Χωρίς παπά οι εκκλησίες. Οι Μητροπολίτες θεωρούν πως πια το ποτήρι ξεχείλισε.

Κοινό μέτωπο για να αποτρέψουν να εφαρμοστεί στην Εκκλησία το μέτρο «μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις», που ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, συγκροτούν οι Μητροπολίτες.
Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως η μεγάλη Σύνοδος της Ιεραρχίας για να εξετάσει τα προβλήματα και το περιθώριο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Οι ιεράρχες είναι οργισμένοι και θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή γιατί πιστεύουν πως στην περίπτωση που δεν εξαιρεθούν οι κληρικοί από τον περιορισμό οι ναοί στις απομακρυσμένες επαρχίες θα ερημώσουν. Οι ιερείς, λένε οι Μητροπολίτες, δεν είναι υπάλληλοι του ΚΕΠ ενός δήμου για να μετράς την παραγωγικότητά τους.
 «Η Εκκλησία δημιούργησε το χρέος της χώρας και τώρα πρέπει να πληρώσει το τίμημα;», έλεγε ιεράρχης στη Σύνοδο. «Τώρα και οι παπάδες δεν τρέχουν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού με τα συσσίτια και την προσφορά τους;»!

Στο υπουργείο Εσωτερικών λένε πως δεν υπάρχει πιθανότητα να εξαιρεθούν οι ιερείς από το μέτρο και πως ο νόμος αφορά τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις. Ταυτόχρονα εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού οι χειροτονίες των ιερέων είναι λίγες και ο αριθμός των προσλήψεων που επιτρέπεται να γίνονται κατ' έτος είναι αρκετός και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Όμως οι Μητροπολίτες θεωρούν πως πια το ποτήρι ξεχείλισε. Πρώτα, λένε, προωθούν αθόρυβα την κατάργηση των Θρησκευτικών ως υποχρεωτικού μαθήματος στα σχολεία, όπως είναι μέχρι σήμερα, και τώρα απαξιώνουν την Εκκλησία βάζοντάς τη στο ίδιο καζάνι με μια εταιρεία ενός χρεωμένου δήμου που χρειάζεται… εξυγίανση. «Δεν μπορεί να μη φείδονται χρημάτων για να χτίσουν τζαμιά και να στερούν από την εκκλησία ενός χωριού τον παπά της», έλεγε Μητροπολίτης.

Παρότι ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε μέσα στην εβδομάδα να διευθετηθεί το θέμα στη Δωδεκαμελή Σύνοδο, οι Μητροπολίτες αποφάσισαν να συγκαλέσουν εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας. «Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους Μητροπολίτες. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης του Αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση», έλεγε σε συνεργάτες του γνωστός Μητροπολίτης. «Και μετά δηλαδή τι θα γινόταν; Θα εξασφάλιζε η Σύνοδος μερικές θέσεις για προσλήψεις και θα παρακαλούσαμε τον Αρχιεπίσκοπο να μας δώσει κάποιες από αυτές για να χειροτονήσουμε έναν παπά για τα χωριά μας;», έλεγε ο ίδιος. Για να αποφύγουν λοιπόν τις… υποχρεώσεις στον Ιερώνυμο, οι συνοδικοί Μητροπολίτες αποφάσισαν να λύσουν το ζήτημα σε μια έκτακτη Σύνοδο όλης της Ιεραρχίας. Εκεί ο κάθε Μητροπολίτης θα δει ποιες είναι οι ανάγκες του, πόσες χειροτονίες θέλει να κάνει, πόσοι ιερείς θα βγουν στη σύνταξη, και θα κινηθούν αναλόγως. Γιατί, σημειώνουν, δεν είναι μόνο το θέμα των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στους ναούς το συγκεκριμένο μέτρο είναι και η εικόνα που έχει συνολικά η κυβέρνηση για την Εκκλησία.

Τι φοβάται ο Αρχιεπίσκοπος
Η αυριανή Σύνοδος δεν προβλέπεται να είναι εύκολη υπόθεση για τον Αρχιεπίσκοπο. Γνώστες του εκκλησιαστικού χώρου λένε πως ο κ. Ιερώνυμος αντιμετωπίζει την πιθανότητα να κατηγορηθεί από άλλους Μητροπολίτες για έλλειψη ικανότητας στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και για ανοχή στη διάθεση απαξίωσης που έχει η κυβέρνηση για την Εκκλησία. Και αυτό, λένε, φαίνεται από το πώς προσεγγίζει πολλά σημαντικά θέματα για την Εκκλησία, όπως είναι το μάθημα των Θρησκευτικών, οι προσλήψεις των κληρικών ή οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου περί «αντιπαραγωγικότητας» των ιερέων, αλλά και οι βίαιες αντιδράσεις κατά της Εκκλησίας γιατί τόλμησε να κατακρίνει, με το καυτό φυλλάδιο προς τον λαό που εξέδωσε, το Μνημόνιο και την παράδοση στους δανειστές.

Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί, όπως λένε, να κατηγορηθεί από Αρχιερείς για ατολμία και έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας, αφού αποδέχεται όσα του «σερβίρουν» κατά καιρούς οι υπουργοί εις βάρος της Εκκλησίας, με τη δικαιολογία ότι «δεν τους βγαίνουν αλλιώς τα κουκιά». «Μπορεί να πείσει τους κυβερνητικούς για το δίκαιο και αληθές της Εκκλησίας ή από τις κουβέντες που κάνει μαζί τους δίνει αέρα για να ξεθεμελιώσουν τον θεσμό της;», έλεγε τις προάλλες Μητροπολίτης της ηπειρωτικής χώρας.

Μπορεί το μοναδικό θέμα συζήτησης της Ιεραρχίας να είναι το «1 προς 5» των κληρικών, όμως κανένας δεν αποκλείει ότι δεν θα είναι και η αφορμή για να κατηγορηθεί ο Αρχιεπίσκοπος πως είναι συμβιβασμένος με την κυβέρνηση και παρασύρεται από τις φρούδες υποσχέσεις που έχει λάβει (;) τον τελευταίο χρόνο.

Γι' αυτό και στην αυριανή Σύνοδο της Ιεραρχίας θα επαναλάβει αυτό που θέλησε να ξεκαθαρίσει μετ' επιτάσεως και ενώπιον των συνοδικών μελών: Ότι είναι αποστασιοποιημένος από την κυβέρνηση και το μοναδικό του μέλημα είναι να προασπίσει τα συμφέροντα της Εκκλησίας.

Σχόλια