ειρηναίος»

Διαβάστε τώρα τι έλεγε πριν για την κάρτα του πολίτη η Αρχιεπισκοπή Κρήτης:
«Η µεστή – µόλις τέσσερις γραµµές – οµόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης είναι ενδεικτική της διαφορετικής στάσης που κρατούν οι κρητικοί ιεράρχες.

Η Σύνοδος, γράφει το ανακοινωθέν, «αναφορικά µε το θέµα της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών του πολίτη προτρέπει και παρακαλεί τον Ιερό Κλήροκαι τον ευσεβή Λαό της Κρήτης, να µην τροµοκρατείται από ανεύθυνους, να προσδοκά το Πρόσωπον του Ερχόµενου Κυρίου Ιησού Χριστού. Υπενθυµίζει, δε, τα λόγια του διορατικού Γέροντος Πορφυρίου: “... αν εµείς έχοµε µέσα µας τον Χριστό, δεν µπορεί µε τίποτα να µας πειράξει ο αντίχριστος...”».

Φράση που εκτιµάται ότι δεν µπήκε τυχαία στο ανακοινωθέν, αφού οµάδες κληρικών και πιστών συνδέουν την κάρτα µε τον... Αντίχριστο.
Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, μάλιστα, ο οποίος ρωτήθηκε για την ανακοίνωση προτρέπει τον κόσµο να µην τροµοκρατείται από ανεύθυνους και απαντά µε νόηµα πως αυτό έγινε διότι «ακούγαµε πολλά και διαβάζαµε πολλά για το θέµα». Προσθέτει, δε, πως η απόφαση ελήφθη οµοφώνως από τους 9 ιεράρχες της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης».
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ" 

από το Ελλήνων Αφύπνιση
Σχόλια